Ko je opljačkao Rezerve Srpske

Umjesto Robnih rezervi, Republika Srpska će dobiti Zakon o interventnim nabavkama, koji će, prema riječima ministra trgovine i turizma Predraga Gluhakovića, “biti prilagođen potrebama Republike Srpske i građana, te biti dobar temelj za funkcionisanje države u vanrednim situacijama”.

Republika Srpska 16.07.2017 | 11:42
Ko je opljačkao Rezerve Srpske
U koliko teškoj situaciji se nalazi Republika Srpska dovoljno govori činjenica da ovaj entitet uskoro ostaje bez Robnih rezervi, institucije koja bi trebalo da bude ključna za pomoć stanovništvu u situaciji kada se država ili entitet nađu u vanrednim okolnostima.

Vlada Republike Srpske je, nakon godina ignorisanja lošeg stanja u Robnim rezervama i nereagovanja na očigledan kriminal koji se odvijao preko ovog preduzeća, odlučila da Robne rezerve odu u stečaj.

Slučaj je to nezabilježen u funkcionisanju društava na ovim prostorima, ali i odličan pokazatelj da vlast Republike Srpske vuku očajničke poteze da bi koliko-toliko sanirali posljedice kriminalnog upravljanja Robnim rezervama.

Umjesto Robnih rezervi, Republika Srpska će dobiti Zakon o interventnim nabavkama, koji će, prema riječima ministra trovine i turizma Predraga Gluhakovića, “biti prilagođen potrebama Republike Srpske i građana, te biti dobar temelj za funkcionisanje države u vanrednim situacijama”.

Predviđeno je da Vlada Republike Srpske donosi odluku o proglašenju postojanja posebnih uslova i ozbiljnih poremećaja na tržištu i državi, a ovim zakonom je predviđeno i donošenje plana interventnih nabavki, rekao je Gluhaković.

Sredstva za interventne nabavke izdvajaće se iz budžeta, a Vlada Republike SrpskS će plan nabavki za svaku narednu godinu utvrđivati 30. novembra.

Ministar trgovine i turizma još je rekao da će sadašnji radnici Robnih rezervi (njih 12-13) biti zbrinuti, odnosno da će neki ostati u preduzeću u stečaju, dok će drugi zaposleni u drugim javnim preduzećima, institucijama i agencijama.

Gluhaković tvrdi da on nije odgovoran za potpuni krah Robnih rezervi Republike Srpske, a dodatni alibi za guranje ovog javnog preduzeća u stečaj je njegova konstatacija da “većina država ne posjeduje robne rezerve”.

Gluhakovićeve tvrdnje naprosto nisu tačne. Činjenice govore da je on kao resorni ministar morao mnogo ranije da djeluje kako Robne rezerve ne bi završile u stečaju, sa obavezama koje su za devet miliona konvertibilnih maraka veće od kapitala preduzeća i sa ogromnom dubiozom.

Pitanje je, međutim, šta su radile nadležne institucije i istražni organi i šta je sa rezultatima istrage koje je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH sprovodila u Robnim rezervama krajem 2014. i početkom 2015. godine.

Žurnal je ranije pisao da su se pronevjere posebno odnosile na period kada je direktor ovog javnog preduzeća bio Radovan Samardžija, koji je sa te funkcije smijenjen krajem aprila 2013. godine.

Njega je naslijedio Dragan Vučković, potom se kratko vrijeme na čelu Robnih rezervi našao Dragan Prodanović, da bi završni udarac ovom preduzeću bio zadat tokom mandata Mirka Marčete, koji je nedavno Okružnom privrednom sudu u Banjaluci podnio prijedlog za pokretanje stečaja ovog preduzeća.

Posebne zloupotrebe u Robnim rezervama evidentirane su tokom endmskih poplava u maju 2014. godine, kada su čelnici Robnih rezervi, umjesto da se brinu o unesrećenom stanovništvu, više vodili računa o tome kako da preskoče zakonom propisane procedure za nabavku roba i da postignu “dilove” o isporuci određenih proizvoda sa povlaštenim dobavljačima.

Gubitak Robnih rezervi je u 2015. iznosio 2,8 miliona KM, u 2016. je bio 12,9 miliona KM, dok je u ovoj godini minus oko 268.000 KM. Kratkoročne obaveze Robnih rezervi iznose 34 miliona KM i sve su stigle na naplatu.

Robne rezerve su, zaključno sa krajem prošle godine, bile jedan od najvećnih dužnika UIO sa 9,4 miliona maraka neuplaćenog PDV-a. Uzalud je Glavna služba za reviziju u svojim izvještajima upozoravala da stvari u Robnim rezervama stoje loše i da će preduzeće doživjeti potpuni krah.

Ministar Gluhaković i Vlada Repbulike Srpske su bili gluvi na ta upozorenja, a na kraju se ispostavilo da su Robne rezerve služile samo kao odličan kanal za pljačku i bogaćenje pojedinaca. U čemu uloga ministra Gluhakovića nije bila nebitna i zanemarljiva.

Još tada je iz Robnih rezervi odnesena poslovna dokumentacija, ispitivala se nabavaka roba, kao i dug za neuplaćeni PDV, koji je u to vrijeme iznosio oko osam miliona KM.

Tužilaštvo se bavilo i nestankom raznih vrsta roba iz Robnih rezervi, koje su, kako stvari stoje, bila velika praonica novca.

Ne postoje pisani dokumentovani dokazi da je roba iz skladišta Robnih rezervi zaista distribusana za potrebe poplavljenog stanovništva, osim što je to navedeno o Izvještaju o radu Robnih rezervi u period od 15. do 31. maja 2014. godine.

Posebna kontrola rada ovog preduzeća pokazala je da u pojedinim slučajevima nije bilo otpremnica o dostavi robe, a da u slučajevima gdje je bila napisana otpremnica, taj dokument nije bio valjano popunjen (ne zna se ko je primio robu, ili nema potpisa o preuzimanju roba, ili je taj potpis nečitak).

Kontrola je utvrdila da je u veoma malo slučajeva roba dostavljana opštinskim Kriznim štabovima, koji su, prema Zakonu o spašavanju i postupanju u vanrednim situacijama, jedini bili nadležni za preuzimanje roba iz Robnih rezervi.

Umjesto opštinskih Kriznih štabova, robu namijenjenu ugroženom stanovništvu su preuzimale razne osobe ili neformalne organizacije, koje za to nisu bile niti ovlaštene niti nadležne.

U zvaničnim izvještajima Robnih rezervi navedeno je da su robe dostavljane poplavljenim opštinama, ali nijednu otpremnicu nisu ovjerile ovlaštene osobe opština u koje je pomoć dostavljana.

Veći dio prehrambenih proizvoda Robne rezerve su tokom poplava 2014. godine nabavile od firmi sa kojima je to preduzeće odranije imalo razvijene poslove. Najveći dio roba nabavljen je od firme “Venera”, a da pritom nije bio ispoštovan Zakon o javnim nabavkama.

Nema sumnje da su Robne rezerve godinama sistematski uništavane. Preko Robnih rezervi su se odrađivali višemilionski sumnjivi poslovi. Jedan od njih je i uvoz 994.652 kilograma đubriva u Republiku Srpsku, koju je isporučila firma “Fertil” iz Srbije.

Fitosanitarni inspektor zabranio je uvoz tog đubriva i naložio uvozniku da pošiljku vrati, jer se radilo o opasnim materijama. Ministar trgovine i tada je bio Predrag Gluhaković, ali nije učinio ništa da spriječi da otrovne meterije uđu u Republike Srpsku.

Tadašnji direktor Robnih rezervi bio je Radovan Samardžija, koji je raznim mućkama ovoj instituciji nanio milionske štete. On je sve vrijeme svog mandata u poslovanju Robnih rezervi protežirao privatne interese.

Prema izvorima Žurnala, ne postoji niko u lancu poslovanja Robnih rezervi kome Samardžija nije obezbjeđivao višegodišnje unosne poslove sa tom ustanovom, koji su plaćani budžetskom doznakom od oko dva miliona maraka godišnje.

Samardžija je kao direktor Robnih rezervi najvećim dijelom radio u okviru Ministarstva trgovine i turizma i formalno je bio podređen ministru Predragu Gluhakoviću. Za Samardžijine mutne radnje, tvrde izvori Žurnala, Gluhaković je znao, ali na njih nije regovao, dijelom zbog uticaja onih koji su Samardžiju postavili na tu funkciju, a dijelom iz lične koristi.

Žurnal je ranije pisao da je Samardžija bio taj koji je osmislio da se robe Robnih rezervi skladište kod privatnih skladištara, kojima je godinama iz budžeta plaćana ležarina za uskladištenje, koja se kretala u rasponu od 1,5 do 3,5 konvertibilnih maraka po toni uskladištenih žitarica, što je, kada se sve pomnoži i sabere tokom niza godina, ogromna cifra izdvajana iz entitetskog budžeta.

Uz to Robne rezerve uopšte nisu kontrolisale da li je uskladišteno “narodno žito” ostalo tamo gdje je pohranjeno, odnosno nakon ovoliko godina upitno je da li su privatnici na lageru sačuvali državno žito ili su ga, možda, prodali, bez obaveze da ga nadoknade.

Samardžija je putem ministra Gluhakovića, u vrijeme njegovog prvog ministarskog mandata, predložio da Robne rezerve sklope ugovor sa firmom “Farmland”, vlasnika Dragana Vasiljevića.
Kao što je Žurnal ranije pisao, tim ugovorom Vlada RS je obezbijedila 5.000.000 maraka za nabavku hiljadu junica “Farmlandu”, a Vasiljević, Dodikov govedar, je zauzvrat trebalo svake godine da Robnim rezervama isporuči 90 teladi.

Još toliko je Vlada dala da se junice prehrane, a Robne rezerve su se kreditno zadužile da bi “Farmlandu” obezbijedile uvoz junica i njihovu prehranu.

“Bolje je da Republika Srpska drži stoku, nego konzervirano meso”, obrazložio je svojevremeno ovaj poslovni potez ministar Gluhaković.

Na kraju sage “Farmland”, ova govedarska farma više ne radi, goveda su poskapavala, Vasiljević je ostao dužan više miliona maraka kredita dobijenih putem Investiciono-razvojne banke, od “narodnog žita” uskladištenog u “Farmlandu” nije ostalo ni zrna.

Za to niko nije odgovarao, kao ni za ostale kriminalne radnje počinjene putem Robnih rezervi.
Očekivalo se, čak je bilo i najavljeno, da će Tužilaštvo BiH podići optužnicu protiv odgovornih u Robnim rezervama zbog masu nelegalnih poslova i krivičnih djela, a onda je sve utihnulo.

Najavljena optužnica gurnuta je u neku od ladica Tužilaštva BiH, a Robne rezerve RS u stečaj. I nikom ništa. Osim što se i u ovom slučaju potvrdio obrazac prema kojem odgovorni bivaju amnestirani za sva nedjela koja su počinili.

slobodanvaskovic.blogspot.ba

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

KONJ

16.07.2017 11:48

Pukli ste ko lanjski led. Bijedo

ODGOVORITE
Name

Ime

16.07.2017 12:15

Omoguciti funkcionlnost drzave? Ja se pitam ko je drzave? Posto RS nije drzava niti ima bilo koji nadleznost drzave osim da je politicari RS nazivaju drzavom i na osnovu toga pljackaju ?

Name

Niste Znali,

16.07.2017 13:37

Skoro u svakoj republici :nekd-juge , svaki grad ima tezerve za svoje stanovnike 'ukoliko dođe do potrebe . samo kod vas je problem :sve ste porusili ,unistili ,pokrali :da naprimer nemate gde da uskladistite ,ni psenicu ,ni kukurz ,odrugim stvarima da ne govorimo, surovo;vodstva ,kpl Bih. su na za vesala ,niata bolje niste zasluzili.i budite sretni da vam se to dogodi :to su vam najmilije kazne ,narod bi bio sretan ,zaboravilibi na trenutne probleme koje ste im naneli.

Name

istina

16.07.2017 14:12

Dobro nismo jos drzava ali smo republika!Moras prvo puzati da bi znao hodati,jednog dana ce ustati i svojim koracima naprijed.

Name

re neistina

16.07.2017 23:47

Vidi prirodno retardirani ostaju prizemljeni.

Name

Peca,

16.07.2017 12:14

Svaki komentar je suvisan,nerazumljivo je da se celo vodstvo bavi samo kriminalom, za svoju dobrobit .jadni narod:samnom skupa "jos jednom cu izjaviti da im najljuci fasisti nisu ravi. zanimljivo da taj ;toboze prezident BIH , nista.ne preduzima ,sve vidi sve zna "idi u 3 pm ,isti ste avi mater vam pokvaeenu "zajebali ste se ukoliko mislite da ce vecno trajati . kazu ne zovi vraga , zeleo bi da malo pocne delovati ID samo neduzne neka puste na miru .dali ste nas razumeli " jebalala vas vasa republika ,srpska banda ce vas sve unistiti necete imati ni za pogreb ,kada budete umirali.

ODGOVORITE
Name

Nenad.

16.07.2017 12:29

Mirko Čolović Duguje Ogromna Sredstva Robnim Rezervama.

Name

Rajko

16.07.2017 12:22

Kakva je uloga Mirka Čoloviča u pljački Robnih rezervi. On je priveden zbog prevare od 400.000,00km. Zašto MUP čuti.

ODGOVORITE
Name

Milkan

16.07.2017 13:15

Radovan Samardzija je postao milioner u rekordnom roku. Sada bezbrizno seta Banjalukom. Svemocni Baja stiti likove poput njega.

Name

Slobodan

16.07.2017 12:27

ČOLOVIĆ MIRKO JE OJADIO ROBNE REZERVE ZA MILIONSKE IZNOSE.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

16.07.2017 12:37

Evo po koji put vec BN javno iznosi imena radnje prevare kriminal cifre I da niko bas niko ne odgovara.Ko bi trebao podnjeti tuzbu protiv ovi lica da se nadju na sudu.pa ako ni sud neradi posao onda narode narodni sud.Samo silu oni razumiju kada vulkan krene bjeze u misju rupu manji od makovog zrna svaji svakog smeka.Sve je u ktiminalu svaki dan afere faliti stecaji aloooo pa milioni I milioni sunpokradeni u svim sferama dokle vise ljudi dokle ce se sve ovo samo njemo gledati I neraditi nista.Narod bez posla sve siromasniji a njima nicu kuce stanovi vile hacijende auta od 115.000km ko gljive poslje kise.Narode dizi se iskorjenimo kukolj kad sve uniste onda kasno ako vec nije I prekasno.

ODGOVORITE
Name

Poljoprivreda

16.07.2017 12:59

Usorac je javno iznosio optužbe na nezakonit rad u Robnim Rezervama. Objavio je podatke o velikim iznosima koji su uplaćeni Mirku Čolović za isporučenu pšenicu a svi znaju da je on nije imao. Male količine zemljišta je obrađivao što je i Ministarstvo Poljoprivrede utvrdilo te mu je oduzelo pravo na raspolaganje zemljištem. Stotine tona đubriva,nafte,semena je pronevjerio.

Name

BOBA

16.07.2017 12:44

POZDRAV VASKOVIĆU. RADNICI TO ZNAJU NAJBOLJE.A BOGAMI I NAROD TEŠKO TO ZNATI .ŠTA SE RADI PO CENTRIMA TRGOVAČKIM TO JE MALA MACA SVI MILIJARDERI OTKUD NI U ŠVICARSKOJ NEMA TOGA.SVI UVEZANI ALI NIČIJA DO ZORE.

ODGOVORITE
Name

NNN

16.07.2017 12:45

Pljacka 10-tina miliona KM sa dokazima cistim kao sunce.Sve je ovo radjeno po naredjenju naseg jadnog,bijednog i propalog "precjednika" koji se nalazi na americkoj crnoj listi sa najgorim svjetskim olosem i kriminalcima.Nas "precjednik" je naredjivao,vlada donosila odluke,neko je sve to potpisivao,a desetina miliona nema!

ODGOVORITE
Name

kum

16.07.2017 12:47

Sramota i Ruglo, Toliko strucnjaka sa kupljenim diplomama i tako isvrsne vlade? A niti vidi ko sta i niti je koga to uzbudilo. Kadrovi koji su svakodnevno umjesani u afere i zlocine koje su pocinile svom narodu zato nemam rijeci! Isto nema ni postenih da dignu proteste protiv ovih LOPOVA. Ti ne zasluzuju ni da budemo komsije ni kumovi ni da imamo istu crkvu. Da li ce ikada doci neko i to njima sve oduzeti? Narode birajte sta hocete ali ovo ne vodi nikuda!

ODGOVORITE
Name

Luu

16.07.2017 12:48

Jos malo pa ce Mile moliti FBiH da prenesu nadleznosti na drzavni nivo :-) Dobar ovaj nacionalizam kod nas, kao i svugdje na svijetu vodi u nestanak naroda i propast drzave. Jos malo pa nece biti Hrvata u BiH, Srbi izumiru i iseljavaju se polako ali sigurno, a strpljivi Bosnjak ceka i suti. I RS i Kantoni ce se ugasiti i nece nikoga biti da to zaustavi, jednostavno ce nestati. Ljepota!!!

ODGOVORITE
Name

ZOKI

16.07.2017 13:07

LUU,sto smo trazili to amo dobili,tako smo zeljeli i tako glasali.Uvijek smo druge krivili za svoju propast,pa i danas,samo vise ne mozemo reci da RS vladaju Hrvati i Bosnjaci pa nam oni ovo rade,to nam rade nasi VELIKI SRBI kojima nije stalo do svog naroda,nego samo do sebe.

Name

ZOKI

16.07.2017 13:07

LUU,sto smo trazili to amo dobili,tako smo zeljeli i tako glasali.Uvijek smo druge krivili za svoju propast,pa i danas,samo vise nemozemo reci da EntitetomRS vladaju Hrvati i Bosnjaci pa nam oni ovo rade,to nam rade nasi VELIKI SRBI kojima nije stalo do svog Naroda,nego samo do sebe.Uvijek smo bili podmitljivci i lopurde,za saku zita izdavali svoj Narod.

Name

Slaviša

16.07.2017 13:12

Daltonu je sve uništio. Svoju mesari,klanici,farmu opljačkao,Novu Romaniju,Šumarstvo,toplana,poljoprivredni institut,Bobar banku,hipo banku tj.kristal banku, razvojnu banku,Novu banku,carinu,poresku upravu,UIO,poreze i doprinose kao i ROBNE REZERVE i niz dobavljača.

Name

Ko ce da plati?

16.07.2017 13:03

Kad dodje do sljedece katastrofe,ne ako nego bas kad, ko ce da priskoci prvi? Dokle ce Srbija da placa kradje u rs? Prvi ce opet priskociti komsije Bosnjaci kao i mnogo puta do sada. Rs-u nema spasa, unistise je stetocine iznutra. Spasavajte makar medjuljudske odnose sa Bosnjacima ako mislite opstati. Recept je jeznostavan:vise drzave BiH A manje entiteta(i federaciju treba ukinuti kao i distrikt).

ODGOVORITE
Name

re

16.07.2017 14:27

Ne vidi to primitivna većina, već sve pominje Srbiju i majčicu Rusiju, i sanjaju mokre snove. A lopovi pokradoše sve...

Name

Brcko pokraj Gluhakovca

16.07.2017 13:08

Da nije bilo ovoga nesretnog rata ovaj Gluhakovic kao sto govori njegovo prezime bih lutao kao gluvo krme.

ODGOVORITE
Name

Miso

16.07.2017 13:44

Dragi narode RS Jeli vidite sta nam radi ova vlast na celu sa SNSD Ko je kriv niko nije po njihovom dragi narode RS probudite se da bagru otjeramo jedan put zauvijek

ODGOVORITE
Name

Tag

16.07.2017 14:44

Situacija je takva da je hitno potrebna ostavka premijera, raspustanje Vlade, ostavku Dodika, i mirnu predaju vlasti opozicionim partijama koje hitno trebaju formirati tehnicku vladu koja bi postojala do izbora. Medjutim, izgleda da opoziciji ne pada na pamet da to trazi, oni radije ostavljaju ovu vlast da se kuva i davi u vlastitim g.vnima. Doduse ima i druga opcija, mozda Mile Dodik odluci da raspusti ovu vladu i da mandat za sastavljanje nove da nekom iz HDZa pod uslovom da svi ministri u toj vladi budu iz HDZa. To nije nemoguce jer on odavno tvrdi da ce HDZ najbolje voditi racuna o intetesima RS i naroda u RSu. Sam to nije nikad bio u stanju, niti ga je to interesovalo. Treca varijanta je da narod izadje na ulicu i da sve izmakne kontroli. Sve mi se cini da ce se na kraju desiti bas ta varijanta, nakon sto sve prethodne ne daju nikakav ili ni priblizno zeljeni rezultat.

ODGOVORITE
Name

L

17.07.2017 03:15

Oficiru GLUHAKOVICU ti si glavni krivac, premijrti u tvojim mandatima.Ovu propast i lopovluk si započeo u prethodnom mandatu, premijeri su se mijenjali ali nisu imali sposobnog oficira da lopovluk završi sem tebe.Na vazduhiplovnoj akademiji i fabrici aviona,,SOKO,, nisu te tako učili i da gubiš projekte kao ugovor o Boški.Da li si Oficiru ovako učen moram se raspitati kod penzionisan ih pukovnika koji su bili organi bezbjednosti u mostsrskom,, SOKOLU ,, a ti znaš dobro koji su to ljudi.Oficir kako ti sebe NAZIVAS ne plače i govori,, majke mi ja nisam kriv,, Častan oficir izvadi radnu biljeznicu i kaže po datumima za ovaj manjak po naređenju (funkcija ime i prezime , datum,broj naređenja)izdato je direktor robnih rezervi 5 miliona km vrijednosti(navedes koje robe i preuzeo je funkcija ime i prezime).Ukrao sam za svoje potrebe navede se isto toliko novca morao sam iz tog i tog taloga izvolite suditi spreman sam odgovarati.Tako rade oficiri,a ne placu.Premijerka je prećutno odobravala kriminal.HITNO SVE SMJENITI I NA ROBIJU.ZASTO POSTOJI FUNKCIJA GLAVNOG REVIZORA KADA SE NJEGOVI NALAZI I MISLJENJA NE UVAZAVAJU A TRUD I RAD SE PONIZAVA.VLADU NECE RASPUSTITI, HDZ NECE DA MIJESA U OVE PRO BLEME.TRECI SCENARO JE JEFINO RJESENJE ALI MIRNIM I DEMOKRATSKIM PITEM,HITNO RADKINUTI SVE UGKVORE ANGAZOVANIH PO ugovoru.ULICA ZOVE

Name

Gospodin David

24.07.2017 16:03

Gospodin David primi zajam na mom računu danas sa imovinskog zastupnika gospođe Sheniqua jeamčan koji mi nudi kredit, tako da ako vam treba kredit koji ju je sklopio putem e-maila sheniquaeatmanloancompany@gmail.com možeš da dobiješ broj telefona broj +2348159768201

ODGOVORITE