EP: Loš početak "Orlića" razlog za brigu Lalatovića!

Mlada reprezentacija Srbije porazom započela Evropsko prvenstvo u Poljskoj.  ŠTETA! Dobra Srbija pala protiv nepobedivih! Portugalci iskoristili dva propusta srpske odbrane i stigli do prvih bodova u Poljskoj - 2:0.

Fudbal 18.06.2017 | 12:15
EP: Loš početak "Orlića" razlog za brigu Lalatovića!
Šteta! Igra nije bila loša, ali rezultat jeste. U prvom kolu Grupe B Evropskog prvenstva za fudbalere do 21 godine:

Srbija - Portugal 0:2 (0:1).

Ko je gledao utakmicu, složiće se da ovaj rezultat nije realan prikaz snaga na terenu, ali tako je kako je. Iako su napadali i stvarali prilike, naši fudbaleri su izgubili i moraće dobro da analiziraju ovu utakmicu kako bi protiv Makedonije u utorak (18.00, TV Arena Sport), a zatim i Španije u petak (20.45, TV Arena Sport) ispunili cilj i plasirali se u polufinale.

Imali su naši igrači inicijativu većim delom utakmice, međutim, trenutak pada koncentracije u 37. minutu kod Maksimovića, Milinković-Savića i Veljkovića, koji je iskoristio Gonsalo Guedeš, uneo je nervozu u naš tim i vezao noge, pre svih, vezistima. Do izražaja je tada došao nedostatak takmičarskih utakmica prošle sezone za Nemanju Maksimovića, Marka Grujića i Andriju Živkovića, momke koji su zaduženi za kreiranje akcija. Nesporan je kvalitet koji oni posediju, videlo se to u par navrata i ove subote, ali mnogo iskusniji Portugalci umeli su da neutrališu većinu naših napada. Doduše, kod šuteva Grujića glavom i Radonjića iz voleja i sa ivice kaznenog imali su i sreće.

U finišu utakmice i jeku inicijative našeg tima, do izražaja je došlo majstorstvo veziste Bajerna i najboljeg mladog igrača seniorskog Evropskog prvenstva u Francuskoj - Renata Sančeza. Prelepo je proigrao Bruna Fernandeša, a on po drugi put matirao Milinković-Savića.

Nisu "orlići" uspeli da nanesu prvi poraz Portugalcima posle više od dve godine, ali ne bi smeli da se predaju. Kvalitet za dobar rezultat u Poljskoj imaju, samo je sada na Nenadu Lalatoviću da pronađe rešenje kako da "podigne" igrače posle lošeg starta, posebno one koji nisu u formi.

Igrali smo dobro, delovali opasno na terenu u mnogo situacija i na kraju ostali bez ičega! Portugalija je dobila prvi duel grupe B na Evropskom prvenstvu sa 2:0, posle dve slabe reakcije srpske odbrane u 37. i 88. minutu. Osim tih momenata, sve je delovalo kako treba, ali Orlići nisu uspeli da dođu do gola koji bi promenio situaciju na terenu, a pogotovo u drugom poluvremenu kada je selekcija Nenada Lalatovića imala više od igre. Portugalci su nastavili seriju nepobedivosti koja traje već dve godine.

Šteta, velika šteta. Moraće fleke da se vade protiv Makedonije i moćnih Španaca. Portugalci su malo bolje počeli meč, a Neves je u četvrtom minutu imao veliku šansu kada je posle prekida dobio loptu na pet metara od gola i pogodio stativu. Čuli su se uzdasi sa tribina. Guedes je u tim momentima pravio velike problem jer se dobro gradio i onda odatle gradio napade Portugalaca. Ne igra slučajno za PSŽ. Definitivno.

Vezli su Portugalci, ali su i Orlići u 11. minutu napali preko Gajića, u šansi je bio Grujić, ali mu je pedalj nedostajao da stigne brže do lopte što bi bio gol. Malo je nedostajalo. Ali, Orlovi su uspostavili ravnotežu protiv brzonogih protivnika. Imao je i Živković sjajnu šansu iz slobodnjaka u 19. minutu i pogodio živi zid.

Proigrali smo.

A još bolju šansu je imao Đurđević. Videlo se da su Orlići počeli da drže stvari pod kontrolom, a na loptu Živkovića u prilici se našao napadač Đurđević koji je šutirao pored gola. Jeste bio promašaj, ali su u tim momentima Orlići počeli da vode kolo. Krenuli su pasovi, krenuli su da vezu, počele su lopte u prostor.

Portugalci su sa druge strane najviše problema pravili iz slobodnih udaraca i prekida, kao i napadima po desnoj strani preko Kansela. A onda je usledila kazna sa leve strane. Prošao je Podens, golman Milinković Savić je slabo odreagovao i Guedeš se našao na dobrom mestu da kazni taj propust za 1:0. Sa tim rezultatom se i otišlo na pauzu.

Na poluvremenu je Plavšić ušao umesto Čavrića, Gaćinović je iz sredine prešao na levu stranu i to je odmah počelo da daje rezultate, Orlići su dobili na prodornosti (uz danas odličnog Živkovića), pa je Đurđević čak dao gol na startu drugog poluvremena, ali je on poništen zbog ofsajda.

Napadali su Orlići, držali loptu u posedu, a Portugalci su se povukli i čekali šansu iz kontre preko Guedeša i Varele kog je Žorž iskusno uveo kako bi iskoristio njegovu brzinu. Imala je naša reprezentacija dosta prodora po desnoj strani, ali je uvek nedostajao završni pas. Mnogo je nedostajao…

Grujić je u tim momentima imao kolosalnu šansu kada je glavom pucao pored gola. Potom je i Gaćinović šutirao sa ivice šesnaesterca, kao i dve šanse Nemanja Radonjić koji je zamenio Grujića. Srbija je bila bolji rival na 20 minuta pre kraja.

Lalatović je svesno “smanjio” postavu kako Orlići mogli da se jure sa Portugalcima, to je dalo rezultat sa brzanjicima Živkovićem, Radonjićem, Ožegovićem i Plavšićem koji se borio kao lav, ali lopta nije završila tamo gde je trebalo. Nedostajalo nam je koncentracije, a onda smo ostali bez nje u poslednjim trenucima utakmice, što je iskoristio Bruno Fernandeš i odličnu akciju selekcije Ruija Žorža pretvorio u pogodak.

Ali, bezobzira na sve, ovi momci su zaslužili da se veruju u njih. Ima još dva meča, u igri smo i dalje. Barem za najbolje drugo mesto…

SRBIJA - PORTUGALIJA 0:2 (0:1)
/Guedeš 37, Fernandeš 88/

Stadion: Zdzislav Kžiškovjak 
Gledalaca: 10.724
Sudija: Benoa Bastijan (Francuska)

SRBIJA (4-2-3-1): Milinković-Savić - Gajić, Jovanović, Veljković, Antonov - Maksimović, Grujić (od 68. Radonjić), Gaćinović, Živković, Čavrić (od 46. Plavšić) - Đurđević (od 74. Ožegović).

PORTUGALIJA (4-3-3): Varela - Kanselo, Ije, Ruben Semedo, Rodrigez - Karvaljo (od 59. Sančez), Neves, Fernandeš - Žota (od 46. Bruno), Podense (od 68. Medeiros), Guedeš.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar