Optužnica protiv tri radnika Sipe

Tužilaštvo BiH podiglo je optuženicu protiv tri službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ koja su neovlašteno i protivzakonito koristili akt upućen ombudsmanu za ljudska prava, kao i lične podatke u provođenju disciplinskog postupka protiv zaposlene u Sipi.

Bosna i Hercegovina 05.07.2017 | 10:25
Optužnica protiv tri radnika Sipe
Optužnica je podignuta protiv Jovana Ilića, te službenika Sipe u Tuzli Nebojše Krnojelca i Smajila Muhića, saopšteno je iz Agencije.

Rješenjem Agencije za državnu službu /ADS/ BiH je korištenje ličnih podataka državne službenice u disciplinskom postupku protiv nje ocijenjeno kao neosnovano, a na osnovu čega je i disciplinska komisija ADS-a donijela rješenje kojim je odbijen kao neosnovan zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka Agencije za istrage i zaštitu protiv službenice.

Optužene terete da su kao službena i odgovorna lica u institucijama BiH, bez pristanka pojedinca, protivno uslovima propisanim u zakonu, lične podatke koristili suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar