Srbija dobila novu vladu

Ana Brnabić i ministri položili su zakletvu večeras u 20 sati.

Srbija 29.06.2017 | 21:03
Srbija dobila novu vladu
Predsednica parlamenta Maja Gojković pročitala je tekst zakletve, koje su potom ponovili Ana Brnabić i ministri iznove vlade. Potom je usledio aplauz u Skupštini Srbije.

Tekst zakletve glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Polaganju zakletve su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević, predstavnici pravosuđa, organa Republike Srbije, predstavnici Vojske Srbije, policije.

Svečanom činu su prisustvovali i predstavnici nezavisnih regulatornih tela, tradicionalnih crkava i verskih zajednica, predstavnici diplomatskog kora i druge ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Posle polaganja zakletve, hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde", a ispred Skupštine Srbije postrojena je počasna grada Vojske Srbije.

Skupština Srbija prethodno je danas dala je poverenje Ani Brnabić i glasala za novu Vladu Srbije.

Skupština je prihvatila predlog predsednice parlamenta Maje Gojković da se glasa javno, prozivanjem poslanika.

Za novu vladu Srbije glasalo 157 poslanika. Protiv je bilo 55, uzdržanih nije bilo, a odsutnih je bilo 37.

Protiv su, kao što je ranije i najavio, glasali Dragan Marković Palma i pet poslanika njegove stranke Jedinstvena Srbija. Čim je glasao protiv, Dragan Marković je otišao iz parlamenta.

Ovo je 15. vlada od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji. 

U Skupštini Srbije prethodno je održana sednica na kojoj se raspravljalo o izboru nove vlade i ekspozeu Ane Brnabić.

(Agencije)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragutin

29.06.2017 20:47

Tu je vladu sastavio MI6,moš misliti kolko je to dobra vlada,a narod se ne pita ništa...

ODGOVORITE
Name

dzoo

30.06.2017 04:04

A joj zakletve pa zar nije jasno svim srbima da od te zakletve nema nista i da ce raditi sve protiv Srbije Kosovo je drzava pa to zna i ptica na grani

ODGOVORITE
Name

Iskreno

30.06.2017 04:17

Cuj tekst zakletve.Ocuvanje Kosova i Metohije.hehe Ocuvanje necega gdje je postalo Medjunarodno priznata Drzava Kosovo.Mislim pa i ptice na grani znaju da je to tako.

ODGOVORITE
Name

Mrki.

30.06.2017 08:57

30% gejovi u Vladi.Ali su svi ostali prikriveni osim premijerke Ane i ministra Vanje Udovicica.

ODGOVORITE
Name

Re

01.07.2017 07:02

Ne samo sto je gej vlada vec i sve go kriminalac do kriminalca. Pored toliko afera o kojima se danima brujalo u medijima sad su jos i ministri. Ej pa Vulin cega je on ministar. Da nije mozda ministar mrznje i netrpeljivosti prema drugima i drugacijim. Zemljo otvori se i sve a bas sve nas progutaj .