Na vozni park troše milione

Vozni park 74 institucije BiH broji oko 4. 000 vozila, a godišnje se za njihovu registraciju i osiguranje, gorivo, održavanje, pranje i parkiranje potroše desetine miliona maraka, pokazalo je to istraživanje provedeno na osnovu podataka iz revizorskih izveštaja iz prošle godine, te postupaka nabavke vozila u institucijama tokom 2016. i prvoj polovini 2017. godine.  

Bosna i Hercegovina 30.06.2017 | 08:43
Na vozni park troše milione
Ovi podaci odnose se samo na državni nivo.

Stalna upozorenja

Uprkos dugogodišnjim upozorenjima revizora da se službeni automobili na nivou institucija BiH koriste transparentnije, ne postoje jedinstvena pravila koja bi omogućila efikasno upravljanja voznim parkom.

Upozorenja revizora da su donesena pravila najčešće nedorečena, dvosmislena i da nisu u funkciji efikasnog i ekonomičnog korištenja službenih vozila, umesto da nadležne, prvenstveno Savet ministara, nateraju da budu ekonomičniji i štedljiviji, imaju suprotan efekat.

Potvrđuju to stalne nabavke novih službenih automobila i liberalizacija pravila njihovog korištenja, zbog čega je i „Transparensi Internešenel“ (TI) u BiH upozorio Savet ministara, koje je poslednjim dopunama Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila omogućilo njihovo korištenje 24 sata, čime je legalizovano neodgovorno raspolaganje tim automobilima.

Ograničavanje revizora

Novi pravilnik Saveta ministara, koji je na snazi od 14. juna ove godine, zasigurno će ograničiti i revizore u njihovim preporukama, kako je naveo ITBiH.

Jasmin Pilica, zamenik generalnog revizora BiH, Kancelarije za reviziju osim pridržavanja službenih kriterija poput važećih zakona, propisa i ugovora, pri svome radu obuhvata i primerenost.

''Iako se revizija usklađenosti uglavnom bavi pravilnošću, u kontekstu javnog sektora bitna može biti izuzetno važna i primerenost, jer tu postoje izvesna očekivanja u pogledu finansijskog upravljanja i ponašanja zvaničnika. Ovaj pravilnik može biti kriterij za finansijsku reviziju za 2017., koju ćemo vršiti 2018.'', kaže Pilica.

Koliko su zvaničnici u BiH rastrošni i koliko su im bitni automobili u kojima se voze o trošku građana, pokazuje i podatak da je Savet ministara u ovom sazivu čak i sredstva u iznosu od 60.000 KM iz budžetske rezerve koristilo za nabavku službenih vozila.

Kriju podatke

Kao jedan od najskorijih primera zloupotrebe službenih vozila, TIBiH je naveo onaj kada je službeno vozilo Bakira Izetbegovića, člana Predsedništva BiH, koristila njegova supruga, što je izazvalo veliko ogorčenje građana. Međutim, nije ovaj slučaj, nažalost, jedini.

A da se podaci o korištenju službenih vozila kriju kao zmija noge, pokazuje i to da je Saša Magazinović, poslanik SDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, još početkom mandata uputio poslaničko pitanje da mu se dostave svi podaci o korištenju službenih vozila nakon radnog vremena, piše Avaz.

''Dobio sam odgovor tek od 3 ili 4 ministarstva, a nijedna agencija ili druga državna institucija nije dostavila podatke o korištenju automobila van radnog vremena, a ja mislim da je svima jasno zašto'', kazao je Magazinović.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dzamahirija

30.06.2017 07:29

Dzamahirija napreduje.Bar sudeci po autima.

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

30.06.2017 10:03

IZABRANI I IMENOVANI ZVANIČNICI I ČINOVNICI IMAJU RADNO VRIJEME 24 ČASA. ZATO MOGU I DA TELEFONIRAJU I DA VOZE ILI SE VOZE U SLUŽBENIM AUTOMOBILIMA SA I BEZ ČLANOVA SVOJE PORODICE A I PORODICA IMA PRAVO DA LIČNO KORISTI I VOZILA I TELEFONE I TO ZBOG PRAVA NA "SPAJANJA" PORODICA.. DAKLE IMAMO ČITAVE TRI NACIONALNE DINASTIJE SA PARTIJSKIM PODDINASTIJAMA...TO JE ISTINA

Name

MK

30.06.2017 07:39

E TO SE ZOVU DRZAVE BEZ PREDSJEDNIKA ONI TREBA POD HITNO DA DAJU OSTAVKE POSTO NISU U STANJU DA VODE DRZAVU NJIHOVA JEDINA KONTROLA SE SVODI NA TO KOLIKO CE SEBI PRIBAVITI KORISTI ZA SVOG MANDATA OSTALO ONI PROBISVJETI KOCKARI VOZU I UZIMAJU KOLIKO IM TREBA ZA BLIZU I SIRU FAMILIJU

ODGOVORITE
Name

Re

30.06.2017 08:51

Kakva drzava tako I stanje.znaci nema brzave nema ni srece.ja kad kazem da tzv BiH nije drzava neki se ljute.nek uzivaju u toj svojoj tako zvanoj cirkus drzavi