Sladoled slavi svoj dan!

Danas se širom svijeta 33. godinu zaredom proslavlja dan najhladnije kremaste poslastice – sladoleda.

Republika Srpska 20.07.2017 | 18:18
Sladoled slavi svoj dan!
Desert koji je idealno rashlađenje u vrućim ljetnim danima datira još iz drevne Kine, kada su se na dvorovima miješali led i mlijeko, a u Evropu je stigao u 17. vijeku, dolaskom Arapa na Siciliju.

Dugo vremena, sladoled je bio rezervisan samo za visoke slojeve društva, sve do početka njegove industrijske proizvodnje u 19. vijeku.

Od tada, razvoj tehnologije omogućio je kombinovanje različitih ukusa, oblika, proizvodnju korneta i sladoleda na štapiću. Danas se susrećemo i sa brzim pripremama sladoleda na hladnim pločama, na kojima se uz odabir omiljenih ukusa, za samo nekoliko minuta može uživati u ovom slatkom zadovoljstvu.

Ako ste pomislili da je sladoled samo kalorični desert i ništa drugo, razuvjeriće vas činjenice da su određeni sladoledi dobar izvor vitamina i antioksidansa, da sadrže vitamine A i B te kalcijum, a za neke možda i najvažnija informacija je ta da se smatra jednim od manje kaloričnih deserta.

Kada je riječ o ukusima, istraživanja pokazuju da se pored svih danas dostupnih novotarija ljubitelji ovog hladnog osvježenja najčešće odlučuju za ukus vanilije te čokoladni preliv.



Uz preporuku da se danas prepuste uživanju u ovoj slasno-hladno-kremastoj poslastici, koja će nesumnjivo prijati njihovim nepcima u ovim vrućim ljetnim danima, Tropic market Bijeljina, u kojem je dostupno više od 200 vrsta sladoleda, povodom Svjetskog dana sladoleda iznenadio je svoje kupce besplatnim sladoledima kojima su se obradovali i rashladili kako najmlađi, tako i oni malo stariji.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar