Plenković ne prihvata ostavku

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da ne prihvata ostavku koju je ranije danas podnio potpredsjednik vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, a zbog kritike predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je vojska ranije mogla da pripomogne u savladavnju vatrene stihije.

Region 18.07.2017 | 17:17
Plenković ne prihvata ostavku
Plenković je po povratku u Zagreb održao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je na ovu opasku predsjednice odgovorio da je ministar odbrane i potpredsjednik vlade Krstičević djelovao preventivno i angažovao prpadnike vojske kako bi bili spremni da pomognu, kad zatreba.

Plenković je rekao da mu nije jasno na osnovu kojih je informacija predsjednica donijela ovakav zaključak.

"Ja sam bio u avionu kad sam čuo ovu vijest. Ministar odbrane je anticipirao ovu odluku tokom dana. Tu možemo jedino pohvaliti preventivni angažman ministra koji ima istančan instinkt ratnog zapovjednika. Ne znam odakle njoj takve informacije", rekao je Plenković novinarima.

A na pitanje da li se čuo sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, Plenković je rekao da nije, a na dodatno pitanje kako tumači njenu kritiku, izbjegao je konkretan odgovor.

Hrvatski mediji su ovakav njegov stav protumačili kao poruku predsjednici Grabar Kitarović da mu i nije bitno šta ona u ovom trenutku misli o semu ovom.

Premijer je rekao i da se čuo kratko sa Krstičevićem, te da mu je posavetovao da se smiri. "Potpredsednik vlade i ministar odbrane ima još jako puno da da za Hrvatsku, a posebno Ministarstvu odbrane", rekao je.

Tokom jučerašnjeg popodneva donijeta je usmena odluka o angažmanu hrvatske vojske, koji je uslijedio u okviru svih zakonski predviđenih procedura.

Istovremeno, angažovani su i piloti kanadera i er traktora.

Objasnio je da je riječ sam o jednom od 14 požara u splitskoj županiji, koji je, kako je ocijenio, medijski interesantan jer je rijetkost da požar dođe do grada, u ovom slučaju Splita.

"Riječ je o velikom pžaru, materijalna šteta je velika i puni smo empatije sa onima čije su kuće ugrožene, većina je nenaseljenih, izgorjelo je puno šume, maslinjaka", rekao je Plenković i dodao da ono što je u ovoj situaciji najvažnije nijedan objekat od strateškog značaja nije bio ugrožen, jer su ih vatrogasci spriječili.

"Ja im na tome čestitam", rekao je Plenković.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BOBA

18.07.2017 15:56

BITI ČOVIJEK NIJE NIMALO LAKO.

ODGOVORITE
Name

Brod

18.07.2017 17:17

Óva Kolinda se faktíčki u sve razume kao Predsjedníca vlade RS

ODGOVORITE
Name

radmilo

18.07.2017 17:19

Sta kolinda zna osim smijati se i trcati pred kameru

ODGOVORITE