Veliko NE turskom veziru u Višegradu

Poštovani građani Višegrada, danas na Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika, ali i najtužnijih, kada cijeli srpski narod oplakuje kosovske junake, načelnik opštine Mladen Đurević i predsjednik SNSD-a Pero Petrović otkrivaju spomenik turskom veziru Mehmed- paši Sokoloviću.

Republika Srpska 28.06.2017 | 09:35
Veliko NE turskom veziru u Višegradu
Načelniče, obraćam Vam se ispred OO SDS Višegrad, i u svoje lično ime, i pitam ko Vam je dao saglasnost i po čijem nalogu postavljate spomenik turskom veziru Mehmed -paši Sokoloviću u Višegradu?

Da li ste za taj čin tražili mišljenje građana Višegrada, srpske pravoslavne crkve, odnosno Skupštine opštine Višegrad i da li ste ispoštovali postupak i proceduru koju nalaže Zakon o spomenicima i spomen obilježjima Republike Srpske, jer to je najmanje što ste mogli učiniti prije nego ste sami odlučili da u Višegradu postavite spomenik turskog vezira osmanlijskog carstva, koje je više od 400 godina držalo srpski narod u ropstvu i vršilo neviđeno nasilje i genocid nad cijelim srpskim narodom, nezapamćen u istoriji čovječanstva.

Malo koji narod na svijetu bi izdržao stotine godina ropstva krvoločnog otomansko-islamskog carstva, ali su Srbi to izdržali. Izdržali su to zahvaljujući svom viševjekovnom bitisanju na ovim prostorima, prije najezde Turaka, svojoj tradiciji, kulturi i prije svega svojoj pravoslavnoj hrišćanskoj vjeri i crkvi, koja je čvrsto stajala uz svoj narod i nadljudskim naporima nas sačuvala da ne nestanemo kao narod na ovim prostorima.

Ovaj period srpske istorije iznjedrio je stotine znanih i neznanih srpskih junaka, koji su svojim junaštvom i žrtvom pomjerali granice mogućeg i inspirisali narodne pripovjedače da kroz usmeno predanje sačuvaju i prenesu na potonja pokoljenja i otmu od zaborava stradanja i borbu srpskog naroda za krst časni i slobodu zlatnu.

U ta teška vremena, koje je istorija Srba prozvala tamnim vilajetom srpskog naroda, Srbi su trpili strašan "zulume" i najstrašnije metode mučenja, a jedan od najcrnjih su bili nabijanje živih ljudi na kolac, zatim "danak u krvi", gdje su Turci otimali srpsku mušku djecu i od njih pravili najodaniju i najkrvoločniju vojsku otomanskog carstva - takozvane janjičare, koje su poturčavali i odmalena odvojene od roditeljske ljubavi i porodice obučavali, kao što su radili Spartanci sa svojim legionarima za elitne vojnike otomanskog carstva, pravo prve bračne noći i mnogi drugi...

Mehmed - paša Sokolović odveden je kao dječak iz sela Sokolovići (mada o tome postoje oprečna mišljenja kod istoričara, neki tvrde da je njegova porodica već bila primila islam i da je dobrovoljno otišao u tursku), poturčen je i postao je jedan od najslavnijih vezira otomanske imperije, koji je vjerno služio tri turska sultana, a slavu i vjernost je zaslužio svojim vojničkim pohodima protiv hrišćana, gdje je bio došao čak do Beča i u nekoliko krvavo ugušenih buna i ustanaka protiv sultana.

Naročito se istakao u bici kod Temerina i Mohačkoj bici. Poharao je i porobio i Beograd, popalio sve crkve, a na mjestu Velike beogradske crkve sagradio je veliki turski saraj.

U najvećem usponu vlasti Mehmed – paše, u vremenu od 1571. do 1577. godine, napravljena je ćuprija na Drini u Višegradu, kojoj posebno mjesto u istoriji daje naš nobelovac Ivo Andrić, koji za svoj roman „Na Drini ćuprija" dobija i Nobelovu nagradu. Sada je ćuprija na Drini pod posebnom zaštitom UNESCO-a.

Posle oslobođenja od Turaka, ovi prostori su bili pod aneksijom Austrougarske monarhije, zatim je bila Kraljevina Jugoslavija, pa SFRJ, pa sada država Bosna i Hercegovina, odnosno konkretno Republika Srpska. Na Drini ćuprija predstavlja monumentalni spomenik života jedne epohe srpskog naroda i neprocjenjivi graditeljski poduhvat tog vremena.

I Austrougarska je na našim prostorima iza sebe ostavila niz građevina neprocjenjive arhitektonske vrijednosti, koji takođe svjedoče o kulturi tog vremena. Pitam vas, poštovana gospodo, da li to znači da trebamo i caru Franju Josifu da dižemo spomenike, zbog građevina koje su ostale iza njihove okupacije, ili treba da osuđujemo mlađanog Gavrila Principa, koji nije bio inspirisan građevinskim poduhvatima i ljepotama građevina Austrougarske monarhije, nego je žrtvovao svoj život za slobodu Srba i ostalih slovenskih naroda na ovim našim prostorima.

Pitam vas, da li ste vi od oslobođenja ovih prostora do danas najpametnija vlast, koja se jedina sjetila da podigne spomenik Mehmed – paši, koga ni njegovo srpsko porijeklo ne može osloboditi istorijske činjenice da je bio i ostao, do kraja života, jedan od najodanijih vojskovođa i vezira turskog otomanskog carstva i koji se u svojim " vakfijama " o zavještanju izjašnjavao kao Mehmed - paša Sokolović, sin Džemaludin Sinan bega Sokolovića?

Da li je, možda, u slavnoj srpskoj istoriji bilo mnogo više istorijskih ličnosti, koje su zaslužile podizanje spomenika? Da li ste, brzopleto donijevši jednu ovakvu odluku, precijenili svoje znanje, pamet i mudrost i potrcali da se "okitite" ovim poduhvatom, a da pritom niste osjetili potrebu da se oko ovog čina ipak konsultujete, da ne napravite grešku, koju će kasnije biti veoma teško ispraviti? Pored svega toga, ovaj spomenik je nezakonit i nelegalan, jer nije ispoštovana zakonska procedura, predviđena u Zakonu o spomenicima i spomen obilježjima RS.

Znam da vas ovo pismo neće odvratiti od vaše namjere, neće spriječiti još jedan vaš pokušaj omalovažavanja i ponižavanja srpskog naroda i njegove vjekovne borbe za slobodu na ovim prostorima, kao što ste uradili i u svom mandatu od 2008-2012, kada ste dozvolili svojim koalicionim partnerima iz SDA da, zbog očuvanja skupštinske većine, podignu spomenik sa onim sramnim natpisom "genocid", zbog čega nam je kasnije trebalo dvije godine pravne borbe da izbrišemo tu sramotu i ljagu sa srpskog naroda iz Višegrada.

Otkako ste došli na vlast - vi ne pitate nikog ni za šta, već odavno ste zaboravili da vas je narod birao i da ćete račune na kraju polagati tom istom narodu.

OO SDS Višegrad, predsjednik Miroslav Kojić

Komentari / 218

Ostavite komentar
Name

Nikola

28.06.2017 07:50

Sta zna crvena komunisticka sekta sta je pravoslavlje!? Oni sve sto rade,rade da obmanu narod radi svojih licnih interesa!?

ODGOVORITE
Name

General

28.06.2017 07:59

Kakve to veze ima sa pravoslavljem. Vjera je bila zagarantovana da svi praktikuju sta zele. Covjek je nesto napravio za zivota a ono sto je napravio i dan danas se koristi a ovi danas koji se kunu u vjeru sa svih strana samo kradu i nista ne ostavljaju iza sebe osim dugova za buduce generacije.

Name

liberal

28.06.2017 08:29

Da, vjerovatno je on zidao a babo mu pravio malter. Glorifikovanje tiana i despota ovde ima cak nekakavu folklornu dimenziju. Spomenici se podizu u cast velikih djela velikih skupina ljudi. Ovo podizanje kojekakvih spomen obiljezja svekolikim srednjevjekovnim aristokratama predstavlja arhaizam koji treba zabraniti zakonom.

Name

General

28.06.2017 09:59

@liberal Pa dobro eto pokreni ti kao liberal akciju da nesto uradis. Porezi tada su se placali kao i danas te se izdvajalo iz sume koja se sakupi. Pusti pametovanje imas priliku za zivota da nesto napravis. Ja sam prosli mjesec doveo investitora koj ce renovirati hotel i zaposliti oko 30 ljudi. Da vidim konkretno tebe sta ces ti da uradis!

Name

front

28.06.2017 11:04

Koliko li je kusta naplatio spomenik,tj koliko se ugradio!?!?!l

Name

Ree

28.06.2017 12:05

Ostao je Kusta dobar, ne treba brinuti za njega. Zna taj sebi.

Name

re

28.06.2017 12:21

Ma bio dobar vladar,Davao I gradio Za razliku od nasih koji su optimali I unistavali!!

Name

Stevo Prnjavor

28.06.2017 15:11

Gospodina Kojica sam pratio na sjednicama Skupštine, jedan od hrabrijih i medju najboljim politicarima na nasim prostorima. Svaka Vam čast na borbi za srpski narod. Vraticete Vi Visegradu dostojanstvo.

Name

Dušan, Novi Pazar

28.06.2017 15:32

https://youtu.be/p4QeZU2c0gM BILAL MEMISEVIC O MEHMED PASI! DOBRO CUJTE, VISEGRADJANI, PA OPET GLASAJTE ZA KUSTINE KEROVE!

Name

Borisav, Sarajevo

28.06.2017 16:12

Da li vi, Višegrađani, uopšte znate ko je Bilal Memišević? Imate li pameti imalo pa dozvoliste da vam grad vode on i Emir?

Name

ma daj

28.06.2017 20:45

Pa dje ce ga nece ga men u avliju.

Name

Милан

28.06.2017 21:07

Споменик треба подигнути страдалном српском народу, који је у најтежим мукама градио овај мост и дао за њега на хиљаде живота.

Name

Re

28.06.2017 22:31

Trebali su i Muratu podic sto nije branu pustio i ujedno je spasio hiljade zivota.

Name

Stranac

29.06.2017 07:00

Pozdrav za nacelnika koji je pokazo da nije nacijolista zna covjek da postuje dobre ljude jer i danas na ovim prostorima turci grade sve i svasta

Name

Re

29.06.2017 08:13

O kojoj ti crvenoj sekti pricas, ne dolazi Patrijarh meni na slavu nego Miloradu Dodiku.

Name

Bosnjak

29.06.2017 08:55

Bio je vojnik okupatorske vojske = neprijatelj Jedino sto mu mogu priznati su ucinjena dobra u ime Islama jer sam musliman.

Name

Dr

29.06.2017 14:02

Kad je rec o Mehmed Pasi Sokolovicu rodzenom bratu patrijarha Makarija Sokolovica treba znati sledece cinjenice. Mehmed Pasa Sokolovic je u vremenu vladavine vise uzadio za srbe nego li mnogi u koga se danas srbi kunu. Za njegove vladavine uspostavljena je Pecka Mitropolija i mnoge druge koje su bili ili pred gasenjem ili nisu ni eguzistirale da ne nabrajam, ali Pecka navodim kao cisti primer jer je nikada noiko nije mogao uspostaviti. Uz nesebicnu pomoc Pase Sokolovica to je uspeo njegov brat patrijarh Makarije Sokolovic negdje dolaskom na vlast 1557 do1571. Nadalje za vladavine Mehmed Pase Sokolovica crkva je funkcionsala i u ostalim mitropolijama. Moram napomenuti da Turska osvajanja Bosanskog kraljevstva i konacnog sloma u Jajcu za one koi neznaju ustvari najveci doprinos tome imaju srbi koi su pretvarani u Janjicare a potom i u Pase. To ukratko mada bi bilo poucno znati mnogo vise i ne samo iz jednoga izvora jer to su pristrasna zapisi.

Name

Podizati spomenik Turcinu

29.06.2017 15:34

Zbog samo jednog mosta, "obnovljene " Parrijarsije, a zanemariti sva zla koja su zadesila Srbe u retrogradnoj Turskoj je idiotluk nevidjeni! Velicati Tursku slugu, kao sto to ovdje rade komentatori je više nego jadno. Sbi bi prezivjeli i bez tog famoznog mosta i Crkve koja bi ionako opstala. Nije mi poznato da su Grci i Rumuni imali Patrijaršiju, a veći su pravoslavci od Srba. Taj objekat treba kulturno ukloniti , uz prethodnu ocjenu naših cijenjenih historicara koji su uvijek u poredjenju okupatora satanizovali Austriju u korist "BOLESNIKA NA BOSFORU". (Turska u 19 stoljeću).

Name

RE Dr

29.06.2017 16:11

Kakvo glorifikovanje turskog vezira. Sad će ispasti još i da se borio na strani hrišćana kao Skender beg. Ostavite se takvih priča, posebno vi naturalizovani srbijanci koji tobože govorite ekavski, a niste savladali osnovna pravila pravopisa. Umjesto koi piše se koji.

Name

re p.s.t

29.06.2017 16:31

Ne lupetaj. Imali su grci crkvu i upravo je on pomogao da se potpuno ne izgubi i ne asimilira sa grcima, podigao identitet srpskog naroda i crkve i izvojevao samostalnost Vladala je pustos, rasulo, gubio se identitet u tom vremenu.

Name

Vihor

28.06.2017 07:50

Treba dobro poznavati istoriju ovih prostora, naravno i srpsku prošlost. Nisu Turci sami došli na Balkan i ove naše prostore, upravo su ih dovele srpske velmože, da bi im pomogli u obračunima, jednih protiv drugih. Ne bi se tako dugo ni održali, da im Srbi nisu bili tako vjerne i dobre sluge. Pročitajte o velikim bitkama Mađara, Austrijanaca i drugih evropskih naroda protiv Turaka, ključnu prevagu u korist Turaka upravo su davale srpske velmože, koji su se zdušno borili protiv hrišćana, a pod barjakom sa zvjezdom i polumjesecom. Prema tome, ovi što danas dižu spomenik srednjevjekovnom "okupatoru", su potomci onih koji su prije par vijekova upravo služili tom okupatoru....

ODGOVORITE
Name

Nemanja I Nemanjići

28.06.2017 08:14

Uvalili Bošnje Kusturicu-NEMANJU i ovaj sada tražio za zasluge da mu se predcima podigne Turbe(spomenik) što je Dodik i odobrio.Tako se desi kad se svojataju ličnosti drugih naroda(Andric,Selimovic itd)i kojekakvi tipovi ranga Kustutica,Galijašević,Lažanski,Vlajki,Đakovič i slični

Name

@Nemanja

28.06.2017 12:14

Gospodine, oko 13 miliona Srba su muslimani dakle više nego pravoslavaca, malo se raspitajte bolje. To je vaš problem što sužavate Srbe na pravoslavce. Ima u Turskoj Brankovića, Vukovića i sl.. koliko hoćete, nisu oni STRANCI nego domaćini isto tako i Mehmed Paša Sokolović.

Name

Dilema

29.06.2017 13:33

Kako li ce sad ravnogorci kad se postroje u Visegradu? Hoce li uzet koji selfie sa Mesom? :)

Name

Dr re Vihoru

29.06.2017 14:50

Vidim da poznajes materiju! To o cemu ti pises jeste dragocijenost. Pazi ja sam u gornjoj replici nesto sturo rekao medzutim kada bih upisao ovdje na koi nacin je Turska osvajala Balkan i da su ustvari Srbi ti koi su se borili pod Turskim bjrakom napadajuci i osvajajuci Bosansko kraljevstvo to nikako nebih islo na razumevanje. Istina je medzutim takva da su Crkva Bogumilska masovno presli na islam upravo zbog velike torture Turaka (janjicara) dok su Franjevci potrazili spas u sporazumu potpisivanju dokumenta koi se i danas nalazi u Fojnici. Dakle oni koi su postali raniji Turci kao Mehmed Pasa Sokolovic su ustvari nazivali ove kasnije poturicama a da su i sami bili poturice. Jasno je da su Srbi doveli Turke na balkan da bi im pomogli u ratu jednih protiv drugih velmoža. Otud i ovaj spomenik Mehmed Pasi Sokolovicu rodzenom bratu patrijarha Makarija Sokolovica. Mnoge bune u Bosni su dizali upravo muslimani protiv Turskog poturcenog (pasinih) zuluma jedan od najpoznatih je Husejn kapetan Gradascevic, braca Morici itd. Dakle prava teza stoi ovako mnogi namjesnici pa sve do pasa su ustvari bili Srbi koi su poturceni , a ( bosnjacka) Bosanska crkva i dio katolicke , franjevacke su prihvatili islam kao vjeru a muslimane kao nacionalnost i nisu se izjasnjavali nikada kao Turci po nciji kao Srbi koi su poturceni e tu nastaje konfuzija kad Srbi upiru prstom na bosnjake kao poturice da bi stvarna cinjenica bila sklonuta. Medzutim to nebi trebalo da se ignorise iz vise razloga prije svega okolnostima u koim su srbi vidjeli spas sa Turcima medzutim i kasnijim desavanjima jer su Srbi bili izdjeljeni i sa jedne i sa druge strane. Zakljucak! se moze samo opravdati spomenik Sokolovicu

Name

re Vihor i Dr

29.06.2017 15:39

Gospido vi sr sluzite nekim cinjenicama, ali samo polovicno ili bolje reci dokle va.a odgovara. Dobrim djelom se slažem jer sigurno je da je u igri prestola svako sklapao paktove i saveze sa svakim. Vihore i srbi su trazili pomoc od mađara da se suprostave turcima, al su i mađari mudrovali jer su odma oslabljene srbe počeli da napadaju, te je bilo prelazenja i na jednu i na drugu stranu velmoža. Isto tako ti casni hriscani pid Austrijom sj se ponašali te su odbili pomoć, te pomagali srbima oslobađanjem Beograda i drugdje, te opet sklspali savez sa turcima protiv srba, rusa itd. Međutim ovde se ne slazemo oko Huseina K.G koji nije krio srpsko porjeklo, a ni titula se nije kod turaka tek tako dobijala. Zavisno od vremena i jacanja počinje masovniji otpir i ideja o oslobadanju od Turaka u kojoj su jedni bili protiv, drugi za a sitna raja koja je presla u islam najviše je negirala svoje pirjeklo. Nije li sam Kotormanic presao u islam i dobio titulu paše i ako je dugo pružao otpor sa Jovanom Sokolovicem.

Name

Sta reci

28.06.2017 07:53

Pa ako to rade na danasnji dan i nije u redu.mada i neznam bas cime ga je i zasluzio.i Pavlovic je onda zasluzio spomenik u bijeljini ako tako gledamo.najbolje da ga digne sam za ziva sebe.

ODGOVORITE
Name

Simbolika

28.06.2017 09:10

Baš mora na Vidovdan?

Name

Gadget RS

28.06.2017 14:59

Slobodan Pavlović je platio taj spomenik. Do prije neki dan je bio na Slobomiru, pa je odvežen u Višegrad.

Name

re gadget

28.06.2017 19:52

Vjerovatno ce srpski dobrotvor naplacivati gledanje Mehmed-pase, usta mu se istovarim.

Name

racic

28.06.2017 08:11

Pitanje je samo dokle ce ovo sve ovako ? Trpili smo Turke tolike vijekove, da li smo na putu da i ovu nasu bagru trpimo toliko ? Nazalost narod nas kao da je u nekoj vrsti hipnoze, sto ih vise gazi ovaj sistem, mi ga sve vise podrzavamo. Tako bar pokazuju svi prethodni izbori ? Zasto je to tako jednostavno ne mogu shvatiti. Da li mozete vi ? Nadam se da dolazi novo vrijeme, vrijeme u kome nas nece biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Koo

28.06.2017 09:20

A tko smo to mi. Je li to tebi 500 godina pa se sjecas svega. Koje gluposti, jedina istina o nama je da smo gladni i to zato sto nas NASA mafija vodi. Ni Turaka ni Austrougara, samo nasi domaci izdajnici. Sad su Turci krivi sto nam je lose i sto nemamo pametnijeg posla od dizanja spomenika, bilo kome. Bolje bi bilo da su renovirali fasadu na skli za te pare ili kupili novi namjestaj za djake.

Name

visegrađanin

28.06.2017 08:13

Svaki komentar je izlišan, sam čin govori sve, poniženje svega što je srpsko, javno pozivamo sve srbe Višegrada da izvrše bojkot otvaranju spomenika nedolaskom na otvaranje.

ODGOVORITE
Name

Nebojša, Doboj

28.06.2017 15:52

Ovo bi u Doboju samo prenoćilo! Je li moguće da u Višegradu nema 100 čistokrvnih Srba, da skinete ovu ljagu sa grada???

Name

VETERAN

28.06.2017 17:32

AFERIM,VRATILI GA NA MJESTO GDJE PRIPADA..SVAKA CAST ZA DODIKA I NEMANJU...

Name

Kakav bojkot?

28.06.2017 18:55

Srušite Taj sramni za Srbe objekat. Da je ovo u Federaciji borci bi javno pred kamerama isti razbili u paramparcad. Kod Srba moze sve i Turci bolji, a trče Nijemcima za kruh! Pametni kapiraju.

Name

Milan

28.06.2017 19:50

Dajte ljudi, Visegradjani, dozovite se pameti! Pa da li ste svjesni sta ovo znaci?! Izadjite na proteste, nek nose tog baliju u Andricgrad!

Name

Ne kontam

28.06.2017 08:18

Da je bilo takvo istrebljenje ne bi bilo ni crkve ni srba. Vjerovatno sto je i dopustio slobodu vjere mu i dizu spomenik.

ODGOVORITE
Name

mm

28.06.2017 08:30

Oni nisu išli u školu I ne znaju istoriju !!

Name

Hmm

28.06.2017 09:33

Vi niste išli u školu zato i niste upućeni u dešavanja u tom periodu, pa se eto čudite i pitate, a ni jednu istorisku činjenicu ne znate.

Name

skontaces, jos malo

28.06.2017 14:33

Pa ti onda ponesi taj usrani spomenik kuci, pa klanjaj ispred njega svaki dan. Nije ti dovoljna cinjenica da je taj nabijao Srbe na kolac?!

Name

Crni Gruja

28.06.2017 08:22

Još samo fali da pored ovog spomenika podignu spomenik i Emiru Kusturici. Obojica su radili protiv Srba i srpskog naroda. Jedan u tursko doba a ovaj danas.

ODGOVORITE
Name

Tihi

28.06.2017 15:53

Šta će njemu spomenik, taj samo pare grabi! Još malo nek uzimaju od jadnog naroda, a onda svi na žurku u zatvor! Mafija!

Name

mm

28.06.2017 08:28

Koje glupo saopštenje i nemaju pojma o istoriji ! Ako niste zmali rodjeni brat od strica Mehmeda je bio srpski patrijah ! On je kao vezir dozvolio obnovu pećke patrijaršije !!!!

ODGOVORITE
Name

Re.

28.06.2017 08:49

De nam malo pojasni tu istoriju da ne lupetamo dzaba.Hvala

Name

Istoricar

28.06.2017 09:14

E bogami tebi je slaba istorija . Njegova dva brata su umrla u turskoj kao muslimani a daljmi rodjak mu je bio Makarije koga je postavio da bi lakse vladao Srbima sto je i normalno. A kolko mu je u sjecanju ostalo srpstvo bajbolje govore hiljade nabijenih Srba na kolac za vrijeme njegove vladavine i stotine popaljenih crkava. A da te podsjetim.otac mu se zvao po muslimanski Dzemaludin Sinan beg Sokolovic da mozda i njega nisu kao dijete odveli u Tursku

Name

Hm

28.06.2017 09:35

Nemaš ti pojma o istoriji, i načinu stradanja Srba u tom preiodu, a o broju poturčenih govori broj vas koji se izjašnjavate ko Bošnjaci danas.

Name

Hercegovina

28.06.2017 10:57

TAČNO !

Name

re Hm

28.06.2017 11:06

Šta ti znači biti "potručen"? Koliko ti u srpskom jeziku imaš"poturčenih" riječi? "poturčen" Hmmm :)) Kaže se u jednoj pjesmi Safeta Isovića, parafraziram "kada su ih davit' stali Morići su zapjevali, Sarajevo široko si, oj tvrđavo mračna li si, sultan care, proklet li si, kad ti sablja pravdu kroji, na zulumu carstvo stoji..." Sreća je što srpski narod pomalo izlazi iz tog vijekovnog guslanja, ali eto ima ih još, ti si primjer, no to je tvoj problem

Name

Mm, pojma ti nemaš

28.06.2017 15:57

Dva njegova rođena brata i brat od strica su, takođe, poturčeni i dvojica od te trojice su fin trag ostavili u Osmanlijskom carstvu - Deli Husrev-paša i Lala Mustafa-paša, a i roditelji su otišli kod njega u Jedrene i primili islam. Prema tome, ne lupetaj.

Name

Foca

28.06.2017 20:45

Ne mlati gluposti, mm

Name

Helena

28.06.2017 09:02

Sramota šta je Višegrad dočekao, šta je sledeće spomenik Sulejmanu Veličanstvenom? Ovo dovoljno pokazuje kakav je mentalni sklop ljudi koji nas vode.

ODGOVORITE
Name

Rope

28.06.2017 15:58

Sledeci je Musolini, mora Pero Petrovic i svog potomka istaci.

Name

Uzas

28.06.2017 19:52

Kakva vbruka za Visegrad! Nacelnik vam na TV-u ni u jednom momentu ne pomenu Vidovdan kao krsnu slavu Vojske Republike Srpske, poginule srpske junake... Koga ste to birali, crni Visegradjani???

Name

Joj

28.06.2017 21:04

Joj užasa zaista i ja se pitam šta uradi narod nesretna mu majka. Da žalost bude veća još hipnotišu ovaj nesrećni narod nekakvom mantrom o nepoznavanju istorije i obnovi Pećke patrijaršije, kao da je obnovio Karađorđe, a ne Mehmed pašin rođak da bi isti paša lakše vladao nesrećnim pukom.

Name

Romanija

28.06.2017 09:23

Sramota za srpski narod, za RS. Bez obzira u kom gradu je ovo je pljuvanje po Srbima. VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE

ODGOVORITE
Name

Petar, Istočno Sarajevo

28.06.2017 15:59

Višegrad je davno pljunuo na sve što je srpsko. Od riječi "genocid", preko Emira Kusturice, Bilala Memiševića, i sada ove dvojice Mladena i Pere. Dabogda izgoreo do temelja, kad ste to dopustili!

Name

Cuj ovog

28.06.2017 18:58

Cuj to, znaci ako kazes kao sud, pljuno si na Rs. Sa livada i sela nikad sici necete. Sa kim vas uporediti ni sam ne znam.

Name

Joco

28.06.2017 09:24

U Visegradu smo jos pod osmanskim carstvom.

ODGOVORITE
Name

Dragana

28.06.2017 09:25

Odlicni potezi nove vlasti, fino pogazise sve nase zrtve. Sramota

ODGOVORITE
Name

Re

29.06.2017 06:48

Mozda nije ni sve tacno kako pise u srpskoj istoriji. Inace istorije pisu kako kome odgovara.

Name

Danilo

28.06.2017 09:26

Imaju li obraza bar malo?

ODGOVORITE
Name

Nemaju

29.06.2017 06:49

Kod njih je obraz djon.

Name

Visegrad

28.06.2017 09:27

Sto nas snadje danas na veliki dan to nema nigdje. Umjesto da se slavi car Lazar, u Visegradu slave Mehmeda.

ODGOVORITE
Name

Mitar

28.06.2017 16:02

Stidite se danas svih palih kosovskih junaka, cara Lazara, Miloša Obilića i ostalih! Stidite se svih Višegrađana koji su život dali u poslednjem ratu! Svaki put kad izgovorite nešto srpsko, sjetite se da ste pljunuli na sve sveto, zbog ličnih interesa i Emira Kusturice! A vaša pokoljenja nek se stide vas, dabogda vam neki Mehdem ili Emir u familiju ušli, da vidite šta je Turčin!

Name

Dodik & Co.

28.06.2017 09:31

Ako su vec podigli spomenik okupatoru bez bilo cije saglasnosti, neka se tako i potpisu na njega. Da narod i generacije znaju koja banda je to uradila i u cije ime. U ime Srba i Visegradjana svakako nije. Predlazem da na dpomeniku pise da ga podize Dodik & Co.

ODGOVORITE
Name

Stevo

28.06.2017 16:03

Ti nisu pitali ni stanovnike Višegrada šta misle, ni Boračku organizaciju, ni Srpsku pravoslavnu crkvu, nikoga.

Name

Novi 1

28.06.2017 21:00

Knez Lazar , Srbija nije bila Carstvo

Name

Ima nas

30.06.2017 18:43

Podizu ga Visegradjani. Ali oni pametni.

Name

Vezirovska

04.03.2018 02:40

Allah se uvalih HAHAH ..a sta se bojite Turaka mati mila.Cudo kako ste danas tu,kako vas Turci nisu istrijebili i popalili ili natakli na kolac il poturcili..il nesto 5..10 HAHAHHA nikad niko takvo sto nije potvrdio osim u bajkama u sta vi rado vjerujete i nalazite opravdanja za masakre koje svako malo organizujete doduse uzalud,vise nas je pa kako god .Vazda bili licemjerni,uz lazi se dobro provodili..priznao cak neki vrli pisac vas ..al vi ne citate izvinjavam se

Name

mićko

28.06.2017 09:35

Jes, jes, Mehmed je palio živu djecu na Bikavcu. Ima na Wikipediji.

ODGOVORITE
Name

ne dipr

28.06.2017 14:35

Daj da mi podignemo spomenik Andricu u Sarajevu. Pa da vidimo koliko ce stajati!

Name

Re Mićko

30.06.2017 16:17

Nije palio, ali je nabijao na kolac.

Name

Maki

28.06.2017 09:36

Koje budale donijese ovakvu odluku da postave spomenik turskom veziru?!

ODGOVORITE
Name

lokalni patriota

28.06.2017 14:37

Nova lokalna vlast, predvodjena nacelnikom Mladenom Djurevicem i predsjednikom OO SNSD-a u Visegradu Perom Petrovicem, a sve po naredbi predsjednika SO Visegrad Bilala Memisevica (njihov koalicioni partner iz SDA) i Emira Kusturice!

Name

Maki

28.06.2017 16:03

Imate vlast u pm. Nije ni čudo što cijela Republika Srpska bruji o vama. Rušite to!

Name

Milos

28.06.2017 09:38

Hoce li ikada doci vrijeme da ova nova vlast nesto pita gradjane? Mozda pocnemo slaviti i Sulejmana.

ODGOVORITE
Name

Vera

28.06.2017 10:55

Šta fali?

Name

Re Vera

28.06.2017 11:01

U Visegradu kako su poceli nece faliti nista.

Name

stop poturicama

28.06.2017 14:38

Od sada obiljezavajte Bajram umjesto Vidovdana, izrodi srpski!

Name

Danko

28.06.2017 09:39

Ko je sledeći na redu za spomenik? Mogao bi Mladen i Emiru postaviti bez da pita ikoga. Ionako ovdje njih par odlucuje o svemu.

ODGOVORITE
Name

Nikolina

28.06.2017 09:41

Zar nije mogao spomenik nekom srpskom vladaru da se postavi ili se nije htjelo? Mislim da je ovo drugo.

ODGOVORITE
Name

Tako je

28.06.2017 14:40

Nisu htjeli! Zar pored Milosa, Lazara i ostalih da se odaje cast jednom Mehmedu?! Visegradjani, sta to dozvoljavate? Zar je moguce da cutite?

Name

Neko

28.06.2017 09:41

Dovoljno je reci BRUKA!

ODGOVORITE
Name

Jovana

28.06.2017 09:42

Ponizi nas Mladen. Mogao bi pitati gradjane sta misle o ovome.

ODGOVORITE
Name

Mladen

28.06.2017 22:59

Glasali ste gledajte.

Name

Novica

28.06.2017 09:47

Pa ko ce normalan podrzati ovo?

ODGOVORITE
Name

Željko

28.06.2017 21:10

Gledate li alternativnu, kod njih su svi intervjuisani za spomenik. Ja se prosto pitam šta je ovom narodu, da li je normalan. Dabogda im se ponovilo vrijeme kad su ekstremisti rušili spomenike i palili srpske zastave, a oni nemali gdje pobjeći i nemao im ko štititi guzice.

Name

Dario

28.06.2017 09:49

U Visegradu od oktobra narod nema pravo glasa, sve mu je zabranjeno i nametnuto pa tako i ovo. Sreca pa ima jos neko u ovom gradu da otvori oči narodu.

ODGOVORITE
Name

Biser Drine

28.06.2017 16:06

U Višegradu oni koji imaju m... da se javno usprotive ovim kriminalcima biva maknut i žigosan istog momenta! E pa neće moći, Mladene i Pero, sve ćemo mi izdržati, kao što su i naši preci tog vašeg Mehmeda. Pa da vidimo onda kako ćete proći ulicom!

Name

Bileca

28.06.2017 09:53

Ovi u Visegradu nisu normalni sta rade. Ako je narod pametan zaustavice ih.

ODGOVORITE
Name

jojo

28.06.2017 09:59

Najvećem Bošnjaku postavili spomenik,bravo pravoslavci

ODGOVORITE
Name

Bruka

28.06.2017 10:09

Djurevicu, imamo mi Srbi nase junake, podigni spomenik nekom od njih ako smijes od Emira i Bilala

ODGOVORITE
Name

SRBIN

28.06.2017 10:10

Konacno nesto pametno da se desi. Vaznije je srpstvo od golog pravoslavlja ( pogotovo onih koji to cine iz interesa), koje svakako treba cuvati i njegovati. Radi se o Srbinu koji je islamske ( prevjeren) vjere ali je za srpstvo mnogo ucinio ( Pecka patrijarsija i sl.). Kamo srece da nam je srpstvo objedinilo sve srbe raznih vjera (ukljucivsi ateiste, subotare i sl.) i da se nismo međusobno ubijali za interese Vatikana.

ODGOVORITE
Name

боле

28.06.2017 10:10

Нисам за споменик,ал логиком из коментара најбоље би било срушити ћуприју,Андрић град и све оно што је остало из доба окупатора разноразних...

ODGOVORITE
Name

Nikola

28.06.2017 10:59

Jedno je sta je ostalo kao istorija a drugo je kad vi to danas podrzavate i pravite nove greske! Cini mi se da podrsku daju samo oni sto slijepo prate SNSS bez obzira sta oni rade!? Tacnije na sceni su SNSD botovi!

Name

боле,ре никола

28.06.2017 13:02

Тако размишљајући,сарајевски Бошњаци уклонише стопе Гаврила Принципа са локације код Принциповог моста.Успут буди речено с којим ти правом неког називаш ботом а немаш појма о њему?Више је људи прешло том ћупријом но што ћеш ти срести у животу па је твојом логиком требало заобилазити око моста јер га је направио Турчин!!!!!

Name

Mila

28.06.2017 18:32

Most je naprevljen prije petstotina godina za potrebe otomanske imperije i neka ga, niko ga ne treba dirati. Ali dizati spomenik turskom veziru je potpuno suludo i neodbranjivo. Posebno zbog toga što Srbi nisu skloni rušenju spomenika kao što su ne tako davno Muratovi ekstremisti srušili spomenik Ivi Andriću.

Name

Re Bole

30.06.2017 16:22

Mi ništa ne uništavamo, nas permanentno uništavaju. Samo budale mogu podizati osvajaču spomenike, a srbomrsci otkrivati na Vidovdan.

Name

Sarajevo

28.06.2017 10:12

Ovaj vas nacelnik se bas sprda sa vama.

ODGOVORITE
Name

milan

28.06.2017 10:12

Bravo za novog snsd- ovog nacelnika Visegrada Mladena Djurevica! Neka je on nama postavio pasu da nas podsjeca da smo i danas pod sapom turcina i da radi sve na stetu Srba.

ODGOVORITE
Name

Vojvoda

28.06.2017 10:29

Sirom RS se Vidovdan proslavlja na nacin kako dolikuje ovom prazniku jedino se u Visegradu slavi neki Mehmed. Nacelnice obrukaste grad i narod.

ODGOVORITE
Name

maja_sa

28.06.2017 10:29

Mehmed pasa nije bio turcin nego srbin koi je primio islam , kolokvijalni naziv za nekoga ko prmi islam je bio "poturica ,turcin itd .. mehmed pasa sokolovic je vise dobroga ucinio za srpski narod od svih knezova i vemoza zajedno .obnovio je pecku patrijarsiju ,ava novac za gradnju crkava i manastira ,gradio mostove , hamame i dzamije i ja smatram da on treba imati svoj spomenik u visegradu ,a komparirti cara Lazara sa Mehmedom je nebuloza , prvo nisu zivjeli u istom razdoblju , 2. car lazar nema veze sa Visegradom.car Lazar ima svoj spomenik i crkvu Lazaricu. jedino mislim da nije bilo ok na Vidovdan otkrivati spomenik. a SPC ne treba da se pita za ovakve spomenike jer oni nisu sakralne ,nego istoriske vrijednosti . nece valjda svestenik osvestati Mehmed pasu .. ;))

ODGOVORITE
Name

Ana

28.06.2017 18:45

Poturica gori od Turčina. Koliko je dobra učinio srpskom narodu najslikovitije je opisao Andrić u romanu Na Drini ćuprije zbog koga je Murat sa muslimanskim ekstremistima ne tako davno srušio Ivin spomenik u Višegradu. On je sve radi za Otomansku imperiju, gradio mostove za svoje carstvo kao i mi što danas gradimo za naša pokoljenja. Pećku patrijaršiju je obnovio i postavio za patrijarha svog vazalskog rođaka.

Name

Foca

28.06.2017 20:50

Nemas ti veze sa zivotom.

Name

Ana

28.06.2017 22:01

Jok, ti Fočo fočanine imaš.

Name

re: Ana

28.06.2017 22:59

Slazem se s tobom sve, smo moras da uzmes u obzir da je i sam Srbija bila vazalna prema osmanskom carstvu,generalno mislim da je i Mehmed pasa dio Srpske istorije i kao takvog trebamo ga prihvatiti.

Name

re Ana

29.06.2017 09:30

Veliš "u romanu"

Name

Ana

29.06.2017 10:16

Re nije ona bila vazalna država, već osvojena država i dio otomanske imperije. Srbija je mačem i u krvi izvojevala slobodu i zbacila ropske okove i samo budalama može pasti na pamet da dižu spomenik svom porobljivaču. Prema tome Mehmed paša je Veliki vezir i serasker koji je služio Otomanskom carstvu i koji se borio na strani turske imperije protiv hrišćana u cjelini. I da znate gospodine što par malicioznih i par neupućenih ljudi može da napravi teško će hiljadu pametnih da ispravi.

Name

Ana

29.06.2017 10:18

Re, a da se ne radi možda o Andrićevoj poeziji.

Name

dule

28.06.2017 10:34

Klasicno ismijavanje naroda od strane nacelnika.

ODGOVORITE
Name

Dragana

28.06.2017 23:05

Ma kakvo crno ismijavanje, vidite li kako je zbunjen samo ponavlja o nekoj simbolici. Ništa on ne zna osim izvršavati Kusturicine naloge. Djeluje pijano. Kad se istrijezni biće mu kasno. Narod ga je već počeo pljuvati, a ko zna šta ga još čeka.

Name

Sledeci

28.06.2017 10:36

Prijave za podizanje spomenika u Visegradu traju do daljnjeg. prioritet imaju svi oni koji su nanijeli stetu srpskom narodu. Bilal i Emir tako naredili, a nacelnik slusa.

ODGOVORITE
Name

Đikan

28.06.2017 10:43

Sledeće godine u Starom brodu vidim bistu Jure Francetića...

Name

Mario

28.06.2017 10:37

Mene zanima ko je dao dozvolu za podizanje spomenika ili se ovdje sve radi na svoju ruku?

ODGOVORITE
Name

Srbenda

28.06.2017 10:54

Danas ce taj spomenik licno otkriti Veliki baja Dodik ito onaj Dodik koji druge optuzuje da šuruju i izdaju srpske interese. Ovo na Vidovdan nije slučajno Veliki turski vezir i na Vidovdan to je totalno pomračenje i poniženje svih srpkih junaka i vitezova i svih srpskih boraca poginulih za srpstvo i slobodu, jer on je bez obzira na porijeklo bio i ostao veliki turski vezir koji je sluzio sultana vjerno ko pas do zadnjeg trenutka svog zivota i nije se kako ga neki žele prikazati pokajao i maltene vratio u srpstvo nego i on i cijela mu familija primili islam i vjerno sluzili njemu. Ako je to za spomenike tesko nama, a sto je gradio mostove gradio je za dobrobit svoga carstva jer se ono tad tu prostiralo . Srbi u pamet se ne pljujte sami na sebe.

Name

RS

28.06.2017 10:38

Zalosno!

ODGOVORITE
Name

Doboj

28.06.2017 10:45

Citajuci sve ovo,mogu samo poceti da zalim narod koji zivi u Visegradu sta mu se radi.Pa osmanlije su jos i bile dobre sta rade ovi crveni.

ODGOVORITE
Name

Na Vidovdan ?

28.06.2017 11:00

Na Vidovdan postavljaju spomenik Glavnom vojskovodji osmanskog carstva!!! Svasta sramote! Ima li iko u tom Visegradu normalan da to spreci?

ODGOVORITE
Name

Zdravko

28.06.2017 21:18

A ko će kad i opštinska i republička vlast u sadejstvu sa Kusturicom otkrivaju spomenik.

Name

Dokrim

28.06.2017 11:08

Preporučujem svima, koji misle kao gospoda iz višegradskog SDS-a, da pročitaju na wikipediji biografiju od Patrijarha srpskog Makarija l i Mehmed-paše Sokolovića, gdje piše da su njih dvojica zaslušni za obnavljanje Srpske patrijaršije 1557. godine.

ODGOVORITE
Name

Danak u krvi

28.06.2017 22:04

Svi pravi Srbi misle kao gospoda iz SDS-a samo SNSD-ovi i Emir-agini botovi ne misle. ONi su se davno prodali.

Name

Jovica

28.06.2017 11:15

Na dan sjecanja na kosovsku pogibiju oni otkrivaju spomenik Mehmedu koji je Srbe nabijao na kolce. Svasta u bozijoj basti!

ODGOVORITE
Name

vezirovka

04.03.2018 02:43

Jovicice ne citas dovoljno..potrudi se malo vise drugi put

Name

Bajo Pivljanin

28.06.2017 11:21

Ljudi moji danas u Višegradu Kusturica,Dodik i Đurević podižu spomenik Mehmed-paši,a da se svojim junacima iz prethodnog rata nismo još na pravi način odužili i na pravi način još nismo obilježili ni sva naša stratište.Sinoć otvaraju višegradska stazu sa "Kad ja pođoh na Bentbašu",prosto da se čovjek zapita je li Višegrad u Republici Srpskoj,a narod ćuti,ćuti i ćuti.Pa dokle više moj narode!

ODGOVORITE
Name

Zona

28.06.2017 21:19

Kakav narod takvi i narodni predstavnici. Ovo je davno zajedno sa Kusturicom gvozdenom metlom trebalo istjerati.

Name

Vidovdan

28.06.2017 11:29

Vidovdan, praznik posvecen Svetom velikomuceniku knezu Lazaru i svim srpskim mucenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. g... Vlast na celu sa snsdovim predstavnicima u Visegradu umjesto da oda pomen stradalim Srbima oni postavljaju spomenik Mehmedu velikom turskom veziru i vojskovodji koji je sluzio tri turska sultana!?

ODGOVORITE
Name

Neće moći

29.06.2017 08:22

Nije Turski već Bosanski Vezir, nemoj tako.. xD

Name

sta reci

28.06.2017 11:30

Bruka i sramota

ODGOVORITE
Name

Roki

28.06.2017 11:32

Najvece srpske nesrece su se desavale bas na danasnji dan. Poneka budala zloupotrijebi danasnji datum, ali nije on kriv, jos vece su ga ovlastile.

ODGOVORITE
Name

pop

28.06.2017 11:40

Isti djavo mehmed pasa ili dodik kod mehmeda je bio pirez 10% i nije imao helikopter.pasa bio musliman a dodik je katolik

ODGOVORITE
Name

Лија

28.06.2017 11:43

У све вјерујем али само да прилог није написао Мирослав Којић. Њему се ништа не може вјеровати. Гдје је син запослен Мирославе ??????????

ODGOVORITE
Name

Re

28.06.2017 12:00

Prilog ili saopstenje? Nauci razliku pa komentarisi.

Name

рере

28.06.2017 12:48

Дали је прилог или саопштење није ни бито, колико је битно гдје је син запослен???????

Name

Miroslav Kojić lično

28.06.2017 14:09

tako vi radite gosn Lijo skriveno lopovski i lažno. za razliku od Vas ja se nikad ne krijem i nemam razloga nego sve sto mislim to vam javno i kazem. ja sam napisao ovaj tekst kao predsjednik OOSDS visegrad i stavio ga na uvid svim gradjanima RS da kazu sta misle jer odgovorno tvrdim da je novo najveća sramota srpskog naroda , da se postavlja spomenik turskom osvajaču i vojskovođi koji je bio jedan od najvećih vojskovođa osmanskog carstva koje je izvršilo najveći genocid nad srpskim narodom tog vremena. Sve sto mislim ja sam javno i rekao a za sve sto bi rekao o nama i Mehmed paši trebalo bi mi mnogo vise nego sto ovaj portal dozvoljava, ali za pismene i srpske patriote i ovo je sasvim dovoljno . a gosn Lijo kad ste vec drugi put zapeli za mog sina da Vas informisem , hvala bogu ja imam ne jednog nego dva sina i oba studiraju i dobro su hvala bogu , da Vas informišem da se puno ne sikirate oko toga. kada moji sinovi završe ako bog da i kad počnu raditi javiću Vam i to , obećavam Vam a do tad ne sikirajte se i drago mi je da čitate možda nešto i naučite ko zna.

Name

Potpisujem

28.06.2017 15:48

Gospodina Kojica Miroslava licno poznajem i mogu da potvrdim da je jedan od hrabrijih i odvaznijih ljudi koji se bori protiv ovoga tiranskog rezima.Veliko srece ima i nije poltron i ulizica kao sto je danas trend i kljuc uspjeha.Samo naprijed Miroslave i ne posustaj, ne kloni duhom radi nas koji imamo bar tracak nade da ce se nesto promjeniti.

Name

Lijo Mehmedova

28.06.2017 16:11

Koliko si plaćena za ovo pljuvanje? Pa bar budi faca pa javno se potpiši imenom i prezimenom! Nego, kakvu ovu bruku i fijasko prenosi RTRS? Hahahha, poslije koncerta još jedan fijasko i to na Dodikovoj televiziji! Još malo širite islam i biće pa, pa.

Name

Marko

28.06.2017 18:57

A šta fali Miroslavu Kojiću, laživa lijo. On je jedini glas razuma u ovom sumraku Višegrada. Kojićev sin ne radi nigdje jado jadna, nije on sin Željke Cvijanović, niti je uži član porodica vaših odbornika pa da gaa zaposlite. A osim toga Kojićev brat je poginuo u poslednjem otadžbinskom ratu i nosilac je Tepićeve medalje, pa što se niko ne sjeti da njemu digne spomenik. Kojić jedini ispravlja greške SNSD-ove vlasti od brisanja riječi genocid na spomeniku bošnjačkim žrtvama i ovog sada spomenika do ukazivanja na pljačku i korupciju od strane Emira Kusturice. Kamo sreće da imamo još Kojića ne bi sad neki polupismeni nosioci vlasti digli cijelu srpsku javnost na noge.

Name

re Marko

29.06.2017 11:11

Nisam advokat ali je jasno da ste napali komentatora Liju bez razloga. Na postavljeno pitanje gdje je sin zaposlen vi ste temu raširili do veličine jednog romana. U čemu je problem ako lija sumnja u istinitost navoda u saopštenju. Gdje je ta demokratija i kultura dijaloga. Evo lično znam da jedan od sinova studira veoma dugo i da nije zaposlen iako mu je otac funkcioner u SDS-u, začudo. Ne zapošljavaju samo ovi lopovi iz SNSD-a, to za novac i glasove čine svi kojima to politička snaga i pozicija dozvoljava. Dobro je poznato, da su u MIP-u BiH, kad su Srbi u pitanju, većinom zaposleni simpatizeri i članovi PDP-a, još iz vremena Ivanića. I na kraju, želim da iskažem posebno poštovanje i zahvalnost borcima VRS i MUP-a RS, koji su svoje živote dali da bi se mi, jadna nam majka, u miru i slobodi svađali.

Name

Marko

29.06.2017 18:12

To je Vaše mišljenje da sam napao Liju bez razloga. Recite mi bar jedan razlog zašto ne treba vjerovati Kojiću u saopštenju. Njegove su tvrdnje utemeljene u istorijskim činjenicama. I šta je tu sporno? A što istina neke boli, mene nije briga. Nije ni vaša kuiltura dijaloga na zavidnom nivou kad potežete kao i Lija Kojićevog člana porodice. A poštovanje i zahvalnost palim borcima VRS I MUP-RS se ne iskazuje samo deklarativno već ne činjenjem loših djela i svrstavanjem na stranu onih koji ih čine.

Name

Kustina rezija

28.06.2017 11:55

Doci ce vam Kusta glave. Smisljeno radi korak po korak. Otvorite oci vi u Visegradu, progledajte vec jednom i vidite njegove namjere koje vam on sam i govori, ali ih vi ne cujete. On je davno najavio da ce postaviti spomenik Mehmed pasi Sokolovicu, da ce napraviti osmanski dio u Andrc gradu, karavan saraj... Cak je davno izjavio da ce on sam uraditi vise nego cijela islamska zajednica. Dozovite se pameti!

ODGOVORITE
Name

Viktorija

28.06.2017 19:45

Ma ovaj narod u Višegradu je potpuno anesteziran. Plašim se da je poslije ovog posljednjeg rata došlo do totalne degeneracije narodai da će trebati 50 godina da se obnovi srpska biološka supstanca. Vi ste potpuno u pravu i sve stoji, ali nema ko da prihvati. Ovo više nije sumrak Višegrada, ovo je totalno pomračenje.

Name

Milica Kusmuk

29.06.2017 12:18

Svaka ti cast Marko. Govoris i mislis ko i ja.

Name

vezirka

04.03.2018 02:47

Srpska bioloska supstanca HAHAHAHHAHAHAHAHAH majko mila da vas prijavim za endemicne vrste mozda..aaaaaaa ljudi vazda mrze ono sto je bolje od njih samih..osjecam se pocasceno hvala molim HAHAHAH da ne bih dizali spomenike nekim cetnicima sto su zbog bajki klali narod..da da fantazirate kao i obicno..historija vam nigdje nije ostavila traga..ama bas nigdje.Da i za to imate opravdanje..cijeli svijet je protiv tako znacajnih srba hahahaahh pa niko nikad nigdje nije zapisao to vase fantaziranje UMIREM OD SMIJEHA

Name

Marija

28.06.2017 12:17

Doci ce nama glave vlast u Visegradu, ti narode cuti ako si lud. Zaboravljamo nase zrtve, tjeraju vas da se klanjate dzelatima, pa to nema ni u jednoj opstini.

ODGOVORITE
Name

vezirka

04.03.2018 02:51

Klanjacete vi jos dugo..opametite se i cinite svietliju historiju imate vremena da se oporavite..to sto je pasa Soklolovic uradio historija potvrdila..i vi se koristite time.A to sto vi nebuloziratre i citate bajke ..uce vas u kolijevci tome(nazalos) to je vas problem..takozvana vasa historija nikad niko nigdje nije napisao..verifikovao niti opricao osim vas samin..malo mi to nevjerodostojno ha? il je ko i obicno citav svijet protiv tako znacajnih za svijet srba hahahahha zloglasnici ste..sta vam mozemo i krvoloci vijekovima..e to je hitorija potvrdila

Name

Ja uvijek protiv Kojica

28.06.2017 13:34

Ma ovaj Kojic je teski bezvezer.Cijelo vrijeme se borio i protiv Andric grada.

ODGOVORITE
Name

Re

28.06.2017 13:47

Mislite bori se protiv kriminala u Visegradu koji se desava pred nasim ocima?

Name

Srbin, Zvornik

28.06.2017 14:27

Sto to tako? Nije valjda vec prpa uhvatila?! Vidis, ja nisam iz Visegrada, ali to je, uz Gorana Loncarevica, jedini vas predstavnik za kog sam cuo. Jedini on je imao hrabrosti da javno prozove Emira Kusturicu, da prica o kriminalu i lopovluku oko Andricgrada. Zbog toga mu skidam kapu! I drago mi je sto je preuzeo stranku. Samo naprijed, braco Srbi, otjerajte te poturice i Kusturicu iz Visegrada!

Name

Samo hrabro protiv bande

28.06.2017 14:28

I treba da pominjete i sanjate gospodina Kojica! Taj samo moze stati u kraj ovoj sekti i svim malverzacijama!

Name

Mokra Gora

28.06.2017 14:58

U pravu ste, jedini covjek koji je javno govorio o kriminalu u Andricgradu i rekao istinu o Emiru Kusturici. Mi iz Mokre Gore znamo ko je Emir i sta je nama uradio, sada to isto radi u Visegradu jer ima podrsku vlasti. Njegov lopovluk jedino gospodin Kojic moze zaustaviti! Svako postovanje za njega.

Name

Foca

28.06.2017 20:53

Ti nisi ni za sebe, veze nemas ni o cemu, mis.

Name

Dragutin

28.06.2017 14:01

Slava svim Kosovskim junacima koji su dali svoje živote u borbi protiv Turskog osvajača i porobljivača...Slava caru lazaru,Milošu Obiliću i Vlatku Vukoviću iz BiH-e pravom zaštitniku Srba i Srpskog naroda na Balkanu... Ovi danas novokomponovani Bošnjaci koji se pozivaju da su naslednici stare kraljevine Bosne,šta bi danas rekli njihovi preci Srbi iz Bosne na čelu sa Vlatkom Vukovićem i kraljem Tvrtkom koji su poslali u borbu protiv turskog okupatora ceo odred iz BiH u pomoć svojoj braći Srbima na Kosovu polju.Današnji Bošnjaci koji za sebe kažu da su potomci starih Bošnjana i koji su primli okupatorsku Tursku veru islam,protiv koje se borio svojevremeno Vlatko Vuković i Miloš Obilić,da li bi ti današnji bošnjaci poslali odred bošnjaka kao pomoć Srbima na Kosovu kao što je to uradio kralj Tvrtko 1389-te na koga se oni danas pozivaju i čije simbole sada nose???Ali zato bošnjaci sada šalju svoju vojsku u Afganistan kao pomoć amerikancima,vremena se menjaju i ljudi postaju neljudi izdaju svoje pretke i običaje zarad malo zapadnog i okupatorskog MEDA... Šta bi danas rekli na sve to kralj Tvrtko i Vlatko Vuković da mogu da vide:kako njihovi potomci tzv.Bošnjaci koji su promenili svoju pravoslavnu veru i ratuju protiv svoje braće Srba,narodu kojem su i oni doskoro pripadali,tj.dok ih nije porobila Turska isto važi i za BiH hrvate nekad Srbe,a danas katolike koji sebe vole da nazivaju hrvatima???Šta bi na sve to rekli preci bošnjaka i hrvata,veliki je to greh da te preci kunu i proklinju zbog IZDAJE svoje braće???Bošnjaci i hrvati u BiH odajte počast svojima iz BIH koji su poginuli u Kosovskoj bici 1389-te.Ne stidite se svojih predaka pokažite da ste ih bar malo DOSTOJNI?!!!

ODGOVORITE
Name

drago dragutine...

28.06.2017 21:08

...popije li se loza uz apaurin? uspori malo živ bio!

Name

Mile

28.06.2017 14:06

Slusam sad besjedu Milorada Dodika na Sokocu, elem kaze on na Sokocu da se zrtve rata ne smiju zaboraviti, a sada ce u Visegradu otkriti Mehmeda. Koji apsurd. Nego Mile pusti ti borce i zrtve rata hajde ti kod Emira brata. Mi borci se ionako stidimo tebe.

ODGOVORITE
Name

molim odgovor

28.06.2017 14:30

Hoce li mi neko ko je upucen objasniti da li je to samo medijska patka ili nacelnik Visegrada i predsjednik SNSD-a nisu cistokrvni Srbi?

ODGOVORITE
Name

Re

28.06.2017 14:54

Nisu.

Name

?

28.06.2017 15:30

Pa onda nije ni cudo sta vam rade u Visegradu. Bruka i sramota ko vam grad vodi, dva muslimana i ta dvojica sta god da su.

Name

Odgovor

29.06.2017 12:21

Nisu. Oni su kinezi

Name

Brod

28.06.2017 14:32

Posto nisam iz Visegrada, a citam ove komentare da li mi moze neko reci da li se danas Vidovdan proslavio u Visegradu kao slava VRS ili se proslava svela na otkrivanje ovog spomenika? Ukoliko je ovo drugo neka se srami svaki Srbin koji ovo podrzava.

ODGOVORITE
Name

Dogodine

29.06.2017 12:22

Dogodine slavimo godisnjicu otkrivanja spomenika nasem pasi!!

Name

Nele

28.06.2017 14:36

Ovi u Visegradu oskrnavise Vidovdan.

ODGOVORITE
Name

Momir

28.06.2017 15:08

Da nije bilo Mehmed Paše nebi se ni znalo za Višegrad, bravo za načelnika Mladena i za Pera Petrovića, to su ljudske veličine.

Name

Re Momir

28.06.2017 15:35

Mislis na Đurevica i Petrovića igracke u rukama Bilala i Emira?

Name

Odgovor Momiru

28.06.2017 15:36

Iz tih tvojih lajavih usta mora da progovara neko poslusno pseto Emira Kusturice! Ti si radostan sto je Mehmed nabijao Srbe na kolac pa ti je tako grad poznat??? Ako je tako, odmah na lijecenje! Poturice su gore od Turcina, dobro rece Njegos!

Name

Danilo

28.06.2017 19:09

Alo Momire, Višegrad je slavom ovjenčao naš nobelovac Ivo Andrić djelom Na drini ćuprija. U njemu je najslikovitije opisana sudmina Srba u turskoj imperiji. Prema tome dolje svi vi koji podržavate čin dizanja spomenika sa polupismenim dvojcem i malicioznim Kusturicom.

Name

Borac

28.06.2017 15:17

Đurevicu, ne brukaj nas vise tako ti Boga. Ne smij nam se u lice i ne pljuj nase zrtve.

ODGOVORITE
Name

Od mene

29.06.2017 12:24

Hvala Radoje na savjetu

Name

Nina

28.06.2017 16:45

Još samo da Kusturica pored Mehmed-paše postavi sam sebi spomenik pa da se možemo pohvaliti kako su muslimani više uradili za nas srbe do nas samih.

ODGOVORITE
Name

Mimar neimar

28.06.2017 16:49

Mehmed paša, alias Mićo Sokolović, tri cara je služio, naslužio devet kula blaga, i umjesto da ga sirotinji podijeli, popije u vinu, baci u Drinu, ili pak skloni potomstvu u nekakve štekove (kako se to sad radi), on sagradi na Drini ćupriju. A ovi sad ne služe carevima, već narodu, kako to sami vele, i nagrabiše blaga, obogatiše se služeći tom narodu, a narod osiromaši i ofukari, kakav paradoks. Eto...

ODGOVORITE
Name

RAJVOSA

28.06.2017 17:38

TO KUSTA CARE..SAD SI SE BAR MALO OPRAO OD SARAJLIJA.

ODGOVORITE
Name

Srbi treba sa izumru!

28.06.2017 17:38

Dizati spomen ovom liku. Izdajici! "Naročito se istakao u bici kod Temerina i Mohačkoj bici. Poharao je i porobio i Beograd, popalio sve crkve, a na mjestu Velike beogradske crkve sagradio je veliki turski saraj." To vam je PRAVI SRBIN! A la današnji patrioti.

ODGOVORITE
Name

Srušite tu kreaturu.

28.06.2017 17:42

Srpski historičari nemaju pojma. Obmanjuju javnost.

ODGOVORITE
Name

baka

28.06.2017 19:53

Sto to uradise,dabgda im otpale ruke do laktova.

ODGOVORITE
Name

VITEZ KOJA

28.06.2017 20:01

DOFATILA SE BUDALA MIKROFONA I KAMERE PA MLATI KO K.... PO SAMARU. A KOJA PODVRISKUJE.

ODGOVORITE
Name

Zdravko

28.06.2017 21:30

O čemu ti jado jadni nije te sramota današnjeg praznika, Velikomučenika Lazara i svih srpskih mučenika, podguzna muvo Emira Vezira. A nešto mi i na njega ličiš, samo on zna tako vulgarno da se izražava kad je bijesan.

Name

gtadir

28.06.2017 20:17

General bravo za komentar.

ODGOVORITE
Name

Kozak

28.06.2017 21:33

Nije on nikakav general, on je serasker. Pošto ste vi SNSD-ovi botovi dobri istoričari i najpametniji valda znate ko su seraskeri.

Name

HM

28.06.2017 22:09

Nije on general. već serasker.

Name

modricanin

28.06.2017 20:30

Nije ovo se ovo slucajno bas danas desilo.Hronicna besparica u budzetu,tajanstveni letovi presednikovog aeroplana,prodaja stanova u Beogradu po ko zna koji put I ko zna sta jos.Trebalo je odvuci paznju na nacionalne teme sa lopovluka.

ODGOVORITE
Name

Daca

28.06.2017 21:04

Ja ljudi sramote ali nevidjene a ovaj sto se potpisa sa general vjerovstno alijin neka nista vise ne radi i ko mu je ista i trazio on doveo nekoga mozdavovce u tor i u to sumnjam.

ODGOVORITE
Name

Carlito

28.06.2017 21:32

Sve na stranu, al kud bas na Vidovdan da Paši otkrivaju spomenik! Sramota.

ODGOVORITE
Name

Ahaha

28.06.2017 21:48

Koliko morona ovde, bogo moj. Tačno se vidi profil prosječnog seljobera koji je upućen u sve i o tome, umjesto pored seoske prodavnice, raspreda za kompjuterskom tastaturom. Internet je ogroman napredak za čovječanstvo ali ima jednu veliku manu: otvorio je mogućnost da svaka budala iskaže svoj cijenjeni stav a čija vrijednost ne seže dalje od pišljiva boba.

ODGOVORITE
Name

Major

28.06.2017 21:50

Visegradjani,sram vas bilo,stidite se.Da Vam Emir u srcu grada postavlja spomenik,krvniku,turskom zlotvoru. Zar vas nije sram vaših sinova,braće,očeva,djedova,pradjedova. Sram vas bilo visegradski Srbi,kako svojoj djeci možete u oči pogledati. Na kostima i zemlji,natopljenoj srpskom krvi,turcin Emir postavlja spomenik drugom turskom zlotvoru. Fuj šta ste dozvolili,ima li u tom Višegradu i jedan čovjek

ODGOVORITE
Name

Ko zna

28.06.2017 23:21

Ima ljudi brate, ima, ali su manjina. Ovi što spadaju u većinu ili su potkupljeni, ili nedovoljno obrazovani da bi shvatili svu težinu ovog čina, ili ih je Kusturica prosto hipnotisao. Možda ima ljudi koji se plaše, koji su ucjenjeni ko zna. Zamislite jednog neukog čovjeka kad vidi da spomenik otkrivaju predsjednik Republike, slavni režiser, čuveni pjesnik i čuveni biznismen. Kome će više vjerovati njima ili običnim građanima koji ih pokušavaju razuvjeriti u suprotno. Sve u svemu ima odavno nešto trulo u državi Danskoj.

Name

cups

28.06.2017 22:46

Neznam zasto bi bio problem kao istorijsko obiljezje za taj dio BiH itd. Mi ne mozemo sakrivati istoriju. Dobro bi bilo da to nekome od stanovnika tog kraja donese neku korist ? Mozda razvoju turizma ?

ODGOVORITE
Name

Vaske

29.06.2017 10:31

Donijeće Emiru i nikome više. Srbi su obišli Andrić Grad, sad treba privući Bošnjake. Višegrad od ovog čina ima samo bruku i ništa više. Spomenik nije istorijsko obilježje već obilježje trenutka koji je inicirao Emir Kusturica, a dvojica političkih naturščika ga je podigla.

Name

koševo

29.06.2017 03:12

Fakat ništa ne kontam. mile lud ko* mujo (cerić)

ODGOVORITE
Name

Dokle ovako

29.06.2017 06:06

Kad se udruže Mile Dodik, Emir Kusturica, Pero Simić i "dobrotvor" Slobodan Pavlović dodijemo spomenik turskom paši u Višegradu. Naravno i Predsjednika Republike Srpske AMERIČKOJ CRNOJ LISTI i opljačkanu, ojađenu i posramljenu Republiku Srpsku u krvi naših sinova stvorenoj. Kao Srbin stidim se zbog ovih protuva.

Name

goja

29.06.2017 10:13

E, moj Nikola on ti je bas sačuvao crkvu i temelje pravosavlja, pomogao da srpski narod prezivi. Uzmi malo istorije, sramota je tako lupati. Ovaj Kojic samo pokazuje svoju neprosvecenost. Ko je Makarije Sokolovic, Nikola?

ODGOVORITE
Name

Neorosvjecen

29.06.2017 10:54

Ako je Kojic neprosvjecen sta je onda prof. Jevtic budala ili sta po Vama koji ne vidite dalje od nosa. Pislusaj profesorovu izjavi pa se ti malo prosvjetli jer ti to vas treba

Name

RE GOjA

29.06.2017 11:08

A Vi ste kao nešto prosvećeni. Manite se te mantre o Makariju i obnovi Pećke patrijaršije, kao da pravoslavlje i hrišćanstvo nisu postojali prije dolaska Turaka na Balkan. Ispade da su janjičari utemiljivači Srpske pravoslavne crkve. Pa ko poturči cijelu Vizantiju, svu Albaniju, dio Grka i slovenskih naroda. Ko mačem dođe skoro do Beča. Nije li taj vrsni obnovitelj pravoslavlja palio i žario hrišćanskim zemljama, popalio Beograd, sve crkve u Beogradu srušio i dizao Saraje. Jeste on postavio patrijarha, ali zašto? Da bi lakše vladao neukim srpskim pukom. On je bio Veliki vezir ( današnji prvi ministar) i ujedno serasker ( vezir-vojskovođa), izvršna i vojna vlast tadašnje turke imperije. I na kraju ko pametnjakoviću izvrši nezapamćen genocid nad Jermenima u dvadesetom vijeku. Nosite ga brate sebi u dvorište (avliju) kad ste tako prosvećeni.

Name

re

29.06.2017 11:17

Ako neko od ove nesretne dece bude kad citao istoriju, citace i nambuloze proustaski orjentisanih istoricara, citace i Srdana Cvetkovica i mnostvo gluposti u kom su vladajuci rezimi ispravljali proslost radi toga da ovladaju budućnošću. Nije li dao Makariju novac za obnovu patrijarsije Pećke, davao je i dnevnice za most, bio ponosit na srbe, Kosovo, Milosa,... I da ne dangubimo, dodacu da su i ti Austrougari dali vise nego Kojicevi idoli koji su pusosili gore od osvajaca, kao i ovi na vlasti.

Name

goja

29.06.2017 11:27

Gospodine to nije mantra. Treba da sagledate vreme u kome se nalazio. To sa Beogradskim crkvama je netacno. Samo njemu se može zahvaliti sto Beč, a i dalje islam nije otišao. Niste dovoljno citali o njemu. Govorio je da se ono sto je u čoveku misleci na krv i poreklo ne mogu izmjeniti.

Name

xx

29.06.2017 11:33

Onda moras otpisati celu Srbiju. Valjda ti je poznato da srpska konjica isla na Konstantinopolj u sklopu turske vojske. Ostvio je most i zavet. ,,U cutanju je sigurnost" Ode glava, gajtan se veže ukoliko se pokuša otvoreno krsiti sultanova volja.

Name

Re

29.06.2017 12:01

A da li je dao novac za obnovu patrijaršije. Na osnovu čega to tvrdite, koji su to pisani izvori i čiji, gdje je to zapisano da je bio ponosan, a ne ponosit na Srbe, Kosovo i Miloša. Pa kad su Vam Austrougari ostavili više vi onda dižite spomenik i Ferdinandu i Poćoreku i Hitleru i Paveliću i tako redom da ne nabrajam. A vas očigledno boli Kojić jer vas kritikuje i ometa vašu kvazi inteligenciju. Pokazali ste svo svoje znanje u ovoj okupiranoj zemlji. Pametnom je dosta.

Name

RE Goja

29.06.2017 12:16

Nemam ja šta sagledavati vrijeme. To je vrijeme kad je srpski narod bio pod Turcima. On je bio turska izvršna vlast. Dajte molim Vas kakve zasluge dajete Mehmed paši za Beč, kad je istorijska činjenica da su Poljaci pritekli Habzburgovcima u pomoć pa su u ovoj bici pobjedu odnijele poljsko-austrijske i njemačke snage pod kraljem Poljske Janom III Sobjeskim protiv turske vojske pod komandom Velikog vezira Kara Mustafa paše. Islam nije dalje otišao zato što je za protivnike imao velike katoličke zemlje. Mali je ovo prostor da se sve to ispriča i napiše, ali sve u svemu njemu Srbi i hrišćani uopšte nikako ne treba da dižu spomenik.

Name

goja

29.06.2017 13:02

Srpski narod je bio razbijen i za to je potrebno sagledavanje činjenica. Sta je mogao, nego graditi osnovu obnove. Sve je bilo porušeno. Odveli ga kao dete..itd. Što se tiče Beca meni je taj savez poznat u odbrani od turaka, al on je vodio vojsku koja je njemu povjerena, ono što bi svaki turcin želeo. Trebali biste znati misljenje Poljskog vladara iz tog vremena i ono što je rekao kada je ubijen Sokolovic. To smo mi, to je sve nasa istorija. Hrvati su bili vekovima pod Austrugarima pa ne jaucu kao mi. A, ovaj sto kaze da bi treblo po logici dici spomenik navedenim govori samo o svojoj logici. Dosta za danas, Zivi bili!

Name

Re goja

30.06.2017 10:42

Ne bi smo ni mi jaukali da naše takozvane patriote sa novokomponovanim pravoslavcima ne napraviše ovo ruglo od spomenika.

Name

banja luka

29.06.2017 11:11

Ajd sve i nekako (ako zanemarimo da je Sokolovic Srbin i da je neimar mosta) ali da bilo ko trazi odobrenje SPC za postavljanje spomenika?

ODGOVORITE
Name

Re Banja Luka

29.06.2017 12:19

Niko nije konsultovao ni SPC , niti akademsku zajednicu, niti obični narod. Sami odrezali.

Name

banja luka

29.06.2017 13:55

Ma sve razumijem ali sta SPC ima davati saglasnost za bilo sta u sekularnoj drzavi? Nevezano samo za konkretan slucaj...

Name

Re banja luka

30.06.2017 16:40

I ne treba tražiti saglasnost, ali je potrebno čuti mišljenje i crkve i akademije nauka i provesti širu raspravu da se čuje i mišljenje naroda. Uostalom najbitnije je mišljenje naroda. Koliko mogu da vidim mali broj se slaže sa ovim činom.

Name

Damir

29.06.2017 11:53

E moji ljudi oko cega se vi raspravljate: Kosovska bitka, na Drini cuprija, porijeklo srednjevjekovnog vladara/okupatora/oslobodioca... Moja malenkost, bosanska bukvetina, je privilegovan vlasnistvom firme koja se bavi svemirskom industrijom na sjeveru evrope (strukturalni dijelovi za satelite i rakete) i ove godine odmaram u Kaliforniji. Znate li koje je moje misljenje o kipu MP Sokolovica: lijepo uradjeno umjetnicko djelo. Niti se Srbi imaju sta ljutiti niti Bosnjaci radovati - MP Sokolovic nece ni zaposljavati, ni djeci knjige kupovati, a da ne pricamo o tome da ce bilo koga od zadrignutih nacionalista poslati na odmor, pa makar u Neum. Nikako mi nije jasno zasto se narodi u BiH stalno prepiru oko istorije - ljudi moji, bilo pa proslo, gledajte naprijed. Pozz

ODGOVORITE
Name

RE Damire

29.06.2017 12:35

Zato što nam malo, malo gulikože ovoga naroda ubace kosku. Kome je trebalo da u turbulentnim vremenima diže spomenik Mehmed paši i zavađa narod. Pa poznatom haračliji Emiru Kusturici. On je inicijator srpsko-srpskih raskola,a sad će biti i srpsko-bošnjačkih. U svemu tome on odlično profitira. Voza se bijesnim autima, helikopterom, još uvijek troši budžetske pare Republike Srpske. Svi koji drugačije misle nega ga uzmu i vode sa sobom i daju mu bar malo onoga što mu je srpski narod dao.

Name

goja

29.06.2017 12:50

Ma, uredu je tvoja Damire, a sreca ti je da si ostao gore. Radio u slicnoj proizvodnoj oblasti koju koriste savremene tehnologije. I ja ovo smatram dangubljenjem. Pored jezika koje poznajem, tog strucnog dijela nema mjesta za nas ovde nego gledam gde. Mora čovek nekada odgovoriti ovim bukvanima sto sede na stolicama i isprvljaju cistu logiku

Name

Marko

29.06.2017 16:59

Opet Vi goja vrijeđate inteligenciju ovoga naroda i nazivate nas bukvanima. Nismo mi svi režiseri, a ni političari naturščici da dižemo spomenike svojim osvajačima.

Name

milos

29.06.2017 12:31

Pitajte ovu evropsku uniju dje je bila 1389 ! Sve su to fukare nista se nije promijenilo

ODGOVORITE
Name

Преседан

29.06.2017 13:14

Нису требали поставлјати споменик службенику окупатора, ма ко то био и ма одакле и из којег народа водио поријекло. Он је служио окупатору, и то је чињеница.

ODGOVORITE
Name

Nesvjesno ili .....

29.06.2017 17:49

Spomenici se podizu zasluznim osobama na odredjenom prostoru. Ovo ispada da je turski vezir i Turska vlast vise uradila za narod Visegrada od danasnje vlasti i trenutnog precednika. Samo se pitam je li to Nemanja usprkosio svom jaranu iz Laktasa! Da li je ovo razlaz izmedju umjetnika i mecene?

ODGOVORITE
Name

Dražen Milosavljević

29.06.2017 18:37

Ovaj spomenik će uvijek podsjećati na pravi karakter Srba - narod bez obraza, ljudi bez stava.

ODGOVORITE
Name

logika

30.06.2017 04:41

Jedan ''okupator''za nekoliko dana ili meseci moze istrebiti narod ako mu je to cilj ...pa nek se neko pita sta su sve mogli Turci da su hteli za 500g ..veliki je to period..treba malo staviti prst na čelo i razmisliti SVOJOM GLAVOM

ODGOVORITE
Name

re logika

30.06.2017 10:58

Malo li su nas istrijebili. Pola istrijebili, pola poturčili, pola protjerali. Srbi su se selili čak do Rusije. Čitajte Crnjanskog. Bježeći od turskog zuluma napuštali smo najljepše i najpitomije krajeve i sabijali se u planinske vrleti gdje je život bio daleko teži. Čitajte Njegoša. Da ne pričam kakva su srpske velmože i despoti trpili poniženja i radi spasenja srpskog naroda turskim sultanima u hareme poklanjali svoje sestre i kćeri. Šta mislite kakvi bi sad izgledali srpski prostori da nisu bili pod Turci. I uvijek kad bilo ko kaže da su nam bili dobročinitelji neka se sjeti ne tako davne 1915 kada su izvršili nečuven genocid nad hrišćanskim Jermenima. Za pola godine ubijeno blizu milion Jermena.

Name

Dragan

30.06.2017 05:00

Meni je prva asocijacija na Tursku i Turke ,KOLAC !!! Toliko o tome .... Trebali smo dici spomenik Austrijancima koji su vise uradili za cca 40 god, nego turci za 400.

ODGOVORITE
Name

Jy

30.06.2017 12:32

Narode upale se, vidite da su u sudskim problemima pa idemo Mehmed PASI SOKOLOVICU u tajnosti podignuti spomenik neka se bave istorijom, a nas puste na miru i još ako bi bilo budala da skinave i ruše njima proces zastareva.Neka stoji spomenik a oni neka prave nove konje za jahanje.Kako se biološki smenjuju generacijiski ljudi tako i sva zdanja.Ne dozvolite ljudi nerede.

Name

Tačno Dragane!

30.06.2017 15:29

Još da dodam: Kako to da komunistička vlast ne izradi ovaj Tzv. spomenik ovom turskom slugi?!!!! Sto to ostade na srpskoj vlasti? Kako to da se ANURS ne izjašnjava?!!!? Gdje su nam akademici???

Name

Re Dragane

30.06.2017 16:51

Jedan akademik je otkrivao spomenik sram ga bilo, a ostali ćute. Da ga vidi Njegoš bi se prevrnuo u grobu. Hvala prof.dr Miroljibu Jeftiću. A mi ćemo se "Akademiče" ćerati još sve dok ne speremo ljagu koju nam nanijeste ljeta gospodnjeg 2017 godine.

Name

Re Jy

01.07.2017 15:48

Ma koji neredi, koje skrnavljenje, treba samo narod da vidi šta radi SNSD u Višegradu. Glume neke nacionaliste i napadaju Savez za promjene da su Bakirovci i srpski izdajnici, a oni na lokalu u koaliciji sa Bošnjakom Bilalom Memiševićem i da se ne sruši skupštinska većina dižu ovaj spomenik podilazeći mu. E oni su lažovi i prevaranti da im nema ravnih.