Turci tvrde: Birčević ide u Galatasaraj?!

S obzirom da Partizan nije aktivirao opciju produžetka saradnje koja postoji u ugovoru, krilni centar mogao bi da ode bez obeštećenja.

Košarka 06.07.2017 | 10:15
Turci tvrde: Birčević ide u Galatasaraj?!
Seriju odlazaka iz košarkaškog kluba Partizan mogao bi da nastavi Stefan Birčević. Naime, kako navode lokalni turski mediji, krilni centar crno-belih nalazi se na meti istanbulskog Galatasaraja.

Za Birčevića je po završetku sezone i poraza od FMP-a u polufinalu MOZZART Superlige interesovanje pokazalo nekoliko inostranih klubova, pre svega iz Grčke i Italije, ali se onda u priču umešao i turski velikan.

Krilni centar je prošlog leta sa Partizanom potpisao ugovor na jednu plus jednu godinu, s tim što mu za sada niko iz kluba nije ponudio produžetak saradnje. A Birčević je pre nekoliko nedelja izrazio želju da ostane.

Sada se pojavio i Galatasaraj sa ponudom i s obzirom na situaciju u klubu gde još nisu izabrani ni novi predsednik, ni novi trener, Birčević bi lako mogao da se opredeli za odlazak u Tursku i ako sve ostane ovako, kao slobodan igrač što znači da Partizan ne bi zaradio ništa na ime eventualnog obeštećenja.

Situaciju bi mogao eventualno da promeni najavljeni dolazak Miroslava Mute Nikolića za trenera, pošto je on sarađivao sa Birčevićem u Radničkom iz Kragujevca, ali i u reprezentaciji Srbije.

Inače, krilni centar je prošle sezone uz Vila Hečera i Novicu Veličkovića bio najbolji igrač Partizana sa prosekom od 11,9 poena po utakmici u Jadranskoj ligi. U FIBA Ligi šampiona je taj prosek iznosio 12,1 poena, a zahvaljujući dobrim partijama, Birčević se ponovo našao na spisku selektora Srbije Aleksandra Đorđevića za Evrobasket.

Birčević je prošle sezone prosečno beležio 12 poena uz 5,8 skokova po utakmici u ABA ligi, 12,1 poena uz 6,2 uhvaćenih lopti i 1,3 asistencija u FIBA Ligi šampiona, te 14,1 poena uz 4,6 skokova i 1,3 proigravanja u Superligi Srbije.

Krilni igrač ima 27 godina, tokom karijere koju je počeo u Metalcu iz Valjeva igrao je još za kragujevački Radnički i španski Estudijantes, a nalazi se na spisku od 17 igrača kod selektora Srbije Aleksandra Đorđevića koji konkurišu za nastup na Evrobasketu 2017. 

Galatasaraj će sledeće sezone igrati u Evrokupu, a predvodiće ga novi trener Erman Kunter koji će morati da dovede nekoliko novih igrača. 

Istanbulski tim su tokom leta napustili Ostin Dej, Sinan Guler, Orhan Hačijeva, Bruno Fitpaldo, Aleks Tajus i Džon Dibler. 

Galata će sledeće sezone igrati u Evrokupu i potencijalni je rival Partizana u grupnoj fazi takmičenja.

Poput nekolicine igrača koji su prošlog leta odlučili da dođu u Partizan u nezavidnom trenutku po klub, i Birčević ima ugovor na "jednu plus jednu" godinu, što znači da crno-belima neće pripasti obeštećenje ako on ovog leta odluči da "izađe" iz ugovora.

Takve, u ovom trenutku, imaju i Đorđe Majstorović, Uroš Luković i Mihailo Andrić, piše "Sportski žurnal".

Ugovori su istekli Novici Veličkoviću, Adinu Vrabcu i Stefanu Potu, a od ranije je poznato da Vili Hečer neće više nositi crno-beli dres.

Ipak, bez obzira što ovaj kratak pogled na dugoročnost ugovora igrača navodi na pomisao da je situacija u Humskoj alarmantna, Partizan ima i veće probleme, odnosno urgentnije teme za rešavanje - pitanje predsednika kluba odlaskom Nikole Pekovića i pitanje prvog trenera odlaskom Aleksandra Džikića.


Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

FOTO: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar