Radojičić ima većinu za opoziv

Čvrstu većinu u gradskom parlamentu za opoziv Budimira Balabana, aktuelnog predsjednika Skupštine grada Banjaluka, obezbijedio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Republika Srpska 05.07.2017 | 17:10
Radojičić ima većinu za opoziv
Dva dana uoči skupštinskog kolegijuma, na kojem će i zvanično biti zatraženo da se opoziv uvrsti u dnevni red iduće sjednice parlamenta, Radojičić je uspio da obezbijedi više nego dovoljan broj odbornika koji će podržati zahtjev za razrješenje.

Izvori bliski Gradskoj upravi tvrde da, u bilo kojoj kombinaciji, Balaban odlazi sa pozicije prvog čovjeka Skupštine.

Prema njihovim riječima, do danas je 16, od ukupno 21 odbornika vladajuće koalicije, potpisalo zahtjev za razrješenje Balabana, što znači da je većina već obezbijeđena.

Istovremeno, u krugovima bliskim Radojičiću tvrdi se da će, pored vladajućih, zahtjev za opoziv podržati još nekoliko odbornika opozicionih partija.

Kako tvrde, od vladajućih svoj paraf, očekivano, uz Balabana, nisu stavili odbornici DNS-a Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović te socijalisti Milan Milaković, potpredsjednik Skupštine grada, i Darko Milošević.

Prema saznanjima, odbijanje dvojice socijalista moglo bi da dovede do izbacivanja Socijalističke partije iz vladajuće koalicije.

"Gradonačelnik je odlučan da izbaci SP iz koalicije ako svi njihovi odbornici ne stave potpis na zahtjev za razrješenje Balabana. To je njegov ultimativni zahtjev koji SP mora da ispuni ako želi da ostane dio vlasti. Oni imaju malo vremena da razmišljaju o ovom zahtjevu, pošto im je Radojičić dao rok da se najkasnije do danas izjasne o tome", tvrde izvori.

Radenko Komljenović, predsjednik Gradskog odbora SP-a, kazao je da večeras trebaju imati sjednicu GO, gdje bi svi odbornici trebali podržati opoziv Balabana.

"Očekujem pozitivan ishod, ostajemo u koaliciji i mislim da neće biti problema, ali smatrao sam da je potrebno da ovo pitanje razmotri i Gradski odbor", poručio je Komljenović.

Balaban je rekao da nema komentar te da ga ova situacija sve manje i manje zanima.

"Okrenut sam nekim drugim obavezama", rekao je kratko Balaban.

U međuvremenu, podršku za smjenu Balabana dao je i sam lider DNS-a Marko Pavić.

Prema saznanjima, on je na sastanku održanom u utorak sa čelnim ljudima DNS-a u Banjaluci još jednom ponovio da je zahtjev za razrješenje unutrašnja stvar banjalučkog odbora DNS i time praktično dao zeleno svjetlo za Balabanov odlazak sa funkcije.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

SP na vatri!

05.07.2017 15:23

Ko uzme - kajace se, ko ne uzme kajace se! Nakon ove zbrke Sasa Cudic preuzima banjalucki SP.

ODGOVORITE
Name

Budo

05.07.2017 15:32

"Unutrašnja stvar Gradskog odbora DNS BL" je u stvari lična stvar Čubrilovića , čovjeka koji jednim udarcem dvje muhe ubija. 1.rješava se svog konkurenta u privatnom biznisu i 2.obezbjeđuje bolje pozicioniranje da sjedne na Pavićev tron. A Đurin kum će sjest u Novinu fotelju. Ma poslozilo se. Nema dalje

ODGOVORITE
Name

MK

05.07.2017 22:11

PAMETNO RAZMISLJAS A CUBRILOVIC VEC NEKO VRIJEME I NE RAZMISLJA POSTO SNSD MU PISE STA DA PRICA.

Name

Dijana

05.07.2017 15:32

Pa šta ste očekivali ...bio je on kod mog Baje i fino smo mu rekli da Balaban mora da ode ...a i moja kuma mora u centarza socijalni rad biti postavljena...meni je malo slinav taj pavić.....

ODGOVORITE
Name

pantelija

05.07.2017 15:41

Kakva je ovo gradska vlast...pomozi nam Bože, niti jedan resor nije kako bog zapovjeda, samo partijski poslušnici, ...ali kad nestane para biće veselo.....

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

05.07.2017 15:49

OVAJ RADOJČIĆ NEMA VEZE O ŽIVOTU. TOPLANA NA DRVA U 21 VIJEKU, OBUSTAVA SAOBRAĆAJA KROZ C.GRADA, A I PRE TOGA U GRADU SAOBRAĆAJNI HAOS, MOČVARA U GRADU. U OPŠTINI ZAPOSLENI KADROVI SNSD-A KAO I U OSTALIM GRADSKIM INSTITUCIJAMA, TRGUJE GRADSKIM ZEMLJIŠTEM. ŠTO TE DODIK NE PROVOZA U GEPEKU BIO BI BAREM MALO PAMETNIJI

ODGOVORITE
Name

Pazi

05.07.2017 16:10

Pazi toplana na drva se pokazala kao potpuno isplativo ulaganje bar se tako pokazalo u Prijedoru.Međutim kako će se dugoročno pokazati što se tiče grijanja u Banja Luci vidjećemo za cijenu grijanja.A mislim da je privatna firma većinski vlasnik nove toplane u odnosu 51 na prema 49 posto.Naravno niko neće povećavati cijenu grijanja dok ne prođu lokakni izbori 2020.To ne bi prvi dozvolio Dodik.Ali šta može biti npr za 6-7 ili 10 godina obzirom da je privatna firma većinski vlasnik

Name

kiza

05.07.2017 16:59

Toplana na drva samo u Prijedoru i Banja Luci, nigde vise u svetu. Pa izgleda na kroz DNS i SNSD imamo nove mlade kadrove nivoa Tesle. Ko koga ovde zeza

Name

re Zuco

05.07.2017 17:05

U gepeku kao Nikolinu Rudic, mada je ona ostala nedorecena da li su i njega vozali - moguce da i jesu ono kad se bio osilio i mislio uz pomoc prebjega Bogdanica preuzeti stranku od Baje, te ga za kaznu 2 godine nije bilo nigdje - ali, sada opet pocinje da se sili.

Name

Milojko

05.07.2017 17:31

45 % grijanja u Stokholmu dolazi iz toplane na biomasu a prosle godine je gradsko vijeće usvojilo strategiju da će do 2020. ona preuzeti bar 70% ukupnog konzuma za grijanje ali sta zna Radojičić sta je Švedska?!?

Name

Biomasa

05.07.2017 19:23

Šta je to biomasa?

Name

Re Pazii i Kiza

05.07.2017 21:27

Pa naravno da ce biti na sjecku jer to je nas resurs i najjeftiniji je. Nismo Emirati da imamo naftu ili Rusi plin. Kako se vi grijete vjerovatno na struju jer ste puni ko brodovi!

Name

Istina

05.07.2017 16:44

Uveliko traje kupovina odbornika .ali neide bas kako su zamislili ...sve pohvale za odbornicu Mirnu Banjac ...

ODGOVORITE
Name

Lojola

05.07.2017 17:05

A gdje je ovdje narod !!!He ,he imaju li za ovo legalitet ......Koliko glasova su dobili oni koje sad izbacuju.Znači i Igor se igra ove savremene trgovačke demokratije "ko i drugu"

Name

RE ZUCO

05.07.2017 17:44

Sta ce Nikolina zavrsena prica savjetnik u Prnjavoru bila davno proslo vrijeme

Name

Borik

05.07.2017 17:31

Ohoho, radojicicu klimas se skroz, zato i pritisak na socijaliste, samo 1 jos i nemas vecinu, budo otkinuo 5 od vecine. Taman da se neko od opozicije i prikljuci vecini sad iz nekog razloga, na tankom je to ledu sve. Svaka cast budo, idi sad do kraja, rusi bagru i nesposobnjakovice!

ODGOVORITE
Name

Re

05.07.2017 19:42

A kako da ih ruši, čime to? Da nece bager dovesti pa srusiti zgradu opstine. Balaban je pokazao da je narcisoidan i glup za politiku. Ko je taj 16. sto je potpisao, je li to Jacimovic, Budina uzdanica haha. Uostalom bio je Budo 17 god na vlasti dosta mu je. Nek ide u penziju

Name

Komsiluk

06.07.2017 06:06

Gdje su djeca iz slucaja `Kanada`?