Bakirova supruga pod istragom

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Sebije Izetbegović, saznaje ''Žurnal''. Direktorka KCUS-a osumnjičena je za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti, a u vezi sa krivičnim djelom utaja.

Bosna i Hercegovina 30.06.2017 | 07:40
Bakirova supruga pod istragom
Istraga se, prema informacijama Žurnala, odnosi na odluke Sebije Izetbegović u vezi sa zadržavanjem novca Ljekarske komore. Tužilaštvo KS već je izdalo nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te su istražne radnje u toku.  

Podsjećamo, Sebija Izetbegović skoro pet mjeseci nije dozvoljavala da se novac koji su ljekari zaposleni na KCUS-u izdvajali za članarinu prebacuje na račun Ljekarske komore. U pitanju je bilo oko 25 hiljada maraka koje su, odlukom direktorke Izetbegović nezakonito zadržani na podračunu KCUS-a.

Izetbegovićeva je, podsjećamo, zajedno sa svojim saradnicima Enrom Suljić i Mirzom Dilićem sredinom prošle godine pokrenula kampanju protiv Ljekarske komore Kantona Sarajevo, jer su njeni čelnici javno kritikovali rad direktorice KCUS-a.

Nakon četvoromjesečne medijske kampanje, direktorka KCUS-a donijela je odluku da novac namijenjen Ljekarskoj komori zadrži na računu institucije kojom rukovodi.

"S obzirom da niste odgovorili na pitanja koja su Vam upućena iz KCUS ista ponavljamo i molim da nam pošaljete odgovore hitno. U protivnom će po odluci Kolegija direktora i Koordinacionog odbora KCUS sredstva namijenjena Ljekarskoj komori biti uplaćena za potrebe apoteke tj. naših pacijenata,", navedeno je u pismu koje je direktorka KCUS-a uputila Ljekarskoj komori KS.

Zadržani novac, međutim, nikad nije preusmjeren čak ni za potrebe  Kliničke apoteke, a njim je isključivo upravljala Sebija Izetbegović.

Zaposlenima KCUS-a je, podsjećamo, na platnoj listi navedeno da im je odbijena članarina za Ljekarsku komoru, ali novac nije završio tamo gdje je i trebao. Na ''Žurnalu'' je još tada objavljeno da je Sebija Izetbegović tako počinila krivično djelo utaja, jer je u članu 290. Krivičnog zakona FBiH, stav 1. navedeno:

"Ko s ciljem da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist, protupravno zadrži tuđu pokretninu koja mu je povjerena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine."

Nakon što su čelnici Ljekarske komore podnijeli prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo, uslijedile su provjere.

Prvo je od SIPA-e zatraženo da se sa KCUS-a izuzme dokumentacija o ovom slučaju, a nakon što je izuzeta dokumentacija analizirana postupajući kantonalni tužilac donio je i formalnu naredbu o provođenju istrage.

Kao glavnoosumnjičena za ovo krivično djelo označena je direktorka KCUS-a Sebija Izetbegović.

Izvor: Zurnal.info

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

oxl

30.06.2017 06:34

Mašalaaa

ODGOVORITE
Name

Gej=okej

30.06.2017 06:54

Ne da gledati u sebe, ali kada je riječ o poslu mislim da je opasna i pun pogodak za KCUS. Ljekarska Komora, ili ti sindikat za doktore ke leglo mafije. Pocrkaše što im je Sebija ukinula paralelne institucije. Nema više da doktore ganjaš po njihovim privatnim ordinacijama. Mogu, ali poslije smjene na Koševu i kada imaju slobodan dan. Dug bolnice je skoro u potpunosti otplatila, sestrice hodaju zakopčane do grla i u bolničkim klompama. Nema više noktiju od 5 cm i šoljica za kafu na svakom stolu. I nestašicu lijekova je sredila, iako su glavni kočničari kao i u RS-u Zavodi za Zdravstvo jer je nabavka u njihovoj nadležnosti. Puna podrška za Izetbegovičku kada je u pitanju posao. Nadam se da će naći malo vremena da poradi na sebi, sva mi je ko' Federalna Majkička...

ODGOVORITE
Name

Dz-Golub

30.06.2017 07:14

Nesto me zanima jeli kod nas u rs-u sve posten do postenog ili je nesto drugo pa ni istrage protiv neke velike ribe od strane specijalnog tuzilastva rs,ovi nasi susjedi bar vode istragu protiv svojih potencijalih korunpiranih lica,a mozda su nasi i posteni da dusu ne grijesim

ODGOVORITE
Name

Gej=okej

30.06.2017 07:23

Ne griješi dušu, naravno da su pošteni. Zar nisi slušo Khalifu kako je pošteno plaćao 150 svojih radnika u ratu, dok je u isto vrijeme sa svojom četom odbijao napade Hrvatskih krstarećih raketa Tomahawk ispaljenih sa nosaća aviona Galeb na Mahovljane.

Name

Bolnica

30.06.2017 07:16

Po ovom textu se vidi da ona nije nista radila protivzakonito,ona uvodi red i uvela je.Samo napred stanje se mnogo poboljsalo otkako ona sefuje.

ODGOVORITE
Name

Kokica

30.06.2017 07:21

Mašala lijepa...

ODGOVORITE
Name

Serijat

30.06.2017 07:30

Po serijatskom pravu princeze ne mogu uciniti krivicno djelo.Sta je sad ovo.

ODGOVORITE
Name

Gradina

30.06.2017 07:44

Ja se nadam da ce doci i u Tuzlu nakon zavrsi sa Sarajevskom bagrom od doktora. Jedina osoba u ovom brdovitom Balkanu koja zasluzuje podrsku.

ODGOVORITE
Name

OSA

30.06.2017 08:34

Licno sam cuo od sarajevskih Srba da je uvela dosta reda u zdravstvu.Mislim za sve sto se dobro radi treba podrzati a lose kazniti.Realno receno medicinska mafija je kad je covjek u pitanju sve razorila sto se morala i etike tice,zato ovu gospodju u tome treba podrzati bez obzira ko je i kako se zove.

ODGOVORITE
Name

Bj

01.07.2017 04:19

Ma pustite sta je uradila i sta nije. Zenska mi djeluje dobar komad, takve su podrsku!!

ODGOVORITE