Projekat ceste na dugom štapu

Prijedlog Parlamenta FBiH da brza cesta Sarajevo - Beograd ide preko Tuzle ni na koji način neće uticati na Republiku Srpsku da promijeni svoj stav, odnosno trasu koja treba da ide preko Pala do Višegrada. Takođe, kako se saznaje od stručnjaka, čitav taj projekat još je na dugom štapu i proći će godine dok se nešto konkretno ne dogodi.

Republika Srpska 27.07.2017 | 07:37
Projekat ceste na dugom štapu
Iako se o autoputu ili brzoj cesti od Sarajeva do Beograda govori već mjesecima, taj projekat tek je u povoju i proći će godine dok se unutar BiH ne postigne konačan dogovor na tu temu.

U ovom trenutku BiH, odnosno RS i Federaciji BiH, taj putni pravac nije na listi prioriteta. U ovom trenutku stav Vlade RS je da je najprihvatljivija ruta tog puta preko Pala, Sokoca, Višegrada pa do graničnog prelaza Vardište na granici sa Srbijom, dok Federacija BiH smatra, a što je ozvaničeno i u federalnom parlamentu, da je najbolja i najprihvatljivija ona trasa koja bi išla preko Tuzle do Bijeljine i dalje do Beograda.

Uz ove dvije "osnovne" trase pojavljivale su se još neke ideje, što dodatno komplikuje situaciju i cijeli projekat čini poprilično neozbiljnim.

"Imamo puno želja, ali su u pitanju mogućnosti. Sve se radi kreditnim sredstvima i ona su ograničena. Ako bude grant sredstava, mi ćemo ih prihvatiti, a kreditna sredstva vraćaju entiteti, i to nije poklon pa da neko utiče na naše opredjeljenje šta ćemo i kako graditi. Mi ćemo se pitati, a ne oni koji daju kreditna sredstva", rekao je juče Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Dok u BiH, reklo bi se očekivano, traju rasprave o tome ko je više u pravu i ko ima bolji prijedlog, u Srbiji, koja je i inicirala taj projekat, kažu da su spremni da grade autoput Beograd - Sarajevo, te da je već urađena i studija izvodljivosti za taj projekat.

"Ali BiH mora da se dogovori o ruti na njenoj teritoriji. Od samog početka Srbija je potpuno spremna da gradi autoput prema Sarajevu, a kada smo imali zajedničke sednice vlade, to je dogovoreno. Sa srpske strane postoji čak i studija izvodljivosti, tačno se zna koja će ruta biti, ali još nije jasna ruta kroz BiH. Tu mora da postoji dogovor unutar BiH i na taj dogovor ne može da utiče Srbija", izjavila je juče Zorana Mihajlović, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Inače sastanku u okviru posjete Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Srbiji, koja je održana krajem januara, dogovoreno je da se u roku od mjesec dana odredi ruta autoputa ili brze ceste u BiH koja bi Sarajevo povezalo sa Srbijom. Tom prilikom zvaničnici Srbije čak su i rekli gdje smatraju da bi trebalo da bude kontaktna tačka, ističući da je najbolje da to bude kod Višegrada, međutim to očigledno nije bilo dovoljno da se unutar BiH dođe do dogovora.

Taj rok od mjesec dana i tada je poznavaocima prostornog planiranja, projektovanja i izgradnje infrastrukture bio neozbiljan s obzirom na to da BiH decenijama nije uspjela da riješi pitanje koridora 5c.

Prema nezvaničnim i proizvoljnim procjenama, autoput od Sarajeva do Beograda koštao bi preko 800 miliona evra i bio bi dug oko 140 kilometara.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Plan-realizacija

27.07.2017 05:57

Sad se strateški postavljaju stvari.

ODGOVORITE
Name

Realno

27.07.2017 08:20

Zalosno da ama bas nigde se ne mogu dogovoriti ako nama korist u privatne dzepove bagra do jednoga koji usporavaju ovaj projekat

Name

Balkan

27.07.2017 11:44

Hrvatska oduvijek ima 1 politiku, Srbija 2, a BiH nikad nijednu. Kako bi Nele zapjevao : Anarhija all over Baščaršija...

Name

ah

27.07.2017 06:22

Ma to je sve gola poza za konferencije za štampu - i sa jedne i s druge strane. Kako neko to zamišlja: danas kažemo gradimo brzu cestu/autoput i sutra počnemo. A projekat (bar godinu do dvije dana od idejnog do izvođačkog rješenja), a rješavanje imovinsko-pravnih odnosa duž definisane trase (nekoliko godina ako se ne proglasi javni interes), a tender (nekoliko mjeseci pod uslovom da nema žalbi)..? I tek onda realizacija. Ali, političari k'o političari, brzi na riječima i obećanjima. Uostalom, jedino to i znaju da rade.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka - Beograd

27.07.2017 06:35

Nažalost "moja" vlada sprečava da mogu od Banjaluke do Beograda putovati bez ulaska u Hrvatsku

ODGOVORITE
Name

Banjaluka - Beograd

27.07.2017 06:35

Nažalost "moja" vlada sprečava da mogu od Banjaluke do Beograda putovati bez ulaska u Hrvatsku

ODGOVORITE
Name

Selo

27.07.2017 07:22

Dogovor je oko trase tako funkcionalan kao los brak o dogovoru.

ODGOVORITE
Name

Zool

27.07.2017 07:36

Političari koče i ne mogu da se dogovore.Hajde raspisimo referendum na nivou BiH i rjesen problem.Ipak ovo je krupna stvar da bi čekala njihov lopovski dogovor i vrijedna je referenduma.

ODGOVORITE
Name

Acika08

27.07.2017 07:37

Meni je bitno da sam 20km od autoputa bratstva i jedinstva i on mi jedini treba a sva ostala obecanja su smijurija...

ODGOVORITE
Name

Realan

27.07.2017 07:50

Interesuje me samo koliko ce se asfalta ukrasti dok se samo dogovore oko trase?!Moja slobodna procjena jedno tri take dionice i to Sarajevo-Beograd Beograd-Sarajevo Sta vi ostali mislite?

ODGOVORITE
Name

andric

27.07.2017 08:40

Dodje tako neko vrijeme , kad pamet zasuti budale progovore i fukare se bogate -- sve je receno '

Name

Ime

27.07.2017 08:34

Obstrukcija kao I uvijek. Komsiji nek crkne krava ako ja je nemam. Vise se radiju tudjoj pakosti nego svojoj radosti. Pogledaj samo koliko Hrvatska uzme na naplatnim rampama? A to se sve slijeve u budjet.Ali nejse

ODGOVORITE
Name

modricanin

27.07.2017 09:19

Ja mislim da bi jedan pravac NPR. Beograd-Visegrad-Pale-Sarajevo , a iz Sarajeva preko Zenice-Zepca-Tuzle-Brckog-Bijeljine za Beograd.Vuk sit i Ovce na broju.

ODGOVORITE