Sjećanja: Srbija ne briljira u junu, ali pamti Lanetov gol!

Ne može se reći da je jun mesec u kome reprezentacija Srbije igra najbolji fudbal, ali smo baš u ovom periodu godine zabeležili najveću pobedu u ovom veku. Pamtite Lanetov gol? Naravno da pamtite!

Fudbal 11.06.2017 | 15:15
Sjećanja: Srbija ne briljira u junu, ali pamti Lanetov gol!
Kada se kaže jun - svi pomisle na reprezentativni fudbal!

Međutim, naša realnost je da prethodnih godina i nismo toliko često učestvovali na najvećim evropskim i svetskim fudbalskim smotrama, pa smo samo jednom u poslednjih deset godina učestvovali na nekom velikom prvenstvu. Dvaput od 2000. godine.

Bez obzira na to ovo je i mesec u kome je smešten veoma diskutabilan FIFA termin koji dolazi nekoliko nedelja nakon poslednje utakmice u sezoni i kada su fudbaleri veoma umorni.

Potrebno je stisnuti zube i iscediti i poslednju kap znoja, ako je ostalo, i doći do dobrog rezultata koji neće pokvariti godišnje odmore. Takav zadatak čeka i našu reprezentaciju koja se u nedelju sastaje sa Velsom (20.45, stadion "Rajko Mitić").

Srbija ima i te kako pozitivan skor protiv "zmajeva" (od 12 utakmica dobili smo osam i samo četiri puta smo dozvolili remi), pisali smo vam o tome kako se Vels snalazi kada Garet Bejl nije na terenu, a to neće biti slučaj ni za 24 sata kada ekipa Krisa Kolmana kroči na najveći beogradski stadion, ali kao znak upozorenja mogli bi da stoje ne tako dobri rezultati Srbije po vrelom junskom suncu.

Ukoliko gledamo mečeve od 2010. naša reprezentacija je u tom mesecu za ovih sedam godina odigrala 11 utakmica, i dobila svega u tri navrata.

To je bilo prvo u prijateljskom susretu protiv Kameruna, u "generalnoj probi" pred Svetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, kada je naša reprezenacija slavila 4:3, da bi u istom mesecu te godine "orlovi" ostvarili i najveću pobedu u poslednjih "x" godina protiv Nemačke.

Bio je to čuveni prodor po desnoj strani Krasića, spuštena lopta Nikole Žigića, i akrobatska reakcije Milana "Laneta" Jovanovića posle koje je savladan Manuel Nojer.

Pamtite da je u nastavku meča Vladimir Stojković odbranio penal i sačuvao pobedu Srbiji (1:0).



Nadali smo se da ćemo i 2012. godine nastupiti na velikom takmičenju, i da će taj jun biti "naš", međutim umesto toga "razigravali" smo druge reprezentacije.

Odigrali smo prijateljski meč sa nacionalnim timom Švedske i izgubili 2:1. Ta utakmica se više pamti po tome što Adem Ljajić nije pevao himnu, nego po golovima.

Skandinavci su poveli golom Ole Toivonena nakon velike greške Branimira Aleksića, da bi vrlo brzo poravnao Neven Subotić, no pobedu Švedskoj doneo je Zlatan Ibrahimović iz penala koji je napravio Damir Kahriman.

Od tada je Srbija odigrala tri susreta, iz nekog razloga izbegavan je ovaj termin u junu i nisu čak zakazivane ni prijateljske utakmice, i zabeležili smo poraze od Belgije (2:1), u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, i Brazila (1:0), kada smo bili "generalka" domaćinu Mundijala.

Osim ovih poraza, prethodno smo poraženi od Gane (0:1) i Australije (2:1) na SP 2010. godine, a poraz smo zabeležili i od Južne Koreje 2011. godine (2:1).

Imamo i remije protiv Poljske (0:0), Australije (0:0) i Rusije, prošle godine (1:1), pod vođstvom Slavoljuba Muslina u Monte Karlu.

Možemo li protiv loše tradicije? Igrači i selektor misle da možemo!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar