Meša: Zagrepčanin odbio Hrvatsku, želi dres BiH!

Selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević već nekoliko mjeseci prati fudbalera škotskog Seltika Jozu Šimunovića, koji je prošao sve selekcije Hrvatske, ali ima želju u budućnosti da obuče dres "zmajeva".

Fudbal 16.07.2017 | 23:00
Meša: Zagrepčanin odbio Hrvatsku, želi dres BiH!
Baždarević je u izjavi za "Dnevni avaz" potvrdio da je zainteresovan za dvadesetdvogodišnjeg defanzivca Jozu Šimunovića, koji je ponikao u Dinamu iz Zagreba.

"Gledao sam treninge na kojima je Šimunović pokazao zavidan kvalitet. Smatram da bi nam dobro došao u nastavku kvalifikacija, a s njima sam u kontaktu nekoliko mjeseci. To je sve što vam u ovom trenutku prema ovom pitanju mogu kazati", izjavio je Meša sarajevskom listu.

Šimunović je rođen u Zagrebu i prošao je sve mlađe kategorije selekcije Hrvatske (od U14 do U21), ali još nije odigrao nijedan minut za seniore "vatrenih" i upravo je to razlog zbog kojeg želi da promijeni sportsko državljanstvo.

"On je igrač koji nam može pomoći u zadnjoj liniji. Pratio sam ga, dopada mi se i vidjećemo kako će se sve završiti. Ono što me raduje je i činjenica da je i sam Jozo voljan igrati za BiH", dodao je Baždarević.

S obzirom da nije upisao nijedan nastup za A selekciju Hrvatske, prema pravilima Svjetske nogometne federacije (FIFA), a i Evropske (UEFA), Šimunović ima mogućnost da promjeni sportsko državljanstvo.

Sada su na potezu čelnici Fudbalskog saveza BiH, koji trebaju da kod FIFA i UEFA da pokrenu proceduru dobijanja mogućnosti nastupa za "zmajeve", a sve zahvaljujući činjenicu da su mu roditelji porijeklom iz BiH.

Šimunović je 2015. godine iz "modrih" prešao u škotskog šampiona za sumu od sedam miliona evra.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar