Savjet ministara nema podršku

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je danas da Savjet ministara i predsjedavajući Denis Zvizdić ne bi dobili podršku da se na prošloj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH glasalo o povjerenju, jer parlamentarna većina ne postoji i o tome se više ne ćuti.

Bosna i Hercegovina 10.07.2017 | 16:15
Savjet ministara nema podršku
- Izvještaj o radu Savjeta ministara nije prošao ni na jednom odboru, a kada to čujete dovoljno govori kakvi su odnosi. Puno tema koje smo stavljali kao reformske nisu dobile podršku određenih partnera u vlasti. To ne ide u dobrom pravcu. Moj zadatak je da ne izgubimo narednih 12 meseci - rekao je Čović u Mostaru u pauzi održavanja sednice Predsedništva HDZ BiH, na kojoj se razgovara o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Na dnevnom redu problemi

On je najavio da će o odnosima koji su, kako kaže, brutalno narušeni na svim nivoima u narednim danima razgovarati sa predsjednikom SNSD Miloradom Dodikom, te predsjednicima SDA i SBB Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

Na pitanje da li će biti razgovarano o rekonstrukciji Saveta ministara, budući da je 17 opozicionih poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH pokrenulo inicijativu za sazivanje hitne sednice parlamenta na kojoj bi bio razmatran izvještaj o radu Savjeta ministara BiH u prošloj godini, koji je dobio negativno mišljenje više parlamentarnih komisija, Čović je rekao da se neće razgovarati o rekonstrukciji već o problemima.

- Sa SNSD-om ćemo u srijedu, 12. jula, razgovarati o mnogo strateških tema i vjerujem da ćemo imati odgovore na njih. Nastojaću već u četvrtak da imam sastanak sa Izetbegovićem, a potom i sa Radončićem. Vidjećemo kako ono što je danas plan bilo koje od političkih stranaka pojedinačno ugraditi u nešto što može biti zajednički interes - naveo je Čović.

Razgovori u "četiri oka"

On je najavio da će sastanak delegacija HDZ BiH i SNSD u širem sastavu biti održan u Mostaru, dok će sa Izetbegovićem i Radončićem voditi razgovore u četiri oka.

Čović je naveo da su odnosi na svim nivoima u BiH narušeni, jer neki žele već sada da se bave izbornom kampanjom.

- U Briselu sam 17. i 18. jula i to su dani kada preuzimam predsjedavanje Predsjedništvom BiH. Tada ću razgovarati sa čelnim ljudima u Evropskom parlamentu da bismo napravili presjek stanja i vidjeli šta trebamo uraditi u narednim mjesecima da bi dobili kanditatski status i Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/ u decembru ove godine - reko je Čović.

On je dodao da će nastojati da se ispuni sve ono što je obećano i da planovi koji su zacrtani budu ispunjeni, bez obzira na zastoj posljednjih desetak mjeseci.

Izborni zakon

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da stavi van snage dvije odredbe Izbornog zakona BiH, Čović je rekao da će izbori u oktobru iduće godine biti održani, te da će do tada biti izmijenjen Izborni zakon BiH.

- Do izmjena Izbornog zakona će doći u ovoj godini. Niko Hrvatima neće moći da bira predstavnike, kao što niko ne treba birati predstavnike Srbima i Bošnjacima. Kako do toga doći, to je već vještina. Odluke Ustavnog suda su jasne i mi trebamo da sjednemo i dogovorimo se - rekao je Čović.

(Srna)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Nikola

10.07.2017 14:21

Spasi brata Milorada jer ako on padne padas i ti!? Jedino zajednicko sto vas veze je kriminal! Sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2017 15:40

Covicu providan si! Reci da zelis Dodikovce umjesto SZP posto sa njima neces ni voditi razgovore! A sto se tice izbornog zakona od toga nema nista! Nisam protiv i to me se ne tice al ne zive Hrvati samo u Hercegovini!

