Ne odustaju od luksuza

Dok su ranije na otplatu plaćali ljetovanja, kupovali kućanske aparate ili registrovali automobile, danas sve više građana na rate pazari skupe parfeme, šminku, markiranu odjeću, obuću i naočare.

Republika Srpska 12.06.2017 | 11:11
Ne odustaju od luksuza
U brojnim buticima i parfimerijama kažu da uglavnom imaju ugovore sa firmama, čijim je radnicima omogućeno plaćanje u jednakim mjesečnim ratama, a često robu daju i “na obraz”.

Da ima mnogo onih koji vole dobar parfem ili kvalitetnu šminku, a primanja im ne dozvoljavaju da odjednom plate željeni proizvod, potvrdili su u nekoliko parfimerija u RS.

Zbog toga, kažu, sve je više onih koji uz pomoć otplate žele sebi da priušte kvalitetnu kozmetiku i mirise skupljih brendova.

Slična iskustva imaju i u buticima, gdje se na odgođeno plaćanje građani uglavnom odlučuju kada žele da se počaste dobrom jaknom, kvalitetnim cipelama ili torbom.

Ekonomisti smatraju da su su zahtjevi potrošača takvi da se ne mogu pokriti redovnim primanjima, pa nešto skuplje stvari pokušavaju da kupe tako što se zadužuju, uglavnom preko kartica.

"Kad dostignete određen nivo kvaliteta života, dođete u situaciju da su vam stvari koje su vam do juče bile normalne, sad kupujete na kredit. Nije to toliki luksuz, kako bi se zaključilo na prvi pogled, koliko navika da to čovjek ima i da sebi to priušti. Pomalo smo ljudi koji u društvu hoćemo da se ne vidi da nemamo. Zbog toga idemo i na varijante da se zadužimo, kako to ne bi izgledalo da se nismo u situaciji da to sebi priuštimo", kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Komentarišući činjenicu da brojne radnje daju odjeću, obuću, kozmetiku, parfeme i ostalo “na lijepe oči”, Pavlović ističe da je to zbog toga što radnje hoće da sačuvaju kupce. U suprotnom, većina robe će ostati neprodata.

Sa njim je saglasna i Nedeljka Ilijić, predsednica Udruženja potrošača „Oaza“ iz Trebinja, koja kaže da se trgovci dovijaju na razne načine kako bi privukli i zadržali kupce, te svu moguću robu daju na više rata.

"Kupuju sve: od odjeće, obuće, kozmetike, knjiga, torbi, te potrošači tako sve više i više opterećuju budžet, odnosno svoju potrošačku korpu. Kako stvari stoje, i hljeb ćemo početi da kupujemo na otplatu", navodi Ililjićeva.

Irena Spasojević, psiholog Psihološkog savetovališta “Anima mea”, smatra da potrošači počinju vjerovati da luksuz nije luksuz već neophodnost, pa u skladu s tim i djeluju, pa se zadužuju.

"Kupovina na rate ima psihološki momenat tako što “obrok” plaćanja sebi interpretiramo kao kompletnu cijenu proizvoda, još formiramo utisak “dobro smo prošli”. Ako je radost dobijenog intenzivnija od pritiska i grcanja otplaćivanja, zašto ne, ali ako se sami sebi zaričemo da nećemo više doći u sličnu poziciju, onda ništa nije vrijedno, a pogotovo ne pokazivanje i dokazivanje", navodi Spasojevićeva.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

praziluk

12.06.2017 11:36

Ili bijeli luk..Nek se nazegaju jeftinije a mirise

ODGOVORITE
Name

komedija

12.06.2017 15:46

Spolja gladac a iznutra jadac!Bitno je da je fasada na mjestu a unutra sto nema nista niko ne vidi.

Name

Zarko

12.06.2017 11:57

Svi bi parfema od 150 KM,jakne i satove od 500 KM a niko neće u njivu.

ODGOVORITE
Name

re

12.06.2017 20:51

Zato je konacna propast neminovna..

Name

Zamjenik direktora

12.06.2017 14:18

Samo zadnja prostitutka može kupiti parfem i iPhone na rate, normalna djevojka/žena nikada sebe neće poniziti!

ODGOVORITE
Name

Da

12.06.2017 20:53

Samo sto su ove normalne djevojke apsolutna manjina.

Name

Mrcevci

12.06.2017 17:30

KAD BI IMALI NORMALNOG PREDSJEDNIKA KOJI MISLI NA SVOJE GRADJANE MOGLI BI DA KUPIMO U KESU ALI POSTO NAM JE SVE NENORMALNO ONDA KUPUJTE KAPUT NA KREDIT.

ODGOVORITE
Name

loki

12.06.2017 19:29

Ta moraju da se udese nebi li ih ko ozenio i odveo u inostranstvo, mislite one se sredjuju za lokalne djilkose, pa nebih rekao, ta droce.

ODGOVORITE
Name

Tacno

12.06.2017 20:54

Tako!