Makron dobio i skupštinu

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona na putu je da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu.

Svijet 11.06.2017 | 23:52
Makron dobio i skupštinu
TEK osnovana stranka nedavno izabranog francuskog šefa države "Republika u pokretu" osvojila je juče, pet nedelja posle predsedničkih izbora, daleko najveći broj glasova u prvom krugu izjašnjavanja za novi skupštinski saziv.
 
"Republika u pokretu" je zajedno s centristima iz "Modema" prema prvim preliminarnim rezultatima dobila 32,6 odsto, umerena desnica okupljena oko "Republikanaca" 20,9, "Nacionalni front" 13,1, krajnji levičari i komunisti iz "Nepotčinjene Francuske" 11, a socijalisti i njihovi partneri 9 odsto.

Na osnovu ovih rezultata, pokret oko predsednika mogao bi da računa na čak 415 do 440 poslaničkih mesta od ukupno 577 koliko ih broji francuska skupština. "Republikanci" bi mogli da imaju 80 do 100 poslanika, donedavno vladajući socijalisti 30 do 40, krajnji levičari 10 do 20, a "Nacionalni front" 1 do 10.

Decenijama su se na vlasti u Francuskoj smenjivali socijalisti i umerena desnica, a centrista Makron je za kratko vreme uspeo da značajno promeni politički pejzaž, obećavajući korenite promene u društvu.

Predsednik je glasao oko podneva u Tukeu na Atlantskoj obali, gde ima rezidenciju. Usput se, u odelu i košulji, ali bez kravate, pozdravio s meštanima i brojnim turistima, među kojima je bilo dosta Engleza, koji tradicionalno obilaze ovo letovalište.

Zbog terorističke pretnje i vanrednog stanja, izbore je juče nadgledalo oko 50.000 policajaca i žandarma na 67.000 biračkih mesta.

Odziv je bio izuzetno slab, nešto manji od 50 odsto, što predstavlja rekord Pete republike. U drugi krug parlamentarnih izbora plasiraju svi kandidati koji imaju između 12,5 i 50 dosto, ukoliko nema pobednika u prvom krugu. Drugi krug će biti održan za nedelju dana.

LE PEN:KATASTROFALNA IZLAZNOST, U DRUGOM KRUGU MASOVNO

Predsednica francuske ultradesne stranke "Nacionalni front" Marin le Pen požalila se večeras na "katastrofalnu lošu" izlasnost birača u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj i zatražila od "patriotskih" glasača da u nedelju 18. juna masovno izađu na birališta u drugom krugu, prenosi AP.

Agencija navodi da je Le Penova izjavila da se nada da će njena stranka predstavljati jaku opozicionu snagu, uprkos tome što prema anketama "Nacionalni front" može da računa na svega desetak poslanika.

Le Penova je takođe napala izborni sistem u Francuskoj za koji je rekla da nije naklonjen malim strankama poput njene.

(Novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar