Za Sančeza 100 miliona? Mnogo je...!

"Razgovaramo o rekonstruisanju i planiranju budućnosti Bajerna. Onda to radimo tako što dovodimo mlade igrače između 20 i 22 godine", rekao prvi čovjek Bavaraca Uli Henes.  Govori Uli Henes: Ili kako ja kažem ili nikako! Ne dam 100. 000. 000 evra za igrača od 30 godina! Politika forsiranja mladih, nova šansa Renatu Sančesu, bolje dve godine da Bajern osvoji „samo“ Bundesligu, jer nema garancija da će uzeti Ligu šampiona.

Fudbal 01.07.2017 | 09:00
Za Sančeza 100 miliona? Mnogo je...!
Predsjednik Bajern Minhena Uli Henes potvrdio je da je njegov klub odustao od namjere da dovede sjajnog čileanskog fudbalera Aleksisa Sančeza (28) iz Arsenala.

Henes je naglasio da bi bilo pogrešno kada bi klub platio 100 miliona evra za iskusnog igrača.

Sančez ima još samo godinu dana ugovora s londonskim klubom i u posljednje vrijeme je često spominjan njegov prelazak u Bajern ili Mančester siti. Henes je izjavom za njemačke medije indirektno demantovao dolazak Sančeza u redove njemačkog šampiona.

"Razgovaramo o rekonstruisanju i planiranju budućnosti Bajerna. Onda to radimo tako što dovodimo mlade igrače između 20 i 22 godine i opet postoje kritičari. Ali, ne možete rekonstruisati tim dovođenjem igrača od 29 ili 30 godina za 100 miliona evra. Ili ćemo ići s ovim mladim momcima, a onda moraju imati priliku da igraju, ili nećemo", kazao je Henes i nastavio:

"Potpuno podržavam ovo što je do sada urađeno, to je zadovoljavajuće i ima smisla. Niklas Zile, Sebastijan Rudi, Serž Gnabri i Korentin Toliso su igrači koji imaju ogroman potencijal za budućnost."

Predsjednik Bavaraca je naglasio da je klub spreman da istrpi mlade igrače i da ako treba naredne dvije ili tri sezone bude samo šampion Njemačke, te da onda vide šta mogu uraditi na međunarodnom nivou.

Sančez je karijeru počeo u Kobreloi iz koje je 2006. prešao u italijanski Udineze. Prve dvije sezone proveo je na posudbi u Kolo-Kolu i River Plejtu, a zatim se nametnuo u Seriji A.

Dobre partije odvele su ga 2011. godine u Barselonu, odakle je nakon tri sezone prešao u Arsenal.

U dresu reprezentacije Čilea odigrao je 114 utakmica, a sa 38 golova je najbolji strijelac nacionalnog tima svih vremena.

Suština je u jednostavnosti. Kao što su Bajernove boje crvena i bela, kao što svaki dres minhenskog kluba stoji kao saliven njegovim fudbalerima, tako umiven osvanuo je današnji Kiker na kioscima širom Nemačke, s naslovom koji umesto senzacionalizma otrkiva smirenost.

I gađa u centar.

„Sad govori Uli Henses“.

Unutra: veliki intervju sa predsednikom bavarskog giganta, koji se posle dve sedmice odmora u Francuskoj vratio na posao i navijačima poručio da ne brinu. Istovremeno, da se ne nadaju nekom zvučnom  pojačanju, jer tako klub sa Alijanc arene neće da posluje.

Ako je u bliskoj prošlosti znao da iskešira ogroman novac za pojačanja iz Bundeslige (Robert Levandovski, Mario Gece, Mats Humels, Manuel Nojer), u poslednje vreme je okrenuo list i posvetio se pravljenju tima na duge staze. A kad Uli Henes kaže „na duge staze“ onda tako i misli.

„Podržavam sve što je dosad urađeno, ima smisla“, pohvalio je saradnike iz uprave prvi čovek kluba, posle potrošenih 90.500.000 evra na pojačanja.

To su Sebastijan Rudi (bez obeštećenja) i Niklas Zule (20.000.000 evra) iz Hofenhajma (dogovoreni još zimus), Serž Gnabri izu Verdera (8.000.000 evra), klupski rekord je postavio Korentin Tolisom iz Liona (41.500.000 evra), dok je od Juventusa otkupljenKingsli Koman (21.000.00 evra).

NIko od njih nije takvo pojačanje da zveči, iako su mediji baratali imenima Marka Veratija, Aleksisa Sančeza...

„Svi pričaju o stvaranju novog tima, o tome kakva će biti Bajernova budućnost. Govorimo kako dovodimo mlade igrače, između 20 i 22 godine, onda uradimo to što smo obećali i opet smo izloženi kritikama. Ili ćemo ići ovuda kuda sam zacrtao forsiranjem mlađeg kadra i davanjem njima šanse da se pokažu  ili nećemo ići tim putem“, odlučan je 65-godišnji funkcioner.

Utisak je da Henesa ljute pojedini komentari ili navijački zahtevi, ali on veruje u pomenute momke.

„Zule (21), Rudi (27), Gnabri (21) i Toliso (22) su igrači ogromnog potencijala. Kao predsednik Upravnog odbora veoma sam zadovoljan našom transfer politikom. Sve što radimo - radimo brižljivo. Svi imaju sjajnu budućnost“.

Među igrače koji bi tek trebalo da „nadođu“ spada i 20-godišnji Renato Sančes, prošlog leta angažovan iz Benfike. Opšta je ocena da nije opravdao 35.000.000 evra uloženjih u njegov transfer. Još.

„Spreman sam da mu dam još godinu dana da se prilagodi životu u Minhenu i očekivanjima u Bajernu. Ne možete da očekujete velike stvari od tako mladog čoveka kad nije odigrao tri, četiri utakmice pod pritiskom. Sa mladim igračima morate pažljivo, da im date više samopouzdanja. Čak po cenu da u naredne dve godine osvojimo samo Bundesligu i da posmatramo šta se, mimo nas, dešava u Evropi. Bar ćemo shvatiti šta nam je neophodno. U tom slučaju ćemo proći kroz tranziciju i odvesti Bajern u budućnost“.

Futurističke reči, ne i neostvarive, jer je reč o najvećem klubu Nemačke.

„Ne možete da stvorite nov tim tako što ćete uložiti 100.000.000 evra u transfer igrača koji ima 29 ili 30 godina. To nije politika našeg kluba“ izričit je Uli Henes, čime je verovatno odbacio sve pretpostavke kako bi Aleksis Sančez mogao u Minhen. „Rekao sam jedno da ako želimo da ojačamo postojeću ekipu moramo da kupimo najbolje igrače na tržištu. Teško je do takvih doći. Nijednog trenutnak nisam rekao da ćemo to i uraditi, jer ne postoje garancije da se ulaganjem velikog novca može osvojiti Liga šampiona. Niko vam neće garantovati pehar i ako potrošite 100.000.000 evra“.

Izvor: mondo.ba/Anadolija/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar