Čuveni reditelj žestoko po SAD

Oliver Stoun, jedan od najvećih holivudskih režisera, održao je kratak govor u kojem je objasnio smisao američke politike u poslednjih tridesetak godina. Njegovo viđenje postalo je pravi hit na društvenim mrežama.

Svijet 29.06.2017 | 07:12
Čuveni reditelj žestoko po SAD
Govor je održan pre oko četiri meseca, na dodeli "Spič et Vrajters Gild" nagrada za 2017, koje se dodeljuju mladim scenaristima.

- Možete biti kritični prema vašoj vladi i društvu u kom živite. Ne morate da se uklopite. Sada je u modi da se napadaju republikanci, Tramp i sve to, a da se izbegavaju Obama i Klintonovi. Ali, zapamtite ovo, u 13 ratova koje smo započeli u poslednjih 30 godina, i 14 milijardi dolara koje smo potrošili, i stotine hiljada života koji su zbrisani sa zemaljske kugle - zapamtite da to nije bio jedan čovek, već sistem, i demokratski i republikanski.

Zovite ga kako hoćete - vojno-industrijsko-sigurnosni-finansijski-medijski kompleks. To je sistem koji se održava pod izgovorom da su to pravedni ratovi, da su opravdani u ime naše zastave koja ponosno vijori nad našim životima.

Naša zemlja je postala mnogo prosperitetnija za mnoge, ali u ime tog bogatsva ne možemo da opravdamo naš sistem kao centar za svetske vrednosti sve dok izazivamo tolike ratove i haos u svetu - rekao je Stoun i dobio gromoglasni aplauz.

Stoun je poznat i po svojim intervjuima sa znametinim ljudima, a poslednji takav intervju uradio je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je emitovan u četiri epizode. Razgovori s ruskim liderom trajali su dugo, a Putin je govorio o mnogim svetski važnim temama, ali i o svom privatnom životu.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar