Nema razgovora sa rušiocima

PDP cijeni napore predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da pokrene razgovore o otvorenim pitanjima u BiH, ali mislimo da prvi razgovor treba da bude unutar još uvijek vladajuće koalicije na nivou BiH, rekao je za TV1 predsjednik PDP-a Branislav Borenović, pojašnjavajući zbog čega je odbio poziv na sastanak u Mostaru.

Bosna i Hercegovina 26.07.2017 | 13:03
Nema razgovora sa rušiocima
"Prije nekoliko dana, mi smo vrlo korektno rekli da bilo kakav sastanak u bilo kojem formatu, a kojem će prisustvovati predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik, za nas nema smisla. Naš politički stav je korektan - besmisleno je razgovarati sa nekim ko ruši odnose na nivou BiH i ko svojim djelovanjem radi protiv evropskog puta ne samo BiH, nego i RS", poručio je Borenović.

On je dodao da nema ništa protiv razgovora bilo kojih političkih aktera u BiH, jer se "možda u tom užem krugu mogu naći rješenja za novonastalu situaciju. Takođe, nema ništa protiv strateškog partnerstva predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH, Dodika i Čovića.

"Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i ja jasno iskazujemo svoj stav i kod nas nema 'muljanja' u smislu da nešto prihvatite, pa onda kroz neke zaključke to ustvari negirate. Ili ste za ili ste protiv određenih ugovornih odnosa. Kada govorimo o priključivanju Transportnoj zajednici, vrlo se precizno zna svačija uloga. Ova pitanja se mogu rješavati i bez sastanaka na način da svaki nivo vlasti preuzme svoj dio odgovornosti i da, u skladu sa tim, donese određene odluke", naveo je predsjednik PDP-a. 

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, on je ukazao na potrebu češćih institucionalnih bilateralnih razgovora nosioca određenih političkih procesa na pojedinim nivoima vlasti. 

"To se posebno odnosi na FBiH, jer se mora pronaći unutrašnji konsenzus po pitanju izmjena Izbornog zakona i drugih otvorenih pitanja u funkcionisanju vlasti na nivou FBiH", smatra Borenović.

Mišljenja je da i predstavnici vlasti na nivou BiH treba otvorenije da razgovaraju o predstojećim izazovima. 

"Ono što se desilo, treba da ostane iza nas i da nas opominje da se više ne dešavaju takve stvari. Bilo kakav format koji će uključivati i poziciju i opoziciju, te pomiješati različite političke sudionike je vrlo zahtjevan i mislim da ga je teško provesti. To smo vidjeli kroz pokušaj sastanka u Mostaru. Ne vidim šta može donijeti takva vrsta sastanaka, jer je tu toliko suprotstavljenih političkih stavova. Ipak, to ne može da bude bilo kakav izgovor da se nešto konkretno uradi u slučaju evropskog puta BiH", zaključio je Borenović.

Izvor: Vijesti.ba

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mirko

26.07.2017 11:08

Veoma korektan i smislen odgovor Borenovića

ODGOVORITE
Name

Gojko

26.07.2017 13:09

Ovog rumenog niko nije ni zvao na sastanak.

Name

Srbin

26.07.2017 11:09

Konačno da neko direktno kaže ko je Dodik i njegova dvolična politika

ODGOVORITE
Name

Milan

26.07.2017 11:09

Srbi se trebaju okrenuti Bosnjacima ,i bice bolje svima u BiH ,Dodik je izabrao lose partnere Covica i Radoncica ,sto donosi samo probleme svima u BiH

ODGOVORITE
Name

Haris

26.07.2017 11:23

Dodik polako ali sigurno nestaje sa političke scene,eh sad pošto je toga svjestan namjerno belaje i provokacije radi al neka proće i njegovo

ODGOVORITE
Name

Re

26.07.2017 16:56

Bosnjo to su tvoje zelje al mileta i RS nikad nestat nece zapamti to dobro.

Name

logika

26.07.2017 11:27

Sve ima svoj početak i kraj...

ODGOVORITE
Name

Drago

26.07.2017 11:56

Dodik ne zeli u EU valja u zatvor

Name

Od Riječi Do Riječi

26.07.2017 11:47

Sve potpisujem što reče Borenović,ovo mu je najbolja izjava do sada iako nisam pristalica njegove stranke...mada sve više me pdp privlači svojim hrabrim stavovima

ODGOVORITE
Name

Rajko

26.07.2017 12:28

Tako je potpuno si u pravu od rijeci do rijeci.

Name

Mica

26.07.2017 12:34

Tako je Borenovicu!!!

ODGOVORITE
Name

borac

26.07.2017 12:37

Geni su cudo vuku Covicu dzabe ti srbovanje i RS.

ODGOVORITE