Raspisan tender za pasoše

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala je tender za nabavku pasoških knjižica i to nakon brojnih problema u kašnjenju isporuke pasoša kompanije ''Milbauer''.

Bosna i Hercegovina 06.06.2017 | 15:43
Raspisan tender za pasoše
Okvirni sporazum s izabranim ponuđačem biće potpisan na period od četiri godine, a vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi blizu 25,6 miliona KM.

"U skladu s planom javnih nabavki Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) za 2017. godinu raspisan je tender za nabavku pasoških knjižica. Radi se o otvorenom međunarodnom postupku (trajanje okvirnog sporazuma je 4 godine), a vrijednost predmetne nabavke je 25.641.025,65 KM bez PDV-a", rekli su iz IDDEEA-e.

Ponude se mogu dostaviti do 20. jula 2017. godine.

Ovo je već drugi tender koji IDDEEA raspisuje ove godine, jer je još 20. februara raspisan tender na kojem je kao najbolji ponuđač izabrana kompanija ''Milbauer'' iz Banje Luke, koja je i u prethodnim godinama izrađivala pasoše bh. građanima.

"Tender koji je raspisan 20. februara realizovan je putem pregovaračkog postupka. Uzimajući u obzir trajanje otvorenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, pokrenut je postupak javne nabavke pasoških knjižica", ističu iz IDDEEA-e.

Taj ugovor je potpisan na 12 mjeseci, a ''Milbauer'' se obavezao da će isporučiti maksimalno 550.000 komada pasoških knjižica. Vrijednost tog ugovora je 11 miliona KM, s tim da će ''Milbaueru'' biti isplaćeno onoliko novca koliko izrade pasoških knjižica.

Ipak već u aprilu i maju pojavili su se problemi, kada su se građani počeli žaliti na duga čekanja za izradu pasoša. Iz IDDEEA-e su tada kazali da je problem u kašnjenju izrade pasoša tehničke prirode, koji ima firma ''Milbauer''.

Nezvanično, problem je repromaterijal, odnosno papir za izradu pasoša.

"Konstatovano je da je cjelokupan postupak izdavanja putnih isprava otežan prvenstveno usljed neispunjavanja ugovornih obaveza aktuelnog dobavljača pasoških knjižica firme ''Milbauer'' Banja Luka, zbog čega će IDDEEA preduzeti radnje u cilju naplate ugovornih kazni", poručili su krajem maja iz IDDEEA-e.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Za nepovjerovati

06.06.2017 17:11

Ma nije moguce da u ludoj zemlji ima neki dogovor.

ODGOVORITE
Name

Milbauer

06.06.2017 17:15

Vojin Mijatovic vec pegovara sa nekim firmama CAVA ga zaduzio zna Vojin

ODGOVORITE
Name

pitam se

06.06.2017 17:57

KOJA FUKARA BI SADA MOGLA DA "pobijedi" NA TENDERU ?

ODGOVORITE
Name

Role

06.06.2017 23:59

Znase Problem pasosa al SE negovori istina BiH je bodjelila pasosa vise nego sto IMA stanovnika a zna SE i kome i to je problem.

ODGOVORITE