Analiza: Eho Zvezdine premijere...

PET dobirh i PET stvari koje moraju da se poboljšaju. . .  A kako se vama činilo izdanje crveno-belih protiv Florijane?

Fudbal 30.06.2017 | 21:15
Analiza: Eho Zvezdine premijere...
Zvezda je završila posao u sudaru sa Florijanom. Posle 3:0 na Marakani crveno-beli mogu da se pripremaju za gostovanje u Kazahstanu ili Bugarskoj. Navijači su očekivali moža više kada je kompletan utisak u pitanju, ali bilo je i stvari na koje Vladan Milojević može da bude ponosan...

Rezultat je tu - igra može i mora da se popravi. Kao i forma pojedinaca. Kako bilo, izabrali smo pet dobrih stvari sa Zvezdine premijere, kao i isto toliko razloga zbog kojih izdanje crveno-belih ne može da dobije baš visoko ocenu.

A šta vi kažete?

DOBRE STVARI

ULOGA NENADA MILIJAŠA

Teško će nekadašnji kapiten Crvene zvezde imati sezonu kao one godine kada se titula vratila u Ljutice Bogdana. To je jednostavno zakon biologije, ali viđeno protiv Florijane trebalo bi da bude prava uloga Nenada Milijaša u bližoj budućnosti. Dakle, za 20 minuta, možda i malo preko, protiv zabunkerisane ekipe mogu da dođu do izražaja prirodne moći iskusnog veziste. Uostalom, posle njegovog prekida pao je i treći pogodak, bilo je tu i karakterističnog menjanja strane. Sasvim dovoljno da Zveda izgleda lepršavije, aMilijaš - pristojno. Deluje mnogo svežije i spremnije nego pre tri ili četiri meseca, čak bi se reklo da je smršao.

GOLOVI RIČMONDA BOAĆIJA

Jedan sa penala, drugi posle kornera kada je trebalo samo da prebaci loptu preko gol crte. I sve to protiv slabašne Florijane. Neko bi rekao da Ričmond Boaći nije imao spektakularan učinak, posebno što je gro vremena proveo u senci ili iza zgusnutih defanzivaca Maltežana. Ipak, kao što se nekad gleda samo rezultat, tako se i napadačima učinak meri kroz broj postignutih golova. A Boaći je postigao dva i dobio na samopouzdanju uoči mnogo važnijih ispita.

OPASNOST POSLE PREKIDA

Trener ovenčan šampionskom titulom Slaviša Stojanović postavio je standarde kada je taj deo igre u pitanju. Za vreme njegovog mandata korner je definitivno bio pola gola. Kasnije su zanemarivali te detalje u Ljutice Bogdana, posebno tokom prethodne sezone kada je Zvezda prilikom prekida bila bezopasna. Duel sa Florijanom je možda najava boljitka. Upravo su posle kornera poentirali Srnić i Boaći, bilo je i situacija kada su blokovi pravljeni za Vujadina Savića. I kada je baš malo nedostajalo. Tu se video možda i najjači pečat Vladana Milojevića.

PARTIJA DUŠANA ANĐELKOVIĆA

Kada god ga otpišete on - vaskrsne! Troši 36.godinu života Dušan Anđelković, ali kao da ne želi da se pomiri sa statusom igrača koji u Crvenoj zvezdi treba da bude ispomoć. Bio je daleko najkonkretniji u prvom poluvremenu. Naravno, može da se raspravlja o tome koliko je za srpskog vicešampiona dobro da u prvom ovosezonskom meču kao najjaču kariku ima igrača u jeseni karijere. Biće zanimljivo videti partiju popularnog Džina kada se Zvezdin tim bude iskristalisao i kada bude dobio standardnog parnjaka na levoj strani. To je ovog puta bio Milić.

REZULTAT

Možemo da govorimo u napretku malteških klubova i italijanskom uticaju, ali fudbaleri Crvene zvezde su dužni da uvek i na svakom mestu, obučeni čak i u kapute, pobede timove iz te zemlje. Crveno-beli su to uradili, dobili komociju da se lagano pripremaju za drugo kolo kvalifikacija i početak prvenstva zu Superligi. I to bi negde trebalo da bude stavljena tačka. Posebno, ako se zna da sem Kairata niko nije masakrirao rivala u jučerašnjim utakmicama. Videoton se mučio sa malteškim Balzamom, Rendžers je pobedio na mišiće, Zvezda je bila ubedljivija od Makabi Tel Aviva.

LOŠE STRANE

KAKO UBRZATI VEZNI RED?

„Nedostaje  nam svežine, pa tako ne možemo da razvijemo brzu igru kojoj težim“.

Poruku ove sadržine poslao je Vladan Milojević na Zlatiboru posle remija sa Rudarom. Danas može da ponovi nešto slično. Uz akcenat da crveno-beli imaju najveći problem u veznom redu. Mnogo puta je apostrofirano da Le Talek i Donald nisu na nekadašnjem nivou, ali nije problem samo u njima dvojici. Nekako su crveno-beli uvek imali dodir više, grešili su i u prostim situacijama sporo prenosili loptu. Nisu olakšavali posao Boaćiju koji je prvu pravu ubitačnu loptu dobio u 47.minutu od Rikardinja. Mnogo tehnički propusta, mada može da im se odbije nešto na nikad kraći pripremni period.

IGRA JEDAN NA JEDAN

Deluje to nekad prosto posebno u razgovorima fudbalskih zanesenjaka. Ali u praksi nije baš tako. Kada za rivala imaš defanzivnog orjentisanog rivala, potrebna ti je neko ko sa lakoćom rešava situacije jedan na jedan, čak i jedan na dva. Zvezda to nije imala protiv Florijane. Nije htelo ni Milića, ni Srnića, ni Rikardinja. Upravo ova falinka se naslanja na prethodnu. Dovoljno za nervozu do prvog gola. Dovođenje igrača ekstra kreacije je jednako prioritetno kao i dolazak štopera. Tako deluje za sada.

BEZ ZVEZDINE DECE U STARTNOJ POSTAVI

Ova sezona najavljena je kao period velike afirmacije Zvezdine dece. Za „klasu 1999“ je možda još rano, ali se očekivalo da godinu dana stariji Luka Adžić nađe mesto u startnih 11. Dobio je šansu tek u finišu. Na klupi su ostali njegovi ispisnici Račić i Vanja Vučićević. Trener Vladan Milojević ima uporište u rezultatu. Međutim ,pored rezultata ostaje taj prioritet Zvezdine dece. Istina, sezona je duga.

RIKARIDNJO I KAKO GA UPOTREBITI...

Bio bi greh posle samo 90 minuta reći da pridošlica iz Šerifa Rikaridnjo nije napravio razliku. I on se, kao i Filip Stojković, nalazi u svojevrsnoj tranziciji, susreće se sa nečim novim. Bilo je u njegovoj igri šmeka, pokušaja iz prve, čak i onog odličnog pasa ka Boaćiju. Ali gužva pred golom Florijana najviše je smetala ofanzivcu iz Brazila. Ni prekidi mu nisu bili upotrebljivi. Verovatno Vladan Milojević još nije definisao način na koji može najbolje da upotrebi Brazilca. Kada se Aleksandar Pešić bude ustalio u Zvezdinom timu, Rikaridnjo će se preseliti na bok. A na toj poziciji u Šerifu je najviše pružao.

MALO STVORENIH ŠANSI

Pored tri gola i to iz prekida Crvena zvezda je imala još dve opipljive šanse. Kada je Milić tukao glavom i kada je Boaći dobio loptu od Rikaridnja. Suviše malo protiv rivala ranga Florijane. Sve je to posledica onog što smo nabrojali: problemi sa veznim redom, problemi sa kreacijom...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar