LE: Željo prošao, Sarajevo ispalo na penale!

Željo "egalom" ovjerio prolazak u Podgorici! Fudbaleri Željezničara su poslije trijumfa na "Grbavici" u revanšu remizirali sa Zetom (2:2) i i ukupnim rezultatom 3:2 osigurali plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.  Penali i promašaji kobni za Sarajevo! Fudbaleri Sarajeva eliminisani su od Zarje u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope poslije produžetaka i penala. Golman Paščenko junak moldavske ekipe.

Fudbal 06.07.2017 | 23:20
LE: Željo prošao, Sarajevo ispalo na penale!
Nakon što je Ivan Lendrić donio vrijednu pobjedu u Sarajevu, izabranici Slavka Petrovića su gubili, pa preokrenuli i na kraju odigrali neriješeno sa crnogorskim predstavnikom - 2:2 (1:1).

Poslije loše partije u većem dijelu prvog dijela susreta "Pod Goricom" domaćin je poveo poslije greške Danijela Graovca, koju je kaznio Filip Kukuličić u 29. minutu i vratio rezultat na početak.

Međutim, samo tri minuta kasnije "bomba" Gorana Zakarića iz slobodnjaka sa 25 metara je praktično osigurala Želji prolazak u dalje takmičenje gdje ga očekuje švedski AIK iz Štokholma.

Čak su plavi sa "Grbavice" nošeni navijanjem brojnih "Manijaka" uspjeli da preko Ivana Lendrića stignu do preokreta u 60. minutu poslije lopte sa "očima" Zajka Zebe i sjajnog udarca u suprotni ugao, ali su domaći ipak uspjeli da izbore remi.

Strijelac gola za 2:2 bio je Nikola Krstović za častan oproštaj "đetića" iz Evrope, gdje će nastaviti da igraju plavi sa "Grbavice".

Sarajlije su se pridružile osvajaču Kupa BiH, Širokom Brijegu, koji je takođe remizirao protiv kazahstanskog Ordabasija u revanšu i ovjerio nastup u drugom kolu gdje će za rivala imati škotski Aberdin.

Željezničar: Kjosevski, Stevanović, Graovac, Zec, Blagojević, Bogičević, Stanić, Zakarić, Zeba, Lendrić, Radinović

Zeta: Novović, Cavnić, Vujačić, Kalezić, Adžović, Vukčević, Ljuljdjuraj, Milojko, Pesukić, Šekulić, Kukuličić

Penali i promašaji kobni za Sarajevo! Fudbaleri Sarajeva eliminisani su od Zarje u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope poslije produžetaka i penala. Golman Paščenko junak moldavske ekipe.

Sarajevo je uspjelo da nadoknadi minus od jednog gola iz prve utakmice protiv Zarje i da na Koševu slavi sa identičnih 2:1, ali je eliminisano poslije penala  - 5:6.

SARAJEVO - ZARJA penalima 5:6 (2:1) 

Ekipa Mehmeda Janjoša nadigrala je goste iz Moldavije, ali jsu fudbaleri Zarje uspjeli da izbore produžetke, potom i da sa desetoricom igrača izdrže pola sata i stignu do penal serije u kojoj su bolje šutirali, a golman Paščenko još jednom briljirao na golu.

Ni preko 30 šuteva, pa ni jedanaesterac u 86. minutu nisu bili dovoljni Sarajevu za prolaz u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Paščenko je četiri minuta prije kraja utakmice odbranio šut Crnkića, baš kao što je "skinuo" i jedanaesterac Kuzmanovića u šestoj seriji i definitivno se nametnuo kao heroj moldavske ekipe.

Na drugoj strani bordo ekipe je podbacila, prvenstveno u realizaciji, gdje nije uspjevala da probije bedem Moldavaca ni nakon isključenja Novikova.

U odlučujućim trenucima Paščenko je činio čuda na gol liniji, dok je njegova odbrana disciplinovano čuvala rezultat 2:1 koji joj je garantovao produžetke, kasnije i penale.

Uspjevali su fudbaleri u bordo dresovima da probijaju bokove, ali nedostajali su dobri centaršutevi, umjesto toga lopta je prelazila čitav šesnaesterac ili bivala izblokirana od prvog igrača.

U samom finišu regularnog dijela prava drama. Prvo je Anđušić izborio penal ukravši loptu Jermaku koji g aje potom oborio, ali Crnkićev šut sa "bijele tačke brani" Paščenko.

Samo šezdesetak sekundi kasnije nova drama, a od svega samo se zatresla prečka poslije pokušaja Novakovića.

Meč je ušao u produžetke, a uprkos ogromnoj prednosti u posjedu lopte (u jednom trenutku iznosio je 86-14%) Sarajevo nije uspjelo da stigne do pogotka. 

Najbliži tome u dodatnom vremenu bilo je krajem prvog produžetka kada je odbrana Zarje poslije velike gužve u petercu uspjela da izbaci loptu, a treba napomenuti da je tom prilikom bh. predstavnik vjerovatno i oštećen za jedanaesterac jer je lopta pogodila jednog igrača Zarje u ruku.

Ipak gosti su i narednih 15 minuta uspjeli da odole i odvedu meč u jedanaesterce koji su, kako se ispostavilo, bili kobni za bordo tim.

Sarajevo je svoj evropski put završilo na prvoj stepenici i pokvarilo odlično veče za bh. fudbal, jer su prolaz u drugi krug obezbijedili Široki Brijeg i Željezničar.

Na drugoj strani Zarja će igrati drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a protivnik će joj biti Apolon iz Limasola.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar