Pravo sredstvo "Berlin plus"

Demohrišćanski poslanik nemačkog Bundestaga i član radne grupe "Balkan" u Bundestagu Torsten Fraj izjavio je da mu nije poznato ništa o "Maršalovom planu" Nemačke za Zapadni Balkan, ali je naveo da su nastavak i intenziviranje Berlinskog procesa, odsnosno Berlin plus, pravo sredstvo.

Region 24.06.2017 | 10:35
Pravo sredstvo "Berlin plus"
"O nečem takvom se u ovom trenutku ne diskutuje unutar poslaničkog kluba CDU/CSU u Bundestagu", rekao je Fraj u intevjuu nemačkom državnom radiju Dojče vele.

On je naveo da je i pored toga jasno da su Zapadnom Balkanu, Albaniji, Makedoniji, Kosovu, potrebni novi impulsi, veća podrška i pomoć pri startu.

"Nastavak i intenziviranje Berlinskog procesa, dakle Berlin plus, pravo je sredstvo. Doduše, čvrsto stoji i da dotične vlade i svi politički akteri na licu mesta moraju da se pobrinu za neophodne reforme i razvoj. Pri tome sve zavisi od principa pravne države", rekao je Fraj.

Prema njegovim rečima, to ne može da se postigne spolja i nije pitanje novca kao što bi bilo u slučaju nekakvog Maršalovog plana, ali i pored toga, Nemačka je i dalje partner na strani svih zemalja regiona i isto tako je spremna da još više koordinira i podržava.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar