"Zločinačko udruživanje": Mamić opet u problemu!

Nova optužnica protiv sive eminencije zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića. Tereti se da je sa još šest osoba, među kojima su i njegov brat Zoran i sin Mario, oštetio zagrebački Dinamo za 20 miliona evra!

Fudbal 12.07.2017 | 22:30
"Zločinačko udruživanje": Mamić opet u problemu!
Hrvatske pravosudne vlasti nastavile su progon Zdravka Mamića.

"Alfa i omega" zagrebačkog Dinama, protiv kojeg se već vodi postupak u vezi sa malverzacijama oko transfera pojedinih igrača, poput Luke Modrića i Dejana Lovrena, danas je dobio novu optužnicu.

On je sa još šest saradnika, među kojima su i njegov brat Zoran i sin Mario, optužen da je oštetio zagrebački Dinamo za oko 20 miliona evra (144 miliona kuna).

Osim njih trojice optuženi su i izvršni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Damir Vrbanović, Sandro Stipančić, Igora Krota i Niki Artur Vuksan. 

Oni se terete za krivična dela zločinačkog udruživanja, zloupotrebe poverenja u finansijskom poslovanju, pomaganja u zloupotrebi poverenja u poslovanju i pokušaja zloupotrebe poverenja u poslovanju u sastavu zločinačkog udruživanja.

Tužilaštvo "osnovano sumnja" da su od decembra 2004. do decembra 2015. godine, Zdravko Mamić organizovao sve gore optužene u "zločinačku organizaciju" čiji je cilj bio pribavljanje imovinske koristi za sebe, a na štetu Dinama. 

U optužnici se navodi niz firmi sa egzotičnih destinacija, poput Belizea, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sejšela, ali i iz Velike Britanije, preko kojih su, da pojasnimo, oni izvlačili Dinamov novac.

Tačno je navedeno ovo: "Okrivljeni su u inostranstvu osnivali trgovačka društva putem kojih će se izvlačiti novac iz Dinama". Na osnovu toga su pravili fiktivne sporazume i ugovore i to o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima, za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, kao i ugovore kojima je Dinamo neosnovano obavezan na isplate određenih iznosa navedenim društvima

"Na opisane načine je, na štetu Dinama, na račune inostranih firmi ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 18,8 miliona evra, 500.000 funti i 200.000 dolara", piše u opširnoj optužnici. 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar