Muke i nevolje Jakovljevića

Četvrdesetsedmogodišnja Mirjana Jakovljević iz Krupnja, zaposlena kao higijeničarka u takoćnjem vrtiću, sa troje dece, godinama već živi, kako kaže, u paklu, „zbog nasilja u porodici, nemaštine, svoje i bolesti svoje dece“.

Srbija 27.07.2017 | 17:27
Muke i nevolje Jakovljevića
Stanje u toj porodici, koja živi u iznajmljenom stanu u Krupnju, je takvo da je, po rečima naše sagovrnice, „dostiglo vrhunac jada i čemera, jer, pored ostalog, već od 1. septembra moraju da traže novi stan, pošto je ovaj u kom žive prodat“.

- Nije ni zgodno da pronađem stan, jer je moj dvadesetdevetogodišnji sin vezan za invalidska kolica, a drugi je slab i pokretan-kaže Mirjana.

- Potreban nam je stan u koji to dvoje od troje moje dece mogu lakše da uđu i izaću. Sin koji je u kolicima, sada, ne izlazi iz stana, pošto je stepenište takvo, na tri nivoa, pa ne možemo da ga spustimo ispred zgrade! I kad bi smo pronašli odgovarajuči smeštaj, problem su pare, koje nemamo.

Mirjana kaže da njih četvoro žive od njene plate, koja je dvadesetak hiljada dinara, i od primanja za tuđu pomoć i negu, koja je oko 25.000 dinara. Za lečenje i negu dece treba mnogo više, a hrana i odevanje za ovu porodicu je odavno luksuz i žive na ivici egzistencije.

-Da zlo bude veće, i u prvom braku sa čovekom sa kojim sam rodila troje dece, bili smo žrtve nasilja, a to se dogodilo i sa drugim čovekom sa kojim sam živela u vanbračnoj zajednici- jada se Mirjana.

-Najnovije nasilje od čoveka sa kojim je živela dogodilo se u martu, kada su zbog straha deca morala da budu izbavljena iz kuće čoveka koji mi je tvrdio da nas sve, od srca, prihvata.

Kako se bliži novo iseljenje, porodici je sve teže, a pomoći nema. Istina, od opštine su dobili novac za plac, kako bi se skućili. Plac je kupljen, ali nemaju novca ni temelj da udare. Jedina nada su im, kako kaže Mirjana, ljudi dobre volje. Među retkima koji su došli da posete Jakovljeviće, saznavši za njihovu muku i nevolju, sasvim slučajno, je Slađana Pavlović iz Lipničkog Šora, kod Loznice. Slađana je, juče, provela dan sa ovom porodicom, kontaktirala je prijatelje iz zemlje i inostranstva i nada se da će se javiti dobrotvori bar za izgradnju dela kuće, a očekuje da se uključe i drugi humani ljudi, ali i institucije, od opštine do države.

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vrtirepka

27.07.2017 21:04

Ona je bolje obucena nego vecina u inostranstvu. Lavor ledene vode i da sjedne u njega prije spavanja. Ujutro ponoviti. Sise zakloniti i normalne pantalone obuci. Sramota je tih invalida, a i javnosti.

ODGOVORITE
Name

Sandra

27.07.2017 21:21

Ta zena koja stoji, je zena koja je dosla u posetu porodici, nije majka od dece..