Amir Zukić pušten iz pritvora

Opštinski sud u Sarajevu donio je odluku da generalni sekretar SDA Amir Zukić, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Zenici, uz mjere zabrane bude pušten na slobodu.

Bosna i Hercegovina 21.07.2017 | 14:39
Amir Zukić pušten iz pritvora
Odluka je odmah stupila na snagu, a rješenje je dostavljeno u Kazneno-popravni zavod Zenica, prenose federalni mediji.
 
Ročište povodom prijedloga za puštanje Zukića iz pritvora održano je juče nakon što je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju optuženog, utvrdivši povredu njegovih prava.

Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu koji mu je odredio mjere pritvora nakon što je uhapšen 17. februara u okviru akcije "Bosna".

Apelaciju je podnio i zato što nadležni sudovi nisu postupili prema odluci Ustavnog suda BiH od 22. maja koji je presudio da mu je bez validnog obrazloženja zabranjeno da ga posjećuju žena i djeca, prenose federalni mediji.

Zukiću je 14. jula produžen pritvor za još dva mjeseca.

Ustavni sud BiH je na sednici 18. jula donio zaključak da su Amiru Zukiću povređena prava na ličnu slobodu i bezbjednost Evropske konvencije o ljudskim pravima jer su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnova sumnje, daju relevantne i dovoljne razloge za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge i stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti koje zahtijeva kontinuirani pritvor.

U predmetu "Bosna", osim Zukića, optuženo je još osam osoba kojima je stavljeno na teret više krivičnih djela u vezi sa nezakonitim zapošljavanjem.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

opet radi zukicu

21.07.2017 13:30

Na projektima korupcije,mozda imas jos nezavrsenih projekata.

ODGOVORITE
Name

ima ima

21.07.2017 14:01

Mora završiti posao sa Novomaticom a to je uništenje domaćih privređivaca i da se Novomaticu pokloni Lotrija BiH,od Novomatica je uzeo ozbiljnu lovu i sad mora završiti posao.

Name

Mile

21.07.2017 14:08

Eto ti pravosuđa, samo znaju sitnu raju hapsiti. Sve kao i obično.

ODGOVORITE
Name

Geography

21.07.2017 15:47

E moja državo, teško nama kada su ovakvi na slobodi

ODGOVORITE