Slučaj “Slučaja Referendum”

Sud BiH odbacio je optužnicu protiv Siniše Karana i još tri osobe, čime je, bar u najsitnijem mogućem, mikronskom, detalju, bar privremeno spaseno Pravosuđe BiH.

Republika Srpska 20.07.2017 | 10:18
Slučaj “Slučaja Referendum”
Ruku na srce, navedenu, što ne reći, krivotvorenu optužnicu bilo je mnogo mnogo teže potvrditi, (bio bi to gigantski čin bezakonja), nego odbaciti, iz prostog razloga što je usmjerena protiv lica koja nisu odgovorna za nezakonito sprovođenje referenduma u Republici Srpsko, 25.09.2016. godine; Istovremeno, iz te optužnice su teškom i silnom zloupotrebom institucije Tužilaštva BiH, istjerani najodgovorniji za bezakonje.

Nema dileme da je najodgovorniji Milorad Dodik, kao što nema dileme da je Tužilaštvo BiH, nakon debakla, mrtva institucija u koju niko ne može imati ni minimum povjerenja.

Tužilaštvo BiH sahranilo je samo sebe, pokazujući se nekompetentnim, nedoraslim, potencijalno korumpiranim i sasvim izvjesno političkim orkestrom, kojim diriguje nekolicina ključnih funkcionera u BiH; Oni su Tužilaštvo BiH pretvorili u svoj lični alat i to je činjenica koju je nemoguće demantovati.

Ta činjenica, da je Tužilaštvo BiH oruđe u šakama grupe moćnika opasnih namjera, trenutno je najveći bezbjednosni problem u BiH; Jer se to oruđe može vrlo lako, “pravilnom upotrebom”, iskoristiti za izazivanje sukoba.

Te namjere kristalno oslikava najnovije “dostignuće” Tužilaštva BiH - formiranje predmeta po prijavi Izetbegovića protiv Dodika; Ne budimo nerazumni: u ovom slučaju, kao i brojnim drugim, Dodik i Izetbegović su na istoj strani, oni su kreatori ovih/ovakvih tužilačkih dramotela, (u režiji Čovića i još ponekih); Ovaj posljednji im služi za odvlačenje pažnje od pada “referenduma”, od “revizije”, od Čovićevih navodnih ratnih zločina…

Sve navedeno je samo vrlo prljava igra vodećih političara, usmjerena direktno protiv institucija BiH, koje oni vrlo uspješno miniraju već decenijama sa dva cilja: Zaštiti sebe i interesne grupacije koje vode od bilo kakvog progona i, istovremeno, sluditi narod(e) što više, kako ne bi vidjeli ni drveta ni šume.

Naizgled jednostavno, ali vrlo je to sofisticirana igra u kojoj učestvuju vladajući političari, vladajući pravosudni šampioni bezakonja, drskosti, bezobrazluka, blasfemije i vladajući mediji.

Dodik, koji je po drugi put, bukvalno, raznio Tužilaštvo BiH u paramparčad i i njegova jasna, javno emitovana krivica za bezakonje, koje se manifestovalo svjesnim nepoštivanjem Odluke Ustavnog suda, manje su bitni od notornog dokaza da Odluke Ustavnog suda nije ispoštovalo ni Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH bilo je obavezno, rješenjem Ustavnog suda, da nađe krivce za nesprovođenje odluka Ustavnog suda, koje je isti taj Ustavni sud označio kao krivično djelo.

Tužilaštvo BiH to nije učinilo, što je dokazao Sud BiH, odbijanjem njihove iskonstruisane optužnice, usmjerene protiv onih koji nemaju nikakvu odgovornost za nesprovođenje Privremene mjere Ustavnog suda BiH, pa se postavlja pitanje ko će sada biti odgovarn za nesprovođenje i svjesno kršenje odluka Ustavnog suda BiH, jer ovo više nije “Slučaj Referendum”, već “Slučaj Slučaja Referendum”?!

Hodogram:
“Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, precizirano je u članu 239 KZ BiH.

Dodik je prekršio Zakon, jer je odbio da izvrši konačnu i izvršnu Odluku Ustavnog suda BiH; Preciznije, Dodik je odbio da izvrši Privremenu mjeru Ustavnog suda BiH, koja je konačna i izvršna odluka; O njoj nema rasprave i takve odluke moraju biti sprovedene.

Neizvršenje takvih odluka je krivično djelo.

Ustavni sud BiH, 17.09.2016. godine, donio je Privremenu mjeru o zabrani održavanja referenduma u RS i bilo kakvih aktivnosti po tom pitanju, dok Ustavni sud BiH ne odluči o ustavnosti Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma.

Donošenju Privremene mjere prethodila su dva značajna događaja:

26.11.2015. - Ustavni sud BiH donio je Odluku o ukidanju datuma Dana Republike Srpske i naložio Narodnoj skupštini RS da u roku od šest mjeseci uskladi Zakon o praznicima RS sa tom Odlukom.
"Mi nećemo provesti odluku Ustavnog suda, a sudije Odluku mogu okačiti mačku o rep”, rekao je Dodik 28.11.2015..

15.07.2016. - Narodna skupština Republike Srpske donijela je Odluku o održavanju referenduma, na kojem je bilo pitanje: Da li podržavate da se 09.01. obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske i utvrdila da će se referendum održati 25.09.2016. Parlament je formirao i Komisiju za provođenje referenduma, sastavljenu od 9 članova.

Nakon ove Odluke Narodne skupštine Republike Srpske, uslijedila je Privremena mjera o zabrani (obustavljanju odluke) održavanja referenduma, koju je Ustavni sud BiH donio 17.09.2016. godine. Isti dan Ustavni sud BiH odbio je apelaciju Narodne skupštine kojom je traženo preispitivanje Odluke tog suda, donesene 26.11.2015. godine.

Kvaka je u sljedećem: Dodik je bio u problemu što nije ispoštovao Privremenu mjeru Ustavnog suda BiH, dok se Ustavni sud BiH ne izjasni o ustavnosti odluke Narodne skupštine o raspisivanju referenduma!

Dodik je, nakon donošenja Privremene mjere, izjavio: ”Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine RS, nju može poništiti samo Skupština, a ona neće zasjedati po tom pitanju. Mi ćemo održati referendum”! (17.09.2016.)

“Cijeloj Republici Srpskoj mogu samo da poručim da izađu na referendum i da sam spreman da ponesem odgovornost za ovaj proces”, rekao je Dodik 18.09.2016. u Trebinju i ovom izjavom, defakto, preuzeo svu odgovornost za posljedice koje će izazvati održavanje referenduma.

25.09.2016. - Održan je referendum

30.09.2016. - Ustavni sud BiH donosi Rješenje o neizvršenju, kojim se utvrđuje da Narodna skupština nije izvršila Odluku Ustavnog suda od 26.11.2015. i da prestaje da važi odredba Zakona o praznicima, prema kojoj se 09.01. obilježava kao Dan RS.

01.12.2016. - Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom BiH.

Utvrđeno je da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti s članom I/2. i članom VI/5. Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Ovo Rješenje (kao i prethodna) Ustavni sud BiH je dostavio Tužilaštvu BiH, koje je već ranije (20.09.2016.) otvorilo istragu u vezi sa ovim slučajem.

Ustavni sud konstatuje da je izvršeno krivično djelo i traži identifikaciju počinilaca

Šta je ovdje bitno naglasiti; Ustavni sud Rješenjem obavještava Tužilaštvo BiH da je počinjeno krivično djelo, jer nije izvršena odluka o privremenoj mjeri i traži procesuiranje odgovornih!

Rješenjem se već konstatuje da je izvršeno krivično djelo i to konstatuje Ustavni sud, što znači da Tužilaštvo BiH ima zadatak da identifikuje počinioce krivičnog djela i da ih procesuira, a Sud BiH da odredi kaznu, poštujući sva prava optuženih.

Jednostavnije rečeno, u predmetu “referendum” je Ustavni sud BiH već presudio da je počinjeno krivično djelo i jasno je da Tužilaštvo i Sud BiH ne mogu/niti smiju ignorisati to Rješenje Ustavnog suda BiH i da, shodno tome, moraju pronaći odgovorne za počinjenje tog krivičnog djela i presuditi im u skladu sa Zakonom!

To, praktično, znači da je Tužilaštvo BiH moralo podići optužnicu protiv Milorada Dodika, a Sud BiH mu je morao izreći kaznu, u skladu sa članom 239., jer je počinio krivično djelo neizvršenja Odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma, koja je, kako sam to već naveo, konačna, o njoj nema rasprave i takve odluke moraju biti izvršene; Ako se ne izvrše čini se krivično djelo!!!

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv Dodika, potom im je pala montirana optužnica, pa je jasno da su tužioci, koji su se bavili ovim predmetom, počinili krivično djelo, jer nisu ispoštovali Odluku Ustavmog suda BiH, odnosno odbili su da nađu krivce koji su odbili da izvrše privremenu mjeru Ustavnog suda BiH, (koja je konačna i izvršna odluka) i javno to priznali u niz navrata; O njoj nema rasprave i takve odluke moraju biti sprovedene.

Neizvršenje takvih odluka je krivično djelo.

Nakažnjavanje krivičnih djela je krivično djelo, posebno ako je svjesno načinjeno.

U ovom slučaju tu nema dileme - odgovorni tužioci Tužilaštva BiH vrlo svjesno i vrlo namjerno nisu htjeli da pronađu krivce za krivično djelo. Štaviše, pokušali su ga još prikriti, optužujući osobe koje, realno, ni na koji način nisu ni donijele odluku o referendumu, niti o njegovom sprovođenju.

Tužioci Tužilaštva BiH počinili su u “Slučaju slučaja referendum” niz teških krivičnih djela - od nečinjenja, preko ignorisanja odluka Ustavnog suda, do falsifikovanja i fabrikovanja optužnica.

Da li će Tužilaštvo BiH pokrenuti Slučaj o “Slučaju referendum”? Teško.

Time se zakopava Ustavni sud BiH, jer ako Tužilaštvo BiH ne želi/neće/čini sve da ne ispoštuje njegove odluke, zašto bi to bilo ko drugi činio?!

BiH je, vrlo uspješno, napravila još jedan ogroman korak unatrag!

Pokazalo se i dokazalo da najveći protivnik i rušilac BiH nije Dodik, nisu ni Čović ni Izetbegović, već su to institucije BiH; Sa naglaskom na pravosudne!

Dodikovi sljedbenici slave pobjedu - klikću; ne shvatajući da su to krikovi, jer kada pogledaju oko sebe mogu jedino vidjeti potpunu propast društva, nacije, porodice, svih vrijednosti…

Valjda je vrijedilo toga!

slobodanvaskovic.blogspot.ba

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

075

20.07.2017 08:34

Poseban osvrt na ovo:"Te namjere kristalno oslikava najnovije “dostignuće” Tužilaštva BiH(ja bih dodao i VSTV BiH)- formiranje predmeta po prijavi izetbegovića protiv Dodika; Ne budimo nerazumni: u ovom slučaju, kao i brojnim drugim, Dodik i Izetbegović su na istoj strani, oni su kreatori ovih/ovakvih tužilačkih dramotela, (u režiji Čovića i još ponekih); Ovaj poslednji im služi za odvlačenje pažnje od pada “referenduma”, od “revizije”, od Čovićevih navodnih ratnih zločina… "

ODGOVORITE
Name

Dragutin

20.07.2017 09:44

Ti ćeš nešto da pričaš,a kriješ svoje ime iza broja?Sam sebe si označio kao broj,a ne kao čoveka,pa svaki čovek ima ime i prezime,a ne broj,konju jedan!Nauči prvo sebe pa onda dođi da kažeš nekom šta treba da radi...Aj bolan ćuti broju jedan,baš si mi ti “najnovije dostignuće” sa brojem 075...

Name

nnn

20.07.2017 10:14

Vaskovic je stvarno budala na kvadrat! Zasto ne napise clanak o federalnim politicarima i nesprovedenim odlukama Ustavnog suda BiH? Jos jednom je Predsjednik Dodik pokazao da je najbolji politicar u Republici Srpskoj i sire!

Name

mali dzimi

20.07.2017 11:54

Ako je iko budala na kvadrat onda si to ti crveni bote nnn

Name

INFO

20.07.2017 08:49

Kad bi se sve ovdje objavilo sta si ti Vaskovicu o ovome pisao nego prodje vrijeme pa se zaboravi niko te vise citao ne bi..

ODGOVORITE
Name

Prvi reket

20.07.2017 10:07

Miletova kao fol opozicija...

Name

borac

20.07.2017 08:54

Ma kakav sud korumpirani cobani oni znaju sta su clanovi nigdje i nikad to nisu ni procitali sude po naredbi mafije.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

20.07.2017 09:00

Dodik nije kriv za organizovanje referenduma u RS-oj, referndum je pokazao samo šta misli velika većina građana u RS-oj o danu RS-a,građani su iskazali volju protiv ukidanja dana RS-e i šta je tu sporno???Građani RS-e imaju pravo da kažu šta misle to je sloboda i demokratija.Isti takav referendum su organizovali hrvati i bošnjaci 1992-ge o izlasku BiH iz SFRJ i to niko ne spominje da je to bilo javno kršenje ljudskih prava Srpskog naroda koji je bio protiv organizovanja jednog takvog referenduma,znači protiv njegove organizacije i tada je prekršena volja Srpskog naroda u BiH i tim činom su druga dva naroda hrvati i bošnjaci dali do znanja Srpskom narodu u BiH da on jednostavno u BiH nema šta da traži i da faktički i ne postoji jer se njegov glas tamo uopšte ne čuje i ne prihvata i naravno Srpski narod videvši šta ga čeka u BiH morao je da reaguje da ne bi doživeo sudbinu svojih zemljaka iz 1941-ve...A postavlja se pitanje: zašto sud u BiH nikad nije procesuirao te organizatore referenduma u BiH 1992-ge koji su javno prekršili i odbacili stav i glas Srpskog naroda o organizovanju referenduma u BiH te 1992-ge?Zašto zato nikad niko nije odgovarao,a trebao je da odgovara?Zašto?Jer tada je u BiH izvedena neka vrsta puča protiv Srpskog naroda,jer ne možete vi u BiH da izađete iz SFRJ ako nema te zato saglasnost sva tri naroda?Dok se ne postigne saglasnost sva tri naroda nema izlaska iz SFRJ niti bilo šta može da se donosi u BiH dok se svi ne usaglase i to treba da važi,jer ako se to prekrši videli smo da je zbog toga došlo do velikog konflikta širokih razmera u BiH...A građani RS-e imaju pravo da organizuju u svojoj RS-oj šta hoće,jer oni tu odlučuju samostalno,jer je RS-a stvorena samo voljom Srpskog naroda u BiH i zato samo Srbi trebaju o njoj da odlučuju...A referendum na nivou cele BiH može,al samo uz saglasnost sva tri naroda,jer je BiH konstituisana kao država tri naroda i prema tome pravila igre su sasvim jasna i vidljiva svima! I ne vidim razloga da se više o tome bilo šta raspravlja i govori... Ne mogu da verujem da su neki ljudi u BiH toliko glupi i da ne mogu da razumeju sopstvene zakone u BiH???

ODGOVORITE
Name

Payo

20.07.2017 09:40

A i ta velika većina je jedva 50% građana rs-a, i to je pitanje koliko ima istine. Od svađe i nacionalizma nema ništa dobro, niti neko hoce ugasiti rs niti neko može otcijepiti rs. Ni jedno ni drugo se ne može desiti a da se ponovo ne uzmu puske u ruke, al ne znam ko je spreman ponovo ici u rovove. Mislim da bi većina završila na granicama bježeći glavom bez obzira.

Name

re Dragutin

20.07.2017 09:43

Sve sto si napisao,sam si sebe demantovao,kazes Hrvati i Bosnjaci 92 organizovali referendum bez volje srpskog naroda,slazem se, ali sada su Srbi organizovali referendum bez volje hrvatskog i bosnjackog naroda i ti to opravdavas.Ako nekom drugom nesto osporavas kao nezakonito,onda to vazi i za tebe.Ako si razuman covjek,moras kontrolisati emocije,vidis li da dobijas najvise replika upravo zato sto pises besmislice.

Name

Kiki

20.07.2017 09:52

Velika vecina...55%. I to bez i jednog posmatraca..tankoo.

Name

re

20.07.2017 09:55

Sreca vasa pa vas NATO spasi.....

Name

Za re re dragutin

20.07.2017 10:13

Vidis jednu cinjenicusto nisi reko.vi ste se od 90 god pripremali I naoruzavali I spremali za rat protiv srba I onda ste 92 glasali za islamsku bosnu.to je velika razlika od ovog zadnjeg gdje niste uspjeli srbe unistit ratom I Republiku Srpsku pa hocete minim putem.e vidis ako bude doslo do ocjepljenja Republike Srpske neces se pitat ni ti ni kakir ni dodik vec mi koji smo je stvorili I odbranili.a tvoja tzv beiha je od 92 podijeljena samo toliko da znas

Name

da ne lupetaš

20.07.2017 10:17

Upitan je broj izašlih glasača na referendum , znam da su na kraju dopunjavane liste onih koji su izašli na glasanje u glasačkim komisijama , u većini opština izlaznost se kretala od 40 do 45 posto , ostalo je dopisano , čista realnost , recimo Prijedor stvarno 43 %

Name

nnn

20.07.2017 10:18

Dovoljno je i 55 % da sve bude po propisima ! Kada bude trebalo bice 95 %! Postavlja se pitanje zasto bi Hrvati i muslimani bili protiv otcjepljenja Republike Srpske? Nemaju ni jedan razloga da budu protiv!

Name

re nnn

20.07.2017 10:39

Kod nas u Klubu je bila Anketa koliko piva narucis toliko Listica dobijessssss....

Name

Dragutineee

20.07.2017 10:51

Dosadan si brate,to ti vjerovatno i kod kuce kazu,uz sve to glumis pamet a jako si glup i ogranicen

Name

Re nnn

20.07.2017 11:01

Pa valjda se zbog toga i ratovalo , teško da se to zaboravilo.Od otcjepljenja ništa , samo lomiš jezik i trošiš zube.Kad se sa 400 aviona svom jugoslovenskom armijom iza sebe i onolikom tehnikom nisi odcjepio , živo me interesuje šta si u svojoj tupoj , šupljoj glavi sada zamislio kada je skoro pa sva Evropa u nato čizmama.Da nije bilo Amera sada bi bio negdje u timočkoj Krajini, a Bosna bi pripadala zna se kome.Ovako ništa vjekovno Status Qvo sa pojedinim sitnim detaljima

Name

Za re nnn

20.07.2017 11:34

Idiote de se probudi.srbi nisu krenuli u rat da se ocjepe vec protiv stvaranja alijine islamske bosne sto vi uz pomoc zapada I ostalih islamskih zemalja niste uspjeli.a sto se tice jna ona da je upotrijebila jedan dio naoruzanja vas nebi bilo nigdje zato se jado probudi I nemoj se provaljivat

Name

Ra za da ne lupetas

20.07.2017 11:38

Alo koliko ste vi poturili listica 92.znali ste da niste mogli dobit referendumom nista pa ste krenuli u rat a I tu ste se debelo zaj......zato mani se corava posla radi nesto korisno za svojih 27 %

Name

Re za re

20.07.2017 11:42

Koga je spasavo nato sam nemojte vi.koga spaso na Igmanu,bjelasnici kome je sacuva Sarajevo.a to se vas tice 10 smo ga mogli uzetkoga ono bombardovala nato na ozrenu.krajini.romaniji.vidis jado da vas nato nije pomago sad bi ti piso iz Turske budi siguran

Name

mali dzimi

20.07.2017 11:58

Za crvene botove: Cime cemo ratovati kad nemamo vojske, vojne industrije i ko ce ratovati i na kraju zasto ratovati. pa sve i da bude baja rata i opozicija bi utekle na drugi kraj svijeta dok bi mi isli ratovati nizasta a oni bi utekli sa pokradenim milionima

Name

Dragutin

20.07.2017 12:17

Ovde da odgovorim za ovo da sam sam sebe demantovao,to nije tačno da hrvati i bošnjaci imaju pravo da se pitaju oko RS-e,ja sam napisao gore u tekstu da u RS-oj nemaju pravo da odlučuju hrvati i bošnjaci,jer oni nisu ni stvarali RS-u tj. bili su protiv RS-e,zato i nemaju pravo da odlučuju o njoj,jer kad bi hrvati i bošnjaci odlučivali o RS-oj,pa ona sad ne bi ni postojala???A,o BiH nije tako,jer BiH je zajednička država sva tri naroda tako je AVNOJ definisao pre rata 1992-ge zato srbi,hrvati i bošnjaci moraju sva tri naroda da se usaglase o tome,opet kažem narod ne čita sopstvene zakone i propise o BiH???A to što koliko je aviona JNA imala pa nije mogla da zaustavi otcepljenje...,to je zato što su Srpski političari napravili grešku proglašavanjem SRJ samo Srbija i Crna Gora,time su sami sebi vezali ruke da ostatak armije JNA u SRJ više nije po međunarodnom pravu smeo da interveniše i susednoj državi,tim povodom je posle SAD vršio pritisak na SRJ da baš zbog toga ne sme direktno da uđe sa vojskom u BiH i hrvatsku i bilo gde jer je proglasio državu SRJ!Time su uleteli u SAD i EU zamku bez potrebe,to je bila velika greška,jer trebalo je proglasiti ostanak u SFRJ(Srpska Federativna Republika Jugoslavija) sa Srpskim narodom na celoj teritoriji bivše SFRJ i ne dozvoliti nikom da izađe sa teritorijom iz SFRJ,kao izbeglica može,al bez teritorije,pa kom opanci kom obojci i da se ide do kraja,svi Srbi da se mobilišu ,pa ko preživi preživi na celom prostoru SFRJ,kažem pametni nikad ne mogu da dođu da odlučuju o nečemu,to je kod nas Srba nažalost tako!???

Name

Nina

20.07.2017 12:47

Brate Dagutine prevarise nas i braca Crnogorci.

Name

re re re re

20.07.2017 13:10

Kako pogodi bas i pisem iz Turske na ljetovalju sam....

Name

Dragutineee....

20.07.2017 13:11

Ja tebi Dragutine dzaba govorim da sijeno nije isti ko i slama ti dorat pa dorat

Name

Dr re Dragutin

20.07.2017 13:29

Kao citalac tvog texta Dragutine sam iznenadzen. Pa ti covjece ovo sto si napisao ako procita ijedan, nebitno kakav advokat ce naosnovu tvoga texta da napravi cirkus. Nemoj ti vise braniti interese Srpske ukinuce je sa ovakvim poredzenjima i tvojim AVNOJima nisi dorastao perom a kamoli smislom. Dajnekome tex pa neka ti malo pojasni kakve gluposti pricas gori si od Bakira

Name

Q

21.07.2017 00:05

Oni koji su izašli na NAVLAKUSU ovog referenduma su izmanipulisani, članovi SNSD su izašli u profilima osveta stiže na izborima 2018.a neka se MILE DICI TUDIM PERJEM.

Name

Joco

20.07.2017 09:09

U normalnim drustvima SUD izda odluku da se politicarima skine imunitet zbog PROCESA u kome se nalaze. Sad ka d bi ovaj sud tako napravio onda bi doslo jos jednom do prekrsaja sudske naredbe ili???? Mi zivimo u drustvu gdje se traze odmah rupe u zakonu, gdje se odmah gleda ko ce koga prevarit, gdje se djeca uce da su kriminalci najbolji a ko ide u skolu da je najblesaviji, gdje se djetu kaze..bjez u kucu idu cigani sad ce te ukrast..il..vidi sto je sladak pravi mali lopov..sta onda ocekivati dalje???

ODGOVORITE
Name

ma koji....

20.07.2017 09:09

Neki samoproklamovani analiticar nicega ili sta? Ajde motiku u ruke i radi nesto korisno

ODGOVORITE
Name

Hercegovina

20.07.2017 09:32

Dodik neka se zahvali Covicu ,prijatelju ! Zna se ko upravlja sudom Bih .U,koga je novac i njegovo je upravljane sudom bih.i drugim drzavnim institucijama i entiteskim !

Name

OSA

20.07.2017 09:25

Sto nam se Bakir,Mile i Dragan smiju,kazu blago nama,vladat cemo do smrti kakve ovce imamo.Ovcama referendum,apelacije,tuzbe a nama lova i ovce opet zadovoljne.

ODGOVORITE
Name

Milan

20.07.2017 14:30

E moje budale kako nas nas presjednik voda za nos.jadni smo.

Name

buna jopet

20.07.2017 09:49

Po mojoj procjeni kao nekog ko sve ovo prati sa strane je da se Bakir zaletio i naredio svojim tuziocima da proganjaju Dodika i ove iz referendumske komsije.Medjutim stranci koji isto tako imaju velik uticaj na neustavno tuzilastvo i sud BIH su povukli rucunu jer uskoro idu izbori sudski proces protiv referenduma i Dodikovaca bi mogao samo da digne ugled Dodiku u narodu pred nastupajuce izbore,zato su stopirali ovo

ODGOVORITE
Name

BOBA

20.07.2017 09:52

POZDRAV GOSPODINU VASKOVIĆU. RAZMIŠLJAM I KAŽEM SAMA SEBI KAD NIKO NE POŠTUJE U OVOJ DRŽAVI NIŠTA ZAŠTO BI OBIČAN NAROD POŠTOVAO ZATO GA TRBA OSLOBODITI SVIH OBAVEZA .KAD USTANOVE FIRME NE POŠTUJU DRŽAVU NIKO NE PLAĆA OBAVEZE OD NAVEDENIH SAMO OBIČNI SMRTNICI NE POŠTUJE SE ZAKONI ONDA SVAKO SE MOŽE VADITI NA VLADAJUĆU STRANKU I DRŽAVU KOJOM ONI UPRAVLJAJU.TU IMA DOSTA LOGIKE.IMA LI KRAJA NI IZBORI NISU VIŠE RIJEŠENJE .NE KAŽE SE DŽABA DA JE POLITIKA KURVA. U NJOJ TE NE KO MORA GURATI DA LI SI PAMETAN TO JE VEĆ DRUGO PITANJE,POSMATRAJTE SVE ĆE VAM BITI JASNO I DOBRO SLUŠAJTE SVAKU IZGOVORENU RIJEČ.TOLIKO.

ODGOVORITE
Name

Think about

20.07.2017 23:54

Zašto neke teme jednostavno "zaboravi"?

Name

Re re Dragutin

20.07.2017 10:29

Pa sta sad ti hoces da kazes, da ima srba pa i hrvata koji bi voljeli zivjeti u islamskoj drzavi. Ha ha ha pa ti nisi normalan! Ja bi zivot dao da bi na referendumu protiv zajednickog zivota bilo 99% srba a isto tako i hrvata.

ODGOVORITE
Name

Payo

20.07.2017 10:40

Pa zašto ste onda potpisali dejtonski sporazum? Što nas niste otjerali? A to što dodik priča o islamskoj bih to su nebuloze