Mej od kraljice tražila mandat

Formiraću vladu koja će voditi zemlju kroz pregovore o Bregzitu, najavila je liderka konzervativaca Tereza Mej nakon sastanka u Bakingemskoj palati sa kraljicom Elizabetom Drugom na kom je od kraljice tražila novi mandat. A, sada na posao, poručuje Mejova.

Svijet 09.06.2017 | 16:58
Mej od kraljice tražila mandat
Aktuelna premijerka Velike Britanije Tereza Mej zatražila je dozvolu od kraljice da sastavi novu, manjinsku vladu, nakon postignutog dogovora sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske.

"Nastavićemo da radimo posebno sa našim prijateljima i saveznicima iz Demokratske unionističke partije. Naše dve partije su imale snažne veze tokom mnogih godina i to mi daje samopouzdanje da verujem da ćemo nastaviti da radimo zajedno u interesu celog Ujedinjenog Kraljevstva", rekla je Mejova ispred Dauning strita 10.

Podsetila je da ključni pregovori o Bregzitu počinju za samo 10 dana, istakavši da je zemlji više nego ikad potrebna sigurnost.

"Sada kada smo obezbedili najveći broj glasova i najveći broj poslaničkih mesta na opštim izborima, jasno je da samo konzervativci i unionisti imaju legitimitet i mogućnost da obezbede tu sigurnost formirajući većinu u Donjem domu", istakla je premijerka.

Navela je da će to omogućiti da se zemlja ujedini i svoju energiju usmeri na uspešan dogovor o Bregzitu koji će ići naruku svima u Britaniji, uz obezbeđivanje novog partnerstva sa EU koje zemlji garantuje dugoročni prosperitet.

"Za to je narod glasao prošlog juna, i to ćemo ostvariti", poručila je britanska premijerka.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, Konzervativna partija je osvojila 42,4 odsto glasova, dok su opozicioni laburisti dobili 40 odsto, pokazuju preliminarni rezultati. Nijedna partija neće imati većinu u parlamentu od 650 mesta.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Fotografija

09.06.2017 14:18

Kada vas budu valjali priču da je Velika Britanija demokratija i da je kraljica samo neka vrsta "kućepazitelja", pogledajte ovu fotografiju. Ona kaže više nego hiljadu riječi. Premijerka (koju, barem zvanično, bira narod) se, ponizno nasmejana, saginje pred kraljicom (koju, ni zvanično, ne bira narod). Kraljica se veselo smije jer zna da ona ostaje tu gdje jeste a da Tereza Mej može a ne mora da bude Premijerka. U zavisnosti, šta kraljica kaže.

ODGOVORITE
Name

Kramjevina nikaf nije demokratija

09.06.2017 14:52

Da li mislis da a budala koji u to vjeruju? Kralj, kraljica su vladari po bioloskoj liniji i sasim tim ne mogu biti birani niti predstavljati narod.

ODGOVORITE
Name

Fotografija

09.06.2017 16:29

Ima dovoljno inteligentnih ljudi koji vjeruju da je VB samo "reprezentativna monarhija" a ustvari "demokratija", da narod ima vlast jer bira parlament, a on premijera i da njega/nju kraljica samo potvrdi. Ova fotografija je (još jedan) dokaz da u VB nije demokratija, da narod "bira" ljude koje je kraljica prethodno izabrala (pogledaj koliko članova parlamenta, vlade, političkih partija ima titule "Lord" ili koliko njih je na ovaj ili onaj način povezano sa kraljevskom porodicom - bez obzira da li su ljevičari, liberali, desničari) i da premijer TRAŽI mandat od kraljice. Ako osoba A, koju je navodno birao narod, traži vlast od osobe B, ko ustvari odlučuje: Narod (demos) ili kraljica (monarh)?

Name

razmisljam

09.06.2017 16:09

interesantno bi bilo kad bi npr. Rusija...Kina...Usa....ili bilo koja druga zemlja rekli...Ok....izgubila si izbore i na tvoje mjesto dolazi drugi......ili vas bombardujemo da uvedemo demokratiju.... a to je inace omiljena Engleska metoda postavljanja i sastavljanja vlada sirom svijeta

ODGOVORITE
Name

M

09.06.2017 21:05

Koji eksperti

ODGOVORITE