Zaratili Bakir i Fahrudin

Lideri SBB i SDA u BiH, Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović, nastavili su da zaoštravaju odnose, pa je nakon optužbe bošnjačkog člana Predsedništva BiH da je Radončić izdajnik, lider SBB, koja je i koalicioni partner SDA, Izetbegovića poziva da izađe iz Muslimanskog bratstva i odgovori kakva je bila njegova uloga u padu Srebrenice.

Bosna i Hercegovina 05.07.2017 | 12:52
Zaratili Bakir i Fahrudin
Najpre je, naime, Izetbegović na tribini u Bihaću poručio da nema više saradnje sa Radončićem zato što je izjavom da su Bošnjaci započeli rat u BiH bacio ljagu na svoj narod, nakon čega ga je lider SDA označio izdajnikom.
 
Usledila su Radončićeva pitanja za Izetbegovića, među kojima je i da li je to lider SDA napravio koaliciju s Radovanom Karadžićem, Matom Bobanom, Krajišnikom i mnogim drugim, kako navodi, ratnim zločincima “koji su ubili 200.000 Bošnjaka i milion raselili”.

U saopštenju SBB, objavljenom na zvaničnom sajtu, Radončić poziva Izetbegovića da, kako kaže, pre nego što to otkrije istorija kada se skinu oznake tajnosti, kaže kakva je njegova uloga bila u padu Srebrenice i povlačenju Nasera Orića iz istog grada sa mesta komadanta odbrane.

SBB pita Izetbegovića šta je 1993. godine bio cilj Bošnjačkog sabora u Sarajevu nego podela BiH i pravljenje fildžan države i vladavine pet familija.

- Izetbegovića pitamo i šta je sa cepanjem SDA i da li upornim lažima na račun Radončića želi da sakrije svoj neminovni odlazak sa čela stranke - stoji u saopštenju.

SBB traži od Izetbegovića da istupi iz Muslimanskog bratstva, jer to “nije bila ideja za koju su ginuli Bošnjaci”, a to članstvo, ističu, nanosi ekstremne štete Bosni i Hercegovni.

SBB smatra da Izetbegović, već 20 godina, vodi politiku podele BiH na tri dela i da je upravo on u najtešnjem dosluhu sa Dodikom i Čovićem.

- To potvrđuju dogovori iz kafane “Barka” sa Dodikom i glasanje u Parlamentu FBiH od prije 15-ak dana, kada su Čović i HDZ sprečili smenu njegove supruge Sebije sa mesta direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu - navode iz SBB.

Poručuju i da bošnjački veterani nisu svoje živote u poslednjem ratu davali za "bračni par Čaušesku", koji se više ne može skrivati pod kišobran pokojnog Alije Izetbegovića. Ističu da što pre njih dvoje (Izetbegović i supruga) abdiciraju sa višedecenijskog begovskog trona, to će građanima BiH i regiona biti bolje i lakše.

Religijski pristup socijalnim pitanjima

Društvo muslimanske braće, ili često jednostavno „Bratstvo“,naziv je za islamistički pokret rasprostranjen širom sveta, koji je iznedrio mnoge političke i religijske organizacije na Bliskom Istoku.

Iako često posmatrane kao ogranci globalnog Bratstva, one su strukturalno podeljene, premda povezane zajedničkom ideologijom političnog Islama i dobrom međusobnom saradnjom.

Muslimansko bratstvo ili Društvo muslimanske braće propagira stvaranje islamske vlade, verujući da je Bog u Kur'anu odredio savršen način života i socijalne organizacije (kao što i slogan Bratstva kaže "Kur'an je naš ustav"). Bratstvo izražava svoju interpretaciju Islama kroz striktno religijski pristup socijalnim pitanjima.

Bratstvo je jedan on najuticajnijih pokreta u islamskom svetu, posebno u arapskom.

Prvo Muslimansko bratstvo osnovano je u Egiptu 1928, i Egipat se još uvek smatra centrom pokreta.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.07.2017 11:02

Ni ne pripadaju istom centru moći.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

05.07.2017 11:06

Sve je laž... laž laž i laž. Oboica bili u istoj stranci, poslovni partneri... SBB i Radončić je SDA 2 koja služi da nastavi posao SDA kad narodu dosadi SDA i obje su kolonijalne stranke koje rade za Ameriku i EU protiv volje svog naroda.

ODGOVORITE
Name

Za Bosnjaka

05.07.2017 16:32

Ti il ne vidis dobro il ne vidis nista a da ne cujes to se vidi. Fahro je u ovoj drzavi izreketiro kog je god mogao a repovi oko ubistava i kriminala mu se vuku kilometarski. I da bi se spasio pokusava da se uvali u Bakirovu fotelju. On odlazi a ko ce poslije njega u precjednistvo je velika nepoznanica. Isto je i sa mjestom precjednika RS i tu ce da bude tenzija velikih do izbora. A za lopove i kriminalce nadam se da nece biti mjesta

Name

banessss

05.07.2017 11:13

Udarila sila u glavu.Njih dva kao i ostali politicari iz vrha imaju para vise od svih gradjana pa ne znaju sta ce od sile,pa ce se oni svadjati a narod ce jedne optuzivati a druge podrzavati i tako kao i do sada,narodu daj da se bavi glupostima a oni ce krasti i vladati i jos manipulisati narodom.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

05.07.2017 11:14

Tako je Fahrudine sve je tačno ako si mu reko!Ima da izađe na videlo da je tadašnja SDA po nagovoru amerike,ubijala i žrtvovala svoje ljude u Srebrenici i svuda po BiH da bi amerikanci na osnovu toga mogli da bombarduju Srpske položaje...Alija je prvi odbio da prihvati Miloševićevu ponudu da ostane u krnjoj SFRJ, da je prihvatio ponudu mogao je da bude izbegnut rat u BiH...Naravno da svu odgovornost za sve što se dešavalo u BiH od 1992-ge pa do sada snosi isključivo i jedino zloglasna SDA i svi njeni članovi i pristalice...Ajde bošnjaci dozovite se pameti više,krajnje je vreme da se manete ratno huškačke politike i okrenete se miru, stabilnosti,suživotu sa svojim Srpskim narodom u: BiH,Srbiji i Crnoj Gori i uopšte na celom Balkanu,to je i u interesu vas i vaše dece kao i u interesu budućih generacija zar ne???

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

05.07.2017 11:15

Nisu zaratili, dijele vlast i leze na parama, a narod hoda bez pola zuba u glavi, kupuje najjeftinije mlijeko i riba auta na zetone. Obicna predstava za budale...

ODGOVORITE
Name

Svedska

05.07.2017 13:15

Sarajevo,al me nasmija sa ovim da narod hoda bez pola zuba u glavi,al zato glasaju za Bakira,Mileta i Dragana.

Name

re Sarajevo

05.07.2017 19:18

Vidio sam dosta prosvjetnih radnika i u Federaciji i u RS-u bez zuba,to nije stvar Bakira ili Dodika,nego stvar kulture.nemoj mi samo reci da oni nemaju para za popravku zuba.Radije nas narod daje za kilu janjetine,odnosno prasetine,nego za zub.

Name

Re re Sarajevo

06.07.2017 00:50

Nije 800 KM stvar kulture, vec glavobolja, vjeruj mi. Nazalost, to je tako, a ova dvojica se kao svadjaju. To im dobro prolazi kod penzionera i onih slabokontajucih...

Name

4 prsta

05.07.2017 12:28

Pa stvarno Bakiraga, napustaj to muslimansko bratstvo. Kakav Egipat, kakvi bakrači. Evo gledam onu tvoju fotografiju sa 4 prsta? Šta ce ti to? Nemereš vala sjedit i na evropskoj i na toj militaristićkoj stolici koja ondak sve nas muslimane svrstava u isti koš. Pa đeš nafaku tražit u Kairu, Istambulu ili Teheranu. Nafake je za muslimane najviše bilo u Jugoslaviji, ali moraš znat da je tvoj babo ućestvo u rušenju. Znaš da su muslimani nidili da bude predsjednik te nove YU bez ZSlovenije i Zhrvacke? Da smo slusali rahmetli Zilfikarpašića i onog Tunju tako bi i bilo. Ali ne bi bilo rata i stradanja u koje nas je gurno tvoj babo. Fahro je ovdje u pravu.

ODGOVORITE
Name

Fahro Bot

05.07.2017 16:56

Kakva 4 prsta nije japanska mafija pa da je peti prst otkino i dao kao dokaz lojalnosti

Name

Dragan

05.07.2017 14:57

Udrite se, ako treba mi ćemo pomoći obojici. :D

ODGOVORITE