Skandal trese katoličku crkvu

Ružan skandal pokucao je na vrata Vatikana. Tiče se silovanja i fizičkog zlostavljanja djece u crkvenom horu u Regensburgu u Njemačkoj, čiji je dirigent bio Georg Racinger, brat penzionisanog pape Benedikta XVI.

Svijet 19.07.2017 | 17:02
Skandal trese katoličku crkvu
Izveštaj iz Regensburga odjeknuo je kao bomba. Za istragu se, doduše, znalo, ali njen ishod je zastrašujući. Advokat Ulrih Veber, zadužen za nezavisnu istragu, iznio je zaključak da je od 1945. do 1992. najmanje 547 dječaka iz crkvenog hora “Domšpacen” bilo izloženo fizičkom nasilju, a najmanje 67 njih je silovano.

Veber tvrdi da su nekadašnji dječaci opisivali hor kao „zatvor, pakao, odnosno konclogor“, te da su im to bile „najgore godine u životu, prožete strahom, nasiljem i bespomoćnošću“. Dječaci odabrani da pjevaju u horu živjeli su i školovani u crkvenoj školi, daleko od porodice. Katolička crkva je prošle godine žrtvama ponudila odštetu u iznosima od 5.000 do 20.000 evra, a definitivan iznos naknade odrediće druga instanca.

Veber je, kako navodi, identifikovao 49 krivaca. Zasad nije navedeno da li je među njima Georg Racinger. On je prije nekoliko godina priznao da je neki put znao da “ćušne“ nedisciplinovane dječake, zaklinjući se da to nije smatrao greškom, jer su tako i njega odgajali, ali je a priori porekao da je znao za seksualno napastvovanje dečaka, a kamoli učestvovao u njemu.

Aleksander Probst (57) navodi da se pridružio horu “Domšpacen” 1968, u trećem razredu, te da je dvije godine kasnije primljen u horsku gimnaziju, gdje ga je nastavnik uvrstio u „tajnu grupu“ u kojoj su dječaci pili pivo, pušili i gledali porniće. Učitelj je, kaže, noću ulazio u spavaonicu, zavlačio se u njegov krevet i s njime imao polne odnose „ne manje od 100 puta“. Na ljetnjem raspustu Probst je to ispričao ocu, koji ga je odmah ispisao iz hora i škole.

Nijedan počinilac nije odgovarao za svoja nedjela, jer su, prema riječima advokata, svi njemu poznati slučajevi zastarjeli.

Jedno poglavlje izvještaja posvećeno je vođi hora Georgu Racingeru (93), koji je 30 godina (1964-1994) bio na njegovom čelu. Njemu se naročito stavlja na teret to “što je godinama žmirio na ono što se događa i nije intervenisao, iako je znao za to”.
Žrtva zlostavljanja Aleksander Probst objelodanio je skandal 2010, a o Georgu Racingeru kaže:

“Bio je notorni nasilnik, a ne dobroćudni deka. To je moja slika o Racingeru”.

Ostale žrtve su navele da je bio “strog, perfekcionista i naprasit”, da mu je “u napadu bijesa ispala proteza”, da “smo za njega bili glasovni materijal, a ako bismo zakazali kao pjevači, trpjeli smo poniženja”.

Mihael Ziber (60), bivši član hora, rekao je u utorak:

“Prije hora sam se, u početku, toliko bojao da sam sebi perorezom sjekao podlaktice i butine tokom pevanja, nadajući se da će Bog skratiti čas ako se žrtvujem. Imao sam 11 godina. U školama hora Domšpacen vladala je atmosfera straha, bilo je kao u logoru. Batine koje smo bili prisiljeni da trpimo bile su gore od svega što je šezdesetih godina bilo uobičajeno. Kada vam uši krvare, to je više od šamara”.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nista novo

19.07.2017 15:12

Takvi skandali su uvojek pratili katolicku crkvu.

ODGOVORITE
Name

re nista

19.07.2017 16:07

Kako da nije, orgijaju oduvek

Name

Cica

19.07.2017 18:35

Sta je tu novo,navedite mi tri stvari koje je katolička crkva uradil,i podrzla nešto normalno u zadnjih 10 godina.SOTONE KAO STO VRBUJU I U NASOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI I DOBRO IM IDE,SACUVAJ NAS BOZE DRAGI I SAKLONI.

ODGOVORITE
Name

Svedska

19.07.2017 19:04

Ova katolicka crkva nema veze sa Bogom,to je pedofilska sekta koju treba zabraniti,cuj silovati djecu majku vam sotonsku,katolicku.

ODGOVORITE
Name

Žika Żivanović

20.07.2017 11:10

u pravu si i njima treba istom mjerom vratiti

Name

Mijo

20.07.2017 19:30

I sam benedikt16 , nije penzionisan vec se morao povuci sa funkcije pape zato sto je znao a nije sprijecio ,Zasto??????????

ODGOVORITE