LE: Zvezda se mučila, ali na kraju 3:0!

Zvezda se mučila u završnici, sa 3:0 na Maltu! Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Florijanu 3:0 (1:0) u prvom meču sezone na startu kvalifikacija za Ligu Evrope.  Zvezda bez sjaja, kreacije i muke - na Maltu se putuje s ogromnim kapitalom! Naš predstavnik je posle 90 minuta praktično u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope - u Kazahstanu ili Bugarskoj - ali teško da je ubedio skoro 20. 000 navijača da zaslužuje akontacionalnu podršku i verovanje na slepo da će u bližoj budućnosti biti bolje. . .

Fudbal 29.06.2017 | 23:10
LE: Zvezda se mučila, ali na kraju 3:0!
Crveno-beli su se mučili u završnici pred skoro 20.000 navijača na "Rajku Mitiću", uprkos igraču više tokom celog drugog poluvremena, ali su stekli solidnu zalihu pred revanš na Malti sledeće sedmice.

Dvostruki strelac za Zvezdu bio je Ričmond Boaći, iz penala u 45. i posle kornera u 89. minutu, a u međuvremenu je pogodio Slavoljub Srnić u 78. minutu posle greške golmana gostiju.

Zvezda je dominirala tokom svih 90 minuta protiv Florijane, konstantno kružila oko kaznenog prostora i pretila Maltežanima, ali je imala dosta problema u završnici.

Anđelković, odlični novajlija Rikardinjo, te Srnić i Milić su poslali dosta upotrebljivih loptu u kazneni prostor, ali su teško uspevali da nadmudre do kraja disciplinovane štopere Florijane.

Konačno, u poslednjem minutu prvog poluvremena Milić beži Ruisu koji ga povlači s leđa samo što je ušao u kazneni prostor, dobija direktan crveni, a Zvezda penal. Boaći sa bele tačke postiže prvi gol u sezoni.

Bio je to verovatno prelomni trenutak meča jer su već pomalo frustrirani crveno-beli konačno uspeli da ubace loptu u mrežu, a usput su stekli i brojčanu prednost na terenu.

Međutim, ni igrač više nije olakšao Zvezdi završnicu. Tim Vladana Milojevića je i dalje imao problema da iz žestokog pritiska izbori konkretan rezultat.

Crveno-beli su nastavili sa jalovim napadima, da bi na kraju stigli do ubedljive pobede posle kornera Nenada Milijaša i grešaka golmana Florijane.

Džastin Haber 12 minuta pre kraja loše boksuje loptu posle centaršuta Milijaša, pravo na glavu Srniću koji pogađa za 2:0 i skida veliki kamen s leđa domaćinu.

Minut pre kraja Haber još jednom loše reaguje u svom kaznenom posle kornera sa desne strane, a ovaj put lopta pada ispred Boaćija koji postavlja konačan rezultat.

U četvrtak je pobedu ostvario još jedan srpski tim, Vojvodina je savladala slovački Ružomberok sa 2:1, dok se od Evrope verovatno oprostio naš treći superligaš, Mladost je na svom evropskom debiju ubedljivo poražena od Intera iz Bakua sa 3:0 u Lučanima.

Zvezda je bez muke i sjaja odbranila travu Marakane i jako je blizu cilja! Oči navijača ostale su prazne na ovosezonskoj premijeri, ali su tri lopte - od čega jedna sa penala - završile iza leđa golmana Florijane i donele srpskom vicešampionu ogroman kapital - 3:0. Zbog rezultata tim Vladana Milojevića zaslužio je prelaznu ocenu, međutim, sem te dve cifre na semaforu (3:0) crveno-beli su nakamarili ozbiljnu količinu minusa. Baš je bilo tanko, teško da je moglo tanje, no za Crvenu zvezdu je dobro što Florijana nije u razredu prosečnih evropskih timova. Već ispod toga.

Otuda je naš predstavnik već posle 90 minuta praktično u drugom kolu - u Kazahstanu ili Bugarskoj - ali teško da je ubedio skoro 20.000 navijača da zaslužuje akontacionalnu podršku i verovanje na slepo da će u bližoj budućnosti biti bolje.

Pasivna i vrlo jalova viktorija pred golom malteškog predstavnika. Tako nekako se može opisati izdanje Crvene zvezde u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Videlo se da je to tim u stvaranju, bez automatizma i tandemske igre. Niti napadačke partije pokidane su od strane limitiranih gostiju spremnih da se brane sa svih deset igrača iza lopte. Baš to je ono što će čekati crveno-bele u Superligi i baš zbog toga predVladanom Milojevićem je jako, jako ozbiljan posao.

Najzapaženiji u redovima domaćina bio je kapiten i bek Dušan Anđelković. A tamo gde bekovi kolo vode...

Nije Florijana tim visokog kvaliteta, daleko od toga, ali teško da za ovu maltešku družinu neko može da zalepi etiketu konobarske ekipe. Nekadašnji vezista Peruđe Đovani Tedesko implementirao je mnogo toga "žabarskog" u postavu Zvezdinog rivala. Italijanski stručnjak na klupi Florijane postavio je ekipu u defanzivni rov i plesao pored aut linije kao najtempermantniji košaraški treneri, oponašajući Zorana Moku Slavnića iz najslavnijih dana. Znao je da nervoza prvog gola može da sprži učenike Vladana Milojevića jače od beogradske omorine.



Ko nije gledao Crvenu zvezdu u generalnoj probi protiv Rudara iz Pljevalja sada je mogao da shvati našta je to ličilo. Jeste da je Crvena zvezda blizu dovođenja Aleksandra Pešića i kvalitetnog štopera, no moraće ozbiljna količina kreacije da se donese uMilojevićev tim. Čak ova pređašnja konstatacija može da se protumači kao naredba zaMitra Mrkelu, Zvezdana Terzića i ostale odgovorne sa Marakane. Zvezda nije imala rešenje za odbrambeni zid u koji su udarali Boaći kao sidraš i Rikaridnjo kao ispomoć snažnom Afrikancu. Dakle, nije bilo strpljenja, nije bilo kreacije, još manje igrača koji će razvući Florijanu kao pitu...

Čupanje za kosu na najvećem srpskom stadionu počelo je posle pogođene stative Florijane iz nehata, a nastavljeno gledanjem kontinuirano bezopasnih napada našeg predstavnika. Opet Donald i Le Talek nisu predstavlja adekvatnu ispomoć u ofanzivnoj igri, a radnička krila poput Milića i Srnića nisu znala da se snađu na postavljenu odbranu.

Zvezda bez oštrice napada, uvečena u Florijanine kandže, nije bila tim koji može da stremi visokim ciljevima. Crveno-beli su imali samo jednu šansu preko Milića i oslanjali se na brzinske sposobnosti Dušana Anđelkovića. Frustracija izazvana napadačkom nemoći mogla je da se seče nožem, kao ona biblijska magla u epskom duelu sa Milanom.

"Daj, bre, neka dovedu Kataija, da uđe 20 minuta i da razbaca ove Maltežane", bio je jedan od komentara sa zapadne tribine.

Bila je u Zvezdinoj igri ponekad i egoizma (pokušaji Dolanda sa distance), nerazumevanje i kamare tehničkih greška. Sve do zaustavnog vremena u prvom delu kada su crveno-beli vezanim pasovima iz prve izbacili odbranu Florijane. Bio je to kroki potrebne akcije koja je završena povlačenjem Milića od strane Ruiza i demonstriranjem novih pravila. Penal je tamo gde se prekršaj završava. Dovoljno da Boaći skine okove sa nogu Zvezdinih igrača i da domaćin pored vođstva dobije igrača više.

Očekivalo se da će Zvezda u nastavku, zbog igrača više biti još agresivnija. Međutim, prenos je bio spor, lopte upućene prema napadačima lenje... Čista imitacija ozbiljnog fudala. Utisak je donekle popravljen pogocima Slavoljuba Srnića (posle loše intervencije golmana gostiju) i onda Boaćija u samom finišu.

Zvezda će morati mnogo bolje. Da igra brže, kreativnije, jednostavnije. Lišena bilo kakvog egoizma.

Ajde da kažemo da smo još u fazi pripremnog perioda. Tanak alibi.

LE, 1. kolo kvalifikacija:
Crvena zvezda – Florijana 3:0 (1:0)
Boaći 45p, 89, Srnić 78
Stadion Rajko Mitić, 19.823 (15-ak Maltežana)
Glavni sudija: Matijas Gestranijus (Finska)

Zvezda: Manojlović – Stojković, Savić, Frimpong, Anđelković – Donald, Le Talek – Srnić, Rikardinjo (Adžić 81'), Milić (Milijaš 68') – Boaći
Florijana: Haber - Baldakino, Pepe, Ruiz, Pisani, Varela (Kabral 66'), Najar, Velja, Enrike, Kjeza, Fontanela.

Mladost ubedljivo poražena na evropskoj premijeri! Ekipa Mladosti iz Lučana poražena je na domaćem terenu od Inter iz Bakua sa 3:0 u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Šatara u meso, Skarlatake u rašlje! Mladost mora mnogo da raste za Evropu! Inter slavio u Lučanima.

Ovo je bila prva utakmica Mladosti u evropskim takmičenjima, međutim porazom od Intera ekipa Nenada Milovanovića 99 procenata se oprostila od daljeg učešća u kvalifikacijama.

Gosti iz Azerbejdžana došli su do prednosti u 23. minutu kada je strelac bio Skarlatače. Do drugog gola se nije čekalo puno, pošto je isti igrač u 41. minutu povisio na 2:0.

Pokušavao je trener Milovanović sa izmenama, međutim one nisu urodile plodom. Šta više, Lučani su primili još jedan gol, kada je u 75. minutu Alijev postavio konačnih3:0.

Revanš meč na programu je šestog jula u Azerbejdžanu.Bilo je u trenutaka u kojima je nedostajalo malo sreće, ali iznad sveta nedostajalo je iskustva na evropskoj sceni. Jer iako se Mladost i sama trudila da sebi zagorča život, činjenica je da je azerbejdžanski Inter u prvom meču prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope demonstrirao značajno bolji fudbal i ubedljivom pobedom od 3:0 revanš u Bakuu učinio pukom formalnošću.

Pobeda apsolutno zaslužena, iako bi u Lučanima mogli da se s pravom požale, pošto nisu bili baš toliko gori od gostiju. Bilo je ipak primetno da je Inter navikao da igra ovakve utakmice, dok je Mladost ruku na srce debitovala na međunarodnoj sceni. Povremeno ispadala naivna, povremeno dobre akcije upropašćavala amatareskim prijemom, često radila na sopstvenu štetu.

Prednjačio je talentovani Miloš Šatara, koji se ovog leta pominjao kao potencijalno pojačanje Crvene zvezde. Ne sporimo da stasiti štoper  ima neke kvalitete koji obećavaju, ali ima i još mnogo toga da nauči. Pod broj jedan, da se prekršaji ne prave u zoni šuta. I da se ne sme emocijama dozvoliti da preuzmu moć na razumom.

Sve to pišemo zato što su dva prekršaja 21-godišnjeg defanzivca iz Gradiške dale iskusnom Rumunu Adrijanu Skarlatakeu priliku da pokaže kakav se razoran šut krije u njegovim nogama. U 23. minutu Šatarina glupost, sa zemlje je udario rivala u međunožje, zaradio žuti karton i pročistio Skarlataeku put do prvog gola. Nije baš bilo u rašlje, ali jeste to bio neodbranjiv udarac.

I kazna je stigla. U 75. minutu Rauf Alijev je poslao savršenu paralelu sa 22 metra. Apsolutno savršenu. Tek da Lučanci vide koliko se dobr igra fudbal u Evropi.

Nisu izabranici Nenada Milovanovića  zaslužili ovako ubedljiv poraz, ali jedino zbog čega mogu da žale je što im je Inter oduzeo onaj osećaj euforije pred revanš. Makar i lažne. Ovde joj jednostavno nema mesta. Inter je bolji.

MLADOST - INTER 0:3 (0:2)
/Skarlatake 23, 41, Alijev 75/

Mladost (4-3-3): Krznarić - Andrić, I. Milošević, Šatara , B. Milošević - Pejović, Radivojević (od 85’ Gavrić), Marinković (od 55’ Tumbasević) - Jovanović, Trifunović, Odita (od 68’ Marković);

Inter Baku (5-4-1): Agajev - Kirtimov, Skarlatače, Denis Silva, Gulijev, Alhasov - Hadžijev (od 89’ Mirsahib), Abdulajev (od 88’ Sejdiov), Bajramov, Fardžad-Azad (od 83’ Zargarov) - Alijev.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

29.06.2017 21:35

Dabogda se uvijek mučili, a dobijali 3-0.

ODGOVORITE