Name

Dr

10.07.2017 21:12

Ovo su seoske varalice stvaraju konfuzna stanja samo da bi dosli do sto veceg financiskog bunara jer su izvori odavno presusili. Na Evropskom nivou su lakrndija dok na medzunarodnom niti ne postoje. Zalosno je sto nas drze u raljama podjela da bi oni gazdovali kriminalom nekaznjeno dok mi grizemo njihove zabacene koske. Znaju oni ite kako da ukoliko naprave korak prema EU da se narodima skidaju okovi a njima nabacuju mi bi dobili nove investicije slobodu putovanja i zaposljavanja u zemljama EU dok bi oni prirodno morali na robiju zato nema nama nikuda dok se ovakvi pitaju naravno legitimno mi smo glasali zbog onih bacenih koski. Zato sretno im bilo u nase ime

Name

Gej=okej

10.07.2017 14:32

Ne laži, seljačiću mali iz Lištice, Ustavni Sud je lijepo objasnio svoje. Prvo ćete sprovesti presude Evropskog Suda za Ljudska Prava Sejdić-Finci, Pilav i Zornić, pa tek onda možete izabrati ako vam šta ostane. Građani Bosne i Hercegovine će glasati za koga god im bude ćejf, jedan mali ustaša može određivati samo u svojoj dnevnoj sobi! Drži se ti svojih krVatskih g-uznika i Thompsona, otac te .... krivoustog!

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

10.07.2017 18:21

Jest vala. Evo ja bi glaso za Sarovica il nekog drugog ko nije Bosnjak a radi fenomenalno svoj posao,sto je dokazano i evidentno. Oni sad hoce da ti zabrane da glasas za nekog ko nije iz tvog naroda??? Pa najbolje nek ide sa mnom na glasovanje i nek gleda i kontrolise sta cu ja zaokruziti... Kakvi debili, istjerace sav posten svijet u Njemacku.

Name

OSA

10.07.2017 14:33

Smislio si nesto sa Dodikom da opstruiras,dio si VM i trebas da radis da funkcionise a ne da samo kritikujes.Tebe zanima samo tvoj Emirat gdje ces suvereno vladati i nista te drugo ne zanima.Ti,Dodik i Bakir ste predstavnici tajkuna,lopuza kojima prije rata vecina gradjana ne bi od stida ni dobar dan kazali a danas su zahvaljujuci vama elita u drustvu Sram te bilo,ne upiri prst u drugoga kao krivca za probleme,nego rjesavaj probleme ,jer si za to debelo od naroda placen.

ODGOVORITE
Name

Zoki

10.07.2017 14:34

Ovaj Covic je LUDAK,e mojCOLE nemozes basilu nista,u Hercegovini ima dosta,dosta srpske zemlje,a ako ti je tijesno granica sa Hrvatskom je blizu oa naguli.Nemoze saka jada da pravi zakone u BiH,malo Vas je ,a prohtijevi veliki.I ti i tvoj Prijatelj Dodo bi zeljeli haos u BiH,kako bi ozbjegli sud Naroda.Ja sam u rat otisao zbog politike HDZa ciji si ti Predsjednik,pa sad bi razbucao Savijet ninistara,kako bi ti i tvoj pajtas Dodo napravili harangu u BiH.

ODGOVORITE
Name

Masala

10.07.2017 14:42

Savez za promjene i Demokratska fronta, ne postoje za Covica.

ODGOVORITE
Name

Op

10.07.2017 14:42

NECE IMATI NISTA KADA TI I MILE MESETARITE.NE INTERESUJE VAS NAROD VEC KAKO SACUVTI BOGATSTVO

ODGOVORITE
Name

Goran

10.07.2017 14:45

Joj ,ako te vidi Pedy Aschdaun opet, pa te strpa u Resetke ...

ODGOVORITE
Name

Milkan

10.07.2017 14:47

Hoce li i Tompson biti na sastanku?

ODGOVORITE
Name

Šta hoće

10.07.2017 14:52

Nije ovdje poenta samo rušenje savjeta ministara nego i uvlačenje snsd-a u isti.Dakle ono što je Dodik govorio da ga trenutno ne interesuje savjet ministara ne pije vode.Njemu je prioritetno važno da se izbace Mektić i Šarović.Ali pitanje je hoće stranke kao DF i ova četvorica koji su izbačeni iz SDA podržati ulazak snsd-a u savjet ministara.Interesantno je da se to sve dešava kada trebaju da se izglasaju izmjene zakona o VSTS-u.Ako se usvoje zakoni Tegeltija neće više moći biti imenovan u VSTS.

ODGOVORITE
Name

Realno

10.07.2017 15:36

Opa covicu prpa stigla gledaj ti lijepo se dogovori sa svojim bliznakom dodikom kuda dalje Zenica je mala koliko godina vam treba da je prosetate dodze dzavol po svoje ubrzo oteto je prokleto sramota za vas dvoje grupa kriminalna.

Name

kiza

10.07.2017 14:57

Ajde vas dvojica lepo ruku pod ruku pa u aps.

ODGOVORITE
Name

popara

10.07.2017 15:23

Covic zakuha pa onda linafo "spasava",bijedno!!!

ODGOVORITE