Maćehinski odnos Vlade Srpske

Narodna skupština Republike Srpske je razmotrila Prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2021. godine.

Republika Srpska 19.07.2017 | 19:29
Maćehinski odnos Vlade Srpske
Iz Vlade poručuju da će glavne smjernice strategije biti vladavina prava u opštinama i gradovima.

Opozicija upozorava da većina lokalnih zajednica ostaje bez stanovništva, i da Vlada Republike Srpske godinama zapostavlja manje lokalne zajednice.

Sa novom strategijom, opštine i gradovi u Srpskoj će imati drugačiji odnos republičke vlasti, poručeno je iz resornog ministarstva.

Odnos će se temeljiti na principima vladavine prava, finansijske održivosti i sistemskom pristupu u upravljanju lokanim razvojem. Obećavaju i da će u narednom periodu u fokusu biti nerazvijene opštine.

''Ono što je definitivno naš zadatak jeste da u narednom periodu imamo određeni fond sredstava posebno za izrazito nerazvijene, a posebno za gradove i razvijene opštine, jer, kada u istu utakmicu stavite Berkoviće i Banjaluku - Banjaluka pobjeđuje. Zato što uvijek ima bolji projekat'', kaže ministarka uprave i lokalne samouprave RS, Lejla Rešić. 

Kakve će nova strategija dati rezultate za sada je nepoznato, ali kako upozoravaju narodni poslanici, stanje u većini lokalnih zajednica je posljednjih godina sve gore, jer one ostaju bez stanovništva.

''Ono što nam je zvanično dostavljeno, govori da je opšta prirodna stopa priraštaja praktično na nuli. U svim gradovima u RS je negativna stopa prirodnog priraštaja - osim u Banjaluci'', ističe poslanik SRS RS u NS RS, Milanko Mihajlica.

''Pola stanovništva živi u ovih sedam gradova - Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Zvornik i Trebinje, a ostala polovina stanovništva živi u ove preostale 52 lokalne zajednice'', kaže poslanik PDP-a u NS RS, Miroslav Brčkalo.

''Potrebno je da prilikom izrade akcionih planova vezanih za provođenje strategije održe sastanak sa predstavnicima svih jedinica lokalne samouprave i dogovore konkretne mjere koje će se ticati uspostavljanja Savjeta za populacionu politiku i demografiju u svakoj lokalnoj zajednici u RS'', ističe poslanik SNSD-a u NS RS, Dušica Šolaja.

Problem su i odlasci stanovništva u inostranstvo iz opština i gradova Republike Srpske, koji su značajno izražena u svim lokalnim zajednicama osim Banjaluke i Bijeljine. Poslanici opozicije su upozorili da opštine nemaju dovoljno nadležnosti za upravljanje prirodnim dobrima.

''Najviše resursa je u istočnom dijelu - od Trebinja do Višegrada. Od hidroelektrana Trebinje, Trebinje 1, Trebinje 2, do Gacka, Višegrada. Mi smo najsiromašniji u tom dijelu. Ispada da smo mi u Hercegovini neradnici. A kada treba dijeliti pare od Trebišnjice, od hidroelektrane Višegrad, onda se dijele Padobranskom klubu u Banjaluci ili se dijeli po sopstvenom nahođenju, po ''Igokei'' ili nekom drugom'', poručuje poslanik NDP-a u NS RS, Zdravko Krsmanović. 

Zbog takvog odnosa, kaže Krsmanović, nema ravnomjernog razvoja opština i gradova u različitim regijama Republike Srpske. Zbog toga bi pojedine manje i rubne opštine uskoro mogle u potpunosti da ostanu bez stanovništva.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

M.s.

19.07.2017 17:32

Svi u bl

ODGOVORITE
Name

Mico

19.07.2017 20:12

Slažem se

Name

ako

19.07.2017 20:20

Ako ih ne istjeramo iz zgrade vlade i predsjeničke palate ne trebamo ici!

Name

Mimi

19.07.2017 21:09

Domu "Rada Vranjesevic" Vlada RS duguje milion maraka.

ODGOVORITE
Name

Kizo

20.07.2017 07:09

Eh da je maćehinski, bilo bi nama dobro. Ovaj stav je teroristički, fašistički.... Ali kako predsjednica naše Vlade sinoć reče:"...nije sve tako crno...radi se....a problema ima...i biće...". Bože dragi, šta nam rade?! A što je najgore, pobijediće opet iduće godine. Kad počnu pjevati....hvatati za ruke i klicati....dijeliti hemijske olovke i upaljače i naravno čorbu.... A Jovo nanovo....

ODGOVORITE
Name

Mrka

21.07.2017 12:03

MACEHINSKI ODNOS ,MOLIM NEKA U VLADI NE UPOTREBLJAVAJU TU RIJE,JER MOG TATE ZENA ,NIJE ZASLUZILA DA ISPIRU USTA NEZNALICE ,SA TOM DADIMKOM IZMISLJENIM I UVREDLJIVIM. HVALA

ODGOVORITE