Vučić s Putinom i Sijem u Astani

Svetska izložba "Ekspo 2017" otvorena je u Astani, glavnom gradu Kazahstana, a svečanosti je prisustvovalo više šefova država i vlada među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao specijalni gost kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Svijet 09.06.2017 | 19:02
Vučić s Putinom i Sijem u Astani
Pred ceremoniju otvaranja "Ekspo 2017", predsednik Srbije razgovarao je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim se najduže zadržao u razgovoru, zatim je pričao i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kao i indijskim premijerom Narendrom Modijem, luksemburškim šefom Vlade Gzavijeom Betelom, a potom i sa kraljem Španije Felipeom Šestim.

"Ekspo 2017" u Astani okupio je, pored njih, i druge svetske i regionalne lidere, kao što su generalni sekretar UN Antonio Guteres, predsednik Češke Miloš Zeman, Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je na otvaranje došao u pratnji sina, predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev, Jermenije Serž Sargsjan...



Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, Tadžikistana Emomali Rahmon, Mongolije Cahijagin Elberdordž, Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, kao i premijer Pakistana Navaz Šarif, te visoki predstavnici Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Povodom otvaranja "Ekspa" priređen je spektakularni multimedijalni prikaz važnosti energije po čovečanstvo, uz moderni ples i igru sa svetlosnim i digitalnim efektima, a posebno je pomenut i Nikola Tesla kao naučnik koji ima najveći značaj što čovečanstvo može da koristi električnu energiju, ali i uz ukazivanje na alternativne izvore obnovljive energije.



Predsednik Srbije nastaviće sutra posetu Kazahstanu otvaranjem nacionalnog paviljona Srbije, a zatim i bilateralnim susretom sa predsednikom te zemlje Nazarbajevim.

Vučić je danas razgovarao sa premijerom Kazahstana Bakitzanom Sagintajevim. Rekao je i da je jedna kompanija iz te zemlje zainteresovana za Petrohemiju a poručio je i da postoji mogućnost saradnje u namenskoj industriji. 

Izvor: RTS

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Darth Invader

09.06.2017 17:32

Gdje je Dodo da zaišće kakav kredit?

ODGOVORITE
Name

re

09.06.2017 18:10

Mileta nigdje i ne zovi on se sam namece

Name

popara

09.06.2017 17:33

Vucic napucava Dodika protiv Arapa i muslimana da bi Srbija kupila pare i investicije od muslimanskih zemalja jer niko nece da investira u BiH kad cuje Miletovo urlikanje protiv muslimana.To je dogovor Vucica i Dodika.

ODGOVORITE
Name

De

10.06.2017 03:57

Pa ovo ispade Samit Islamskih zemalja!!!

ODGOVORITE
Name

Da Da

11.06.2017 13:29

Hahahahahah .. da zaisce kredit .. svaka cast ..hahahah