Požar usmrtio najmanje 57 lica

Šumski požar koji od juče bjesni u centralnom Portugalu do sada je odnio najmanje 57 života, rekli su državni zvaničnici, prenosi Reuters.

Svijet 18.06.2017 | 12:30
Požar usmrtio najmanje 57 lica
Riječ je o najsmrtonosnijim šumskim požarima u Portugalu, u istoriji. Broj mrtvih saopštio je Horhe Gomes, državni sekretar za unutrašnje poslove, kazavši da je veliki broj žrtava ostao u vozilima koja su se zatekla na putevima koje je zahvatilo požarište.

Zvaničnik portugalskog Ministarstva unutrašnjih poslova izjavio je da su smrtni slučajevi prijavljeni u oblasti Pedrogao Grande udaljenoj oko 150 kilometara sjeveroistično od Lisabona, gdje se sa vatrenom stihijom bori oko 600 vatrogasaca.

Prema njegovim riječima, 16 osoba poginulo je u svojim automobilima na putu između gradova Figueiro dos Vinos i Kastanheira de Pera. Tri osobe preminule su od udisanja prevelike količine dima u Figueiru dos Vinosu.

Portugalski mediji navode da je povrijeđeno dvadesetak osoba, uključujući šest vatrogasaca. Portugalska televizijska stanica RTP navodi da je 14 povrijeđenih u teškom stanju.

Premijer Antonio Kosta istakao je da je ovo "najveća tragedija ljudskih života u proteklih nekoliko godina". On je naglasio da vlasti rade na identifikaciji žrtava i da će spasilačke ekipe iz Španije pomagati u gašenju požara.

U Portugaliji je u proteklih nekoliko dana temperatura vazduha dostigla 40 stepeni Celzijusovih.

Izvor: Fena, Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar