LE - Predstavljamo rivala Širokog Brijega: Ordabasi...

Široki Brijeg moraće putovati na drugi kraj svijeta, kako bi sa kazahstanskim rivalom FK Ordabasi odigrao revanš meč prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Fudbal 29.06.2017 | 16:00
LE - Predstavljamo rivala Širokog Brijega: Ordabasi...
Put dug 4.700 kilometara moraće da pređe ekspedicija aktuelnog osvajača Kupa BiH Širokog Brijega, kako bi odigrala revanš susret prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv kazahstanskog Ordabasija.

Klub iz Šimkenta ne igra međunarodne utakmice na svom stadionu, nego 600 km dalje u Almatiju, pa će to biti dodatni problem sa Širokobriježane, koji će 7. jula morati na put bukvalno na drugi kraj svijeta.

Ipak, u redovima Hercegovaca nadaju se da će na današnjem meču doći do rezultata koji će im bar u tom segmentu olakšati put u daleki Kazahstan.

Prva utakmica bh. i kazahstanskog tima na programu je večeras na "Pecari" od 20:30.

Kada je riječ o Ordabasiju, radi se o relativno mladom klubu osnovanom 2000. godine, koji je nasljednik starijih Žigera (1949.) i Tomirisa (1992.).

Ordabasi je redovan učesnik evrokupova. Prvi međunarodni nastup imao je 2012. godine, takođe u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope, kada je uspio da eliminiše Jagodinu (1:0, 0:0).

I prošle godine Kazahstanci su odmjerili snage sa srpskim timom, ali ovaj put nisu bili uspješni kao ranije. Beogradski Čukarički iz duela je izašao kao pobjednik. Beograđani su nakon 3:3 u Kazahstanu, pred svojim navijačima slavili 3:0 i plasirali se u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Osim Jagodine i Čukaričkog, Ordabasi je do sada igrao protiv norveškog Rozenborga i Beitara iz Jerusalima, ali osim u debitantskoj godini na međunarodnoj sceni, nije uspio da preskoči prvu prepreku.

Od trofeja klub iz Šimkenta može da se pohvali nacionalnim kupom 2011. godine i superkupom godinu dana kasnije.

Na klupi je ruski stručnjak Aleksej Petrušin, legenda moskovskog Dinama, a ekipu, osim domaćih igrača, čine i brojni internacionalci, iz Argentine, Senegala, Bugarske, pa i Srbije (Aleksandar Simčević, nekadašnji igrač sarajevskog Olimpika), te fudbaleri iz bivših sovjetskih republika.

PRVENSTVO

Prvenstvo Kazahstana je u toku, a nakon 19 odigranih kola, Ordabasi je trećeplasirani tim lige. Prošle sezone osvojeno je četvrto mjesto, koje je donijelo plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar