Slaba izlaznost u Francuskoj

Odziv birača do 12:00 sati u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj iznosi 19,24 procenata, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Svijet 11.06.2017 | 14:25
Slaba izlaznost u Francuskoj
Odziv je nešto manji u odnosu na izlaznost do podneva u prvom krugu parlamentarnih izbora održanih 2012. godine, koja je iznosila 21,06, preneo je AFP.

Skoro 47 miliona Francuza izlazi na prvi krug parlamentarnih izbora na kojima bi prvi put posle 60 godina mogle da budu poražene levica i desnica.

Birališta, njih 66.546, otvorena su u 8.00 i biće zatvorena u 20.00.

Prema dosadašnjim anketama, centristička stranka novog predsednika Francuske Emanuela Makrona, Republika u pokretu, mogla bi da osvoji oko 30 odsto glasova, desničarski Republikanci 22 odsto i ekstremno desničarski Nacionalni front oko 18 odsto.

Radikalnoj levici Žan-Lika Melanšona ankete daju oko 11,5 odsto. a socijalistima, do skora na vlasti, oko 8,5 odsto podrške.

Za apsolutnu većinu u parlamentu neophodno je da stranka osvoji 289 od 577 mesta u parlamentu.

Izbori počinju dan ranije u prekomorskim francuskim teritorijama.

Drugi krug parlamentarniih izbora zakazan je za 18. jun.

Kada je 7. maja 39-godišnji centrista Makron potukao liderku krajnje desnice Marin le Pen i postao najmlađi predsednik u istoriji Francuske, mnogi posmatrači su prognozirali da će on teško osvojiti većinu kako bi mogao da sprovede svoje ambiciozne reforme na polju rada i socijalnih reformi, navodi AFP.

Međutim, samo četiri nedelje kasnije, ankete pokazuju da se njegovom pokretu, osnovanom aprila 2016. koji je potom prerastao u stranku, smeši apsolutna većina na predstojećim parlamentarnim izborima.

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo institut "Ipsos Sopra Sterija", Makronovoj partiji pripalo bi 31 odsto glasova u prvom krugu 11. juna, što je više u poređenju sa 29,5 odsto glasova koliko je za REM predviđano anketom sprovedenom pre nedelju dana.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja nagoveštava da je centristička partija novog predsednika na putu da osvoji 297 do 427 od ukupno 577 mesta u francuskoj Narodnoj skupštini - donjem domu parlamenta, što je među najjačim većinama u proteklih skoro 50 godina.

Daleko iza Makronove stranke, konzervativna partija Republikanci i njihovi saveznici mogli bi da postanu glavna opoziciona snaga, sa izgledima da osvoje 22 odsto glasova u prvom krugu i 95 do 115 mesta u drugom krugu izbora 18. juna.

Krajnje desničarska partija Nacionalni front bi, prema predviđanjima najnovije ankete, mogla da osvoji 17 odsto glasova u prvom krugu, ali samo pet do 15 mesta u drugom krugu.

Radikalno levičarska partija Žan-Lik Melanšona bi dobila oko 12,5 odsto glasova, dok bi Socijalistička partija Makronovog prethodnika Fransoa Olanda osvojila samo osam odsto glasova.

Tako bi, kako većina anketa predviđa, REM i njihov mali centristički saveznik MODEM mogli lako da osvoje veliku većinu u 577-članoj Nacionalnoj skupštini od 385 do 415 poslaničkih mesta.

Takva predviđanja su dovela do upozorenja Makronovih rivala na opasnost da će partija novog predsednika predsedavati "jednopartijskoj državi".

Poređenja radi, bivši predsednici Fransoa Oland, Nikola Sarkozi i Žak Širak su na izborima svojevremeno osvojili velike većine, ali su - za razliku od Makrona - svi poticali iz odavno ukorenjenih partija.

Ove godine će, u svakom slučaju, sastav novog parlamenta biti znatno drugačiji jer se više od 200 poslanika ne kandiduje za reizbor, što je najmanje dvostruko više u poređenju sa izborima 2012.

Makron se nada da će kandidati REM - među kojima oko polovina nikada nije bila na državnoj funkciji - osvojiti poslanička mesta, dok analitičari, s druge strane, upozoravaju da bi neiskustvo Makronovih poslanika moglo da parlament učini pokornim.

"Kada imate ogromnu parlamentarnu većinu i poslanike bez iskustva, izvršna vlast je izuzetno moćna", kaže politički naučnik Žerom Sent-Mari sa instituta "Poling voks".

Istovremeno, istraživač instituta "Sevipof" Pasla Perino upozorava, pak, da bi unutar stranke koja raspolaže velikim brojem poslaničkih mesta moglo lako da dođe do unutrašnjih poteškoća.

"U početku će se ta većina smatrati darom sa neba, ali će na kraju postati problem", zaključio je on.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar