Krivična prijava Cvjetinoviću

Drugostepeni organ pri Ministarstvu bezbjednosti BiH ponovo je odbio zahtjev za pristup tajnim podacima, koji je predao pomoćnik direktora UIOBiH i suoptuženi u Pandori Zdravko Cvjetinović.

Bosna i Hercegovina 06.06.2017 | 08:04
Krivična prijava Cvjetinoviću
Drugostepeni organ pri Ministarstvu bezbjednosti BiH treći je put odbio zahtjev za pristup tajnim podacima, koji je ovom tijelu podnio Zdravko Cvjetinović, kazao je za Oslobođenje  ministar Dragan Mektić.

- Podnijeću krivičnu prijavu protiv Cvjetinovića i tražiti od Uprave za indirektno oporezivanje BiH da ga sklone sa funkcije koju obnaša, istakao je Mektić.
Tako je pomoćniku direktora UIOBiH i dalje zabranjen pristup tajnim podacima, a na pitanje lista zbog čega insistiranje da upravo Cvjetinoviću ovaj zahtjev bude odobren, iz Uprave nisu odgovorili.

- Pri nadležnoj komisiji Savjeta ministara BiH u toku je postupak po žalbi imenovanog lica i trenutno Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH ne raspolaže informacijama da li je donesena odluka u predmetnom postupku. Za ovu informaciju možete eventualno da se obratite drugostepenom ogranu pri Ministarstvu bezbjednosti BiH, odgovor je koji je list dobio iz Službe za odnose s javnošću UIO.

Iz UIOBiH dodaju i da će ova institucija, “po okončanju postupka po žalbi i po dobijanju stava nadležnog organa, blagovremeno postupiti shodno zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH, koji precizno reguliše predmetnu oblast”.

Pomoćnik direktora Sektora za carine UIOBiH Zdravko Cvjetinović, kao što je poznato, hapšen je u akciji Pandora, provedenoj 2014. godine. Sada već suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović za tu je akciju kazao kako je pripremana osam mjeseci i da je Pandora “velika stvar za Tužilaštvo”.

No, jedna od najvećih akcija u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala u Bosni i Hercegovini, u kojoj su bile uhapšene ili stavljene pod nadzor 54 osobe, još nije dobila epilog.

Procesi na početku

U 2014. su uhapšeni pomoćnik direktora Sektora za carine Zdravko Cvjetinović i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, a grupa je osumnjičena za krivična djela organizovanog kriminala, utaje poreza i pranja novca.

Nakon hapšenja, i danas aktuelni direktor UIOBiH Miro Džakula je naveo da je “najbitnije da se u Upravi radi na zakonit način, ali i da je Uprava pokazala da je za saradnju na svim nivoima vlasti”.

Osim njih, uhapšeno je još tridesetak zvaničnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje, kao i još 20 osoba.

Već iduće godine Cvjetinović je vraćen u Upravu, kao Džakulin pomoćnik, a odvojeni sudski procesi protiv “kralja tekstila” Anesa Sadikovića, te Čauševića i Cvjetinovića tek su na početku.

Bitno je napomenuti i da je kriminal procjenjivan na dvije milijarde maraka, Tužilaštvo BiH “nakon opsežne istrage”, suspenzije Salihovića i promjene nekoliko tužilaca na ovom predmetu, svelo na štetu od oko dva miliona maraka. 

(Oslobodjenje)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

06.06.2017 06:13

KAKO NAZVATI OVU DRŽAVU: "ŠTETA"!

ODGOVORITE
Name

re Žika živac

06.06.2017 06:46

Tačno, ova država je šteta za narod. Zamisli, da je u periodu nekoliko prethodnih godina, država šteta isplatila oko 10 miliona maraka na ime tužbi pojedinaca zbog nezakonitog prisluškivanja telefonskih razgovora, od strane obavještajno-bezbjednosne službe i drugih policijskih agencija. Neće me začuditi, da i Cvjetinović, uz dobre advokate, vremenom naplati pozamašnu svotu novca od šteta države. Sjetimo se ''procesa'' protiv g-dina Šarovića, g-dina Ivanića itd. Jadna je država, gdje ministar bezbjednosti javno poziva na nerede i uličnu demokratiju.

Name

popara

06.06.2017 07:03

Vidis po sebi kakva je drzava,sta cekas,razguli,blizu ti je maticna drzava.

Name

re re Žika živac

06.06.2017 08:10

Ma ko je to dokazao i uspio naplatiti štetu za nezakonito prisluškivanje Mup-RS,Federalne policije,SIPE itd? Komentarišeš neke postupke a uopšte a nemaš pojma.

Name

nnn

06.06.2017 09:09

Mektic je covjek koji stvarno nije kompetentan da obavlja funkciju Ministra!

Name

re nnn

06.06.2017 10:47

Zasto nnn uporno brani vlast. Zna se sa njima je u lopovluku.

Name

List

07.06.2017 03:09

Pa sto ih vise ne pohapse ????? Možda čekaju da uzmu još dva miliona.

Name

Penzioner

06.06.2017 06:31

Pojela maca dvije milijarde to moze samo u BiH.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

06.06.2017 11:40

Nije pojela maca nego medo sa naslovne fotografije,

Name

Vajta

06.06.2017 07:03

Tesko ce biti Mekticu da se izbori s ovim kriminalcem,sto je u carini valjalo taj je sklonio. Dzakula je njegov mali golub pismonosa tako da za tajne podatke i ne mari bas mnogo. Bitno je da ljude postene poput g.dina Filipovica koji je pokazao spremnost da ukaze na korupciju gospodina Cvjtinovica isti degradira i stavlja na marginu u UIO. Toliko o zalbama i rokovima.Mogucnost rehabilitacije ove sluzbe zarazene svim bolestima je ravna visestranackom sistemu u Sjevernoj Koreji. Vise je tesko povjerovati da da se njemu i slicnim moze bilo sta. Kakva drzava takav joj i zalbeni rok predug truo i traje godinama.Da li je akcija list objavljena? Sta i posle nje se desavalo s najvisim zvanicnicima iz BIH? Da li je Zdravkov miljenik Milan padajuci u nesvjest zbog pustanja nedozvoljenje robe na P.mostu miran? Naravno da jeste... Koga briga za pokvarenu cokoladu bitno je da je Milan Zdravkov. Njemu sr nece nista ni disciplinski niti bilo kome njegovom jer su Zdravkova vojska za uzimanje para.! Na kraju se stvara slika da covjeka treba zamoliti da ode s funkcije, ili ga obestetiti kaoKristijana Ronalda kada bi prelazio u Podrinje iz Sepka iz Real Madrida. Svi mi nazalost imamo po jednog Zdravku na vratu i oko vrata kao kamen prije skoka u duboku Drinu. Dokada,ja.mislim zauvijek. Jer sve koje je navukao oko sebe su isti,zato neka uzimaju i sakom i kapom . Mi mali padamo pod isti kos sa njima kao da smo nalik Dragicu i njemu slicnim. I ovo je jedino mjesto i hvala BN st .postoji da neko moze procitati iatinu pa makar i zavezanih ociju. I ti podaci su bas pokazatelj koliko su tajni. Sa srecom Mekticu...!!!

ODGOVORITE
Name

Gradiska

06.06.2017 08:15

Nije to slucaj samo sa P. Mostom, na sve prelaze i ispostave su oni instalirani i uzimaju pare od lopova i krijumcara (svercera) ali na zalost i od postenog i neukog naroda koji dolazi u ovu jadnu "drzavu".

Name

RS

06.06.2017 07:24

E moj Dzakula, sve zakonito i posteno a sve ucesnike Pandore si vratio na posao pa cak i unapredio da mogu dalje da uzimaju i donose tebi i ostalima novac u vrecama.

ODGOVORITE
Name

List

06.06.2017 08:50

Cigarete oduzete u Hercegovini od strane starog skojovca Osmica bile su u vlasnistvu Hrvatskih generala pa niko nije smio da ih primi u carinski magacin u Mostaru. Ni mocni Dzakula tada nije dobio informaciju blagovreno da intervenise. Posle toga opomenu je dobio clan predsjednistva zna se kako s.par metaka.Da li je isti Dzakula ponisteno rjesenje o unosu stranog kapitala u iznosu od 11 miliona km Kineskog novca jeste. Isti je legalizovao bez da ima profita za iskupljenje za duvan. Gdje mi zivimo. Uprava je gnijezdo korupcije!!! Radovan Djuric hara i nosa pare u torbi i rjesava probleme. Kakva