Маћехински однос Владе Српске

Народна скупштина Републике Српске је размотрила Приједлог стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период од 2017. до 2021. године.

Република Српска 19.07.2017 | 19:29
Маћехински однос Владе Српске
Из Владе поручују да ће главне смјернице стратегије бити владавина права у општинама и градовима.

Опозиција упозорава да већина локалних заједница остаје без становништва, и да Влада Републике Српске годинама запоставља мање локалне заједнице.

Са новом стратегијом, општине и градови у Српској ће имати другачији однос републичке власти, поручено је из ресорног министарства.

Однос ће се темељити на принципима владавине права, финансијске одрживости и системском приступу у управљању локаним развојем. Обећавају и да ће у наредном периоду у фокусу бити неразвијене општине.

''Оно што је дефинитивно наш задатак јесте да у наредном периоду имамо одређени фонд средстава посебно за изразито неразвијене, а посебно за градове и развијене општине, јер, када у исту утакмицу ставите Берковиће и Бањалуку - Бањалука побјеђује. Зато што увијек има бољи пројекат'', каже министарка управе и локалне самоуправе РС, Лејла Решић. 

Какве ће нова стратегија дати резултате за сада је непознато, али како упозоравају народни посланици, стање у већини локалних заједница је посљедњих година све горе, јер оне остају без становништва.

''Оно што нам је званично достављено, говори да је општа природна стопа прираштаја практично на нули. У свим градовима у РС је негативна стопа природног прираштаја - осим у Бањалуци'', истиче посланик СРС РС у НС РС, Миланко Михајлица.

''Пола становништва живи у ових седам градова - Бањалука, Бијељина, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Зворник и Требиње, а остала половина становништва живи у ове преостале 52 локалне заједнице'', каже посланик ПДП-а у НС РС, Мирослав Брчкало.

''Потребно је да приликом израде акционих планова везаних за провођење стратегије одрже састанак са представницима свих јединица локалне самоуправе и договоре конкретне мјере које ће се тицати успостављања Савјета за популациону политику и демографију у свакој локалној заједници у РС'', истиче посланик СНСД-а у НС РС, Душица Шолаја.

Проблем су и одласци становништва у иностранство из општина и градова Републике Српске, који су значајно изражена у свим локалним заједницама осим Бањалуке и Бијељине. Посланици опозиције су упозорили да општине немају довољно надлежности за управљање природним добрима.

''Највише ресурса је у источном дијелу - од Требиња до Вишеграда. Од хидроелектрана Требиње, Требиње 1, Требиње 2, до Гацка, Вишеграда. Ми смо најсиромашнији у том дијелу. Испада да смо ми у Херцеговини нерадници. А када треба дијелити паре од Требишњице, од хидроелектране Вишеград, онда се дијеле Падобранском клубу у Бањалуци или се дијели по сопственом нахођењу, по ''Игокеи'' или неком другом'', поручује посланик НДП-а у НС РС, Здравко Крсмановић. 

Због таквог односа, каже Крсмановић, нема равномјерног развоја општина и градова у различитим регијама Републике Српске. Због тога би поједине мање и рубне општине ускоро могле у потпуности да остану без становништва.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

М.с.

19.07.2017 17:32

Сви у бл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

19.07.2017 20:12

Слажем се

Name

ако

19.07.2017 20:20

Ако их не истјерамо из зграде владе и предсјеничке палате не требамо ици!

Name

Мими

19.07.2017 21:09

Дому "Рада Врањесевиц" Влада РС дугује милион марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кизо

20.07.2017 07:09

Ех да је маћехински, било би нама добро. Овај став је терористички, фашистички.... Али како предсједница наше Владе синоћ рече:"...није све тако црно...ради се....а проблема има...и биће...". Боже драги, шта нам раде?! А што је најгоре, побиједиће опет идуће године. Кад почну пјевати....хватати за руке и клицати....дијелити хемијске оловке и упаљаче и наравно чорбу.... А Јово наново....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрка

21.07.2017 12:03

МАЦЕХИНСКИ ОДНОС ,МОЛИМ НЕКА У ВЛАДИ НЕ УПОТРЕБЉАВАЈУ ТУ РИЈЕ,ЈЕР МОГ ТАТЕ ЗЕНА ,НИЈЕ ЗАСЛУЗИЛА ДА ИСПИРУ УСТА НЕЗНАЛИЦЕ ,СА ТОМ ДАДИМКОМ ИЗМИСЉЕНИМ И УВРЕДЉИВИМ. ХВАЛА

ОДГОВОРИТЕ