LŠ: Partizan može na Olimpijakos, Seltik, Legiju...!

U podne je na programu žreb za treće kolo Lige šampiona, kada će Partizan saznati ime narednog potencijalnog rivala.  Partizan može na Seltik, BATE, Olimpijakos, Legiju! Maribor bi bio premija! Vrebaju još Kopenhagen, Ludogorec, APOEL, Salcburg i Karabag.

Fudbal 14.07.2017 | 10:30
LŠ: Partizan može na Olimpijakos, Seltik, Legiju...!
Srpski šampion savladao je podgoričku Budućnost u prvom meču druge runde (2:0), pa je realno očekivati da u revanšu u Crnoj Gori neće imati previše problema da potvrdi prolaz.

Ukoliko tako i bude, crno-beli bi, barem, za siguran prolaz u grupnu fazu Lige Evrope, odnosno za dolazak na korak od trećeg ulaska u elitno društvo, mogli da imaju veoma težak posao, pošto su u grupi nepovlašćenih timova.

Kao najzvučnija imena na stazi šampiona ističu se prvak Grčke Olimpijakos, danski šampion Kopenhagen i osvajač titule u Škotskoj Seltik, a tu su još i austrijski Salcburg, bugarski Ludogorec, poljska Legija....

Naravno, poput Partizana, da bi ovi dueli uopšte bili mogući potrebno je da i da Ludogorec nadoknadi minus iz Litvanije protiv Žalgirisa (2:1), da BATE slavi u Jermeniji protiv Alaškerta (1:1), a da Seltik izbaci Linfild iz Severne Irske.

O poželjnijih rivala, tu su i slovenački Maribor, kiparski APOEL, beloruski BATE Borisov...

S druge strane, eventualni poraz u trećoj rundi donosi prelazak u četvrto, poslednje kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Partizan je bolji od Budućnosti, pokazao je to na praktičnom primeru, može mirno da se sprema za revanš u Podgorici posle beogradskih 2:0, a u međuvremenu će saznati ko će mu biti naredni rival na putu do Lige šampiona. Za 12 časova u švajcarskom Nionu zakazan je žreb trećeg kvalifikacionog kola, koji crno-beli, pod uslovom da eliminišu crnogorskog prvaka, čekaju u grupi nepovlašćenih timova.

To znači da za rivale mogu da dobiju neku od sledećih ekipa: Olimpijakos (Grčka), Seltik (Škotska), Salcbrug (Austrija), Kopenhagen (Danska),Ludogorec (Bugarska), BATE Borisov (Belorusija), Legija (Poljska), APOEL (Kipar), Maribor(Slovenija) i Karabag (Azerbejdžan).

Sve pod uslovom da, izuzev Pirejaca koji se uključuju u ovoj fazi žreba, ostali favoriti iz drugog kola opravdaju taj status (uz napomenu da Seltik igra večeras protiv Linfilda), odnosno uspešno završe posao. Prednost iz prvih mečeva imaju:

Red Bul Salcburg (dobio Hibernijansa na Malti, 3:0), Kopenhagen (bolji od Žiline u gostima, 3:1), Legija (tukla finski Marijehamn, 3:0), APOEL (minimalac u Nikoziji protiv luksemburški Dudelanž, 1:0), Maribor (bolji od Zrinjskog u Mostaru, 2:1) i Karabag (razneo gruzijsku Samtrediju na svom terenu, 5:0).

S druge strane, strepe Ludogorec (poraz od Žalgirisa u Litvaniji, 1:2) i BATE (remizirao na svom stadionu sa Alaškerotom iz Jermenije, 1:1), ali se od njih, ipak, očekuje da prođu u narednu fazu.

„Ne bežimo od uloge favorita, ali danas se u fudbalu baš ništa ne zna. Jednostavno, više nema lakih protivnika. Svakako da su Olimpijakos, Legija i Seltik najozbiljniji rivali u trećem kolu, ali ni ostale ekipe ne bi trebalo potceniti. Partizan bi najpre trebalo da prođe prvu prepreku, da u revanšu protiv Budućnosti bude na željenom nivou, a kad sve to prođe onda ćemo razmišljati o narednom protivniku“, rekao je Miroslav Đukić, šef struke crno-belih, u razgovoru za Politiku.

Ko bude bolji u trećem kolu kvalifikacija imaće zagarantovanu jesen u Evropi, jer će se plasirati u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona. Ako i to prođe čeka ga grupna faza elitnog kupa, a ispadne li seli se u grupu Lige Evrope.

U ovoj fazi takmičenja u kvalifikacije se uključuje još deset timova u takozvanoj stazio nešampiona. To su ekipe koje nisu prvaci svojih država, ali su zbog jakog koeficijenta nacionalnih prvenstava izbegle pre dve runde.

Taj žreb izgleda ovako:

Povlašćeni: Dinamo Kijev (Ukrajina), Ajaks (Holandija), Viktorija Plzen (Češka), CSKA Moskva (Rusija), Klub Briž (Belgija);
Nepovlašćeni: Steaua (Rumunija), Jang Bojs (Švajcarska), Nica (Francuska), Istanbul Bašakšehir (Turska), AEK (Grčka).

Prvi mečevi trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona na programu su 25. i 26. jula, revanši su 1. i 2. avgusta.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar