Everton, milioni, pojačanja, Runi i(li) Lukaku...!

Navijačima slavnog kluba nije dosadno ovog leta.

Fudbal 06.07.2017 | 00:00
Everton, milioni, pojačanja, Runi i(li) Lukaku...!
Ne znamo koliko je to današnjim generacijama poznato, ali i plavi klub iz Liverpula - Everton - imao je slavne i dominantne periode u 139 godina dugoj istoriji.

Ipak, poslednju, devetu titulu prvaka Engleske "evertonijansi" osvojili su 1987. godine, naredne su završili kao četvrti na tabeli i do danas samo jednom ponovili taj uspeh - 2005. kada plasman na četvrto mesto nisu uspeli da pretvore u učešće u Ligi šampiona.

Izgleda da su se ozbiljno namerili da naredne sezone to uspeju, iako im nikako neće biti lako u tom smislu.

Na "Gudison parku" uveliko su potrošili 98 miliona evra, ali ono glavno bi tek moglo da usledi - povratak Vejna Runija, kojeg je ser Aleks Ferguson odveo kao talentovanog tinejdžera 2004, a kojeg će izvesno vratiti Žoze Murinjo kao isluženog napadača 13 godina kasnije.

Dok se čeka ovaj "kambek" koji je podelio navijače Evertona na one "za" i "protiv", spisak pojačanja koji popunjava holandski menadžer Ronald Kuman sve je duži (cifre su u milionima evra):

Džordan Pikford (23, golman, Sanderlend) 28,5
Majkl Kin (24, štoper, Barnli) 28,5
Davi Klasen (24, vezista, Ajaks) 27
Henri Onjekuru (20, krilo, Epen) 8
Sandro Ramirez (21, napadač, Malaga) 8

Posle ovog solidnog popunjavanja svih linija tima, Kuman se okrenuo pregovorima sa Runijem, koji bi morao da pristane na manju platu, s obzirom da čeka 32. rođendan i da iza sebe ima najlošiju sezonu u karijeri, ali i zbog činjenice da Everton nema obrt kapitala kao Junajted i da nije realno da svake sedmice izbroji oko 300.000 funti za njegove usluge.

Ali, s obzirom na to da je Runi svestan situacije u kojoj se nalazi, da mu se u Kinu ne ide, nije nerealno da ga ponovo vidimo u plavom dresu u kojem je od 2002. do 2004. postigao 17 golova na 77 utakmica.

Kuman je za sada napravio minus od skoro 70 miliona evra na transferima, jer je zaradio samo 12 na transferima Đerarda Delofeua u Barselonu i 9,3 na prelasku Toma Kleverlija u Votford, međutim u jednom danu "karamele" bi mogle da budu u plusu utoliko što se njihov najbolji igrač, Romelu Lukaku, procenjuje na oko 100 miliona evra.

A, kupaca je više, među ostalima tu je i Čelsi iz kojeg je, posle pozajmice, Lukaku i stigao u Everton za 35 miliona evra.

I tu nas priča vraća na početak - da li će Everton s ovim pojačanjima biti u prilici da se bori za Ligu šampiona?

Da - ako ostane Lukaku!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar