Svetac za jubilej manastira Tronoše

Završnica obeležavanja jubileja sedam vekova manastira Tronoše, srednjovekovne zadužbine Nemanjića, u Jadru, biće održana 16. septembra, kada će, pored svečanog čina kanonizacije nekadašnjeg arhimandita ove bogomolje, Stefana Jovanovića, koji je na majskom Saboru SPC proglašen svetim, biti održana svečana akademija na najvišem crkvenom i državnom nivou. Domaćin će biti episkop šabački Lavrentije i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Srbija 20.06.2017 | 11:17
Svetac za jubilej manastira Tronoše
Kako nam je rečeno u Odboru za obeležavanje tog jubileja, u kome je jedan od sedam članova i predstavnik Kompanije "Novosti", očekuje se dolazak u Tronošu, osim patrijarha srpskog Irineja i više arhijereja SPC, i najviših predstavnika države kao na hiljade ljudi iz zemlje i rasejanja.

Kao i obično kad su u pitanju crkvene svetkovine, veliku pomoć pruža akademik Dragonjub Drago Mirković iz Bijeljine sa svojim ekipama koje će i stručno i umetnički jop bolje da osvetle mesta gde počivaju najznačajnije glave Tronoše iz prošlosti.

-Za ovaj veliki jubilej nije mogla biti lepša vest od one da je za sveca proglašen Stefan Jovanić, znamentiti arhimandrit Tronoše, koji je postradao od osmanlija, moleći za hranu za svoj napaćeni i namučeni narod - kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Do centralne proslave, gradska vlast će završiti izgradnju lepe staze kroz šume, od Tršića do Tronoše, kojom će moći da idu i turistički vozići i fijakeri, a ne samo pešaci i bicilosti. Zajedno sa crkvenim vlastima, utanačeno je više od 30 raznih kulturnih događanja tim povodom u Loznici, Tršiću i Tronoši, a i ovogodišnji Vukov sabor će biti, u značajnoj meri, posvećen značaju Tronoše u kojoj je slavni Vuk, baš kod sada svetog Stefana Jovanovića, stekao prvu pismenost.

Protođakon dr Ljubomir Ranković, koji je među najzaslužnijim što je valjano, svih ovih godina, osvetljavano ime i delo Srefana Jovanovića, inače rođenog u Tekerišu, kod Loznice, na Ceru, kaže da je ovo prilika da se ukaže, ne samo na duhovni, već i kulturni značaja Tronoše, "koja je to vekovima bila, ne samo za ljude ovog kraja, i što mora da bude vazda".

Prema njegovim rečima, nužno je prisećanje i na druge znamenite ljude Tronoše, poput arhimadrita Mojsija, koga su Turci posekli na manastirskim dverima, pa sve do arhimandita Antonija Đurđevića, Avakuma Đukanović i njihovih sledbenika koji danas brinu o ovoj "svetinji nad svetinjama".

-Utsnovili smo gde je sahranjen arhimandrit Stefan, čije su posmtni ostaci preneti iz Zvornika, gde su ga osmanlije otrovale 1799. godine, ali zato ni do danas se ne zna gde je grob igumana Georgija Bojića, koji je jedan od učesnika i organizatora borbi za oslobođenje Loznice u avgustu 1941. godine, ubijen posle Drugog svetskog rata-kaže dr Ranković i dodaje da su revolucionarne vlasti njegovo telo, vrlo brzo posle sahrane, iskopale i premestile na nepoznatu adresu do današnjih dana, što je, u najmanju ruku, bezdušno.

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

20.06.2017 12:43

Osmalije ili komunisti... nema razlike.

ODGOVORITE