EP do 21: Sjajan fudbal, drama, penali - Nijemci u finalu!

Englezi retko kada, i to teško, "odvedu" Nemačku do penal serije, a kada im to uspe - gube! U finalu Evropskog prvenstva za mlade igraće Nemci. . .

Fudbal 27.06.2017 | 21:30
EP do 21: Sjajan fudbal, drama, penali - Nijemci u finalu!
Englezi retko kada, i uglavnom teškom mukom, stignu do penala kada igraju fudbal protiv Nemaca.

Ali, kada im to uspe - onda sigurno gube!

Davno uspostavljena tradicija nastavljena je i ovog utorka uveče u poljskom gradu Tihi, gde je mlada reprezentacija Engleske imala vođstvo u prvom polufinalu, nije uspela da ga zadrži, ali je uspela da izdrži do jedanaesteraca…

...ne i posle njih.

Engleska - Nemačka 2:2, 2:2 (1:1), penalima 3:4.

Ulogu Stjuarta Pirsa iz Italije 1990. ili Gareta Sautgejta iz Engleske 1996. godine, ovog puta preuzeo je mladi vezista Sautemptona Nejtan Redmond, koji je na zatvaranju pete serije morao da zatrese mrežu da bi ostavio "albion" u igri, ali je njegov udarac "pročitao" Julijan Polersbek i sjajnom intervencijom odveo "manšaft" u finale.

Nemačka će se za drugu tiulu prvaka Evrope za mlade (prethodnu su osvojili 2009. u Švedskoj deklasiravši Englesku 4:0 u finalu) boriti u nedelju, u Varšavi, protiv boljeg iz drugog polufinala u kojem će se od 21 čas, takođe večeras, sastati Italija i Španija.

Polersbek je pre odbrane turnira zaustavio i udarac centarfora Čelsija, Tamija Ejbrahama, koji je na zatvaranju druge serije imao priliku da donese Engleskoj značajnu prednost, ali nije izdržao pritisak.

Dvadesetak sekundi pre toga, golman Sanderlenda Džordan Pikford odlično je reagovao i zaustavio solidan udarac levog beka Nemačke, Janika Gerharta, ali se ispostavilo da njegovi saigrači nisu bili dovoljno mirni prilikom izvođenja penala.

Do tada, tokom 120 minuta nestvarno ofanzivnog i dopadljivog fudbala, Engleska je bila bolji rival u prvih 10-ak minuta oba poluvremena. Sve ostalo, i to u značajnoj meri, pripalo je momcima selektora Štefana Kunca, koji su uputili skoro 40 udaraca ka Pikfordovom golu, imali poništen pogodak iz ofsajda koji je mogao da se vidi samo na mikroskopu.

I, na kraju, kada su rivali potpuno ostali bez snage, propustili šansu utakmice posle ko zna kojeg po redu fantastičnog poteza Džeremija Toljana i centaršuta koji je iznenadio Nadima Amirija.

Pri rezultatu 2:2, u 112. minutu, Amiri se našao sam na petercu ispred Pikforda i - promašio ceo fudbal!

Da se drugačije završilo nadmetanje jedanaestercima, Amiri bi bio tragičar, ali se ovaj fudbaler iskupio u samoj penal seriji kada je postigao veoma važan pogodak na otvaranju pete serije, za 3:4, na šta Redmond nije mogao da odgovori.

Litvanski arbitar Gediminas Mažejka obrukao se dva puta u uvodnim trenucima meča i propustio da dosudi po jedan čist penal na obe strane, ali se potom "podigao" i odlično vodio meč do kraja.

Engleska će, posle svega, ostati sa dve titule prvaka Evrope za mlade fudbalere osvojene 1982. i 1984. godine.

Semafor:

0:1 - Zelke (35)

1:1 - Grej (41)

2:1 - Ejbraham (50)

2:2 - Plat (70)

Penali:

0:1 – Arnold

1:1 – Bejker

1:1 – Gerhart (brani Pikford)

1:1 – Ejbraham (brani Polersbek)

1:2 – Filip

2:2 – Čilvel

2:3 – Majer

3:3 – Vord-Prauz

3:4 – Amiri

3:4 – Redmond (brani Polersbek)

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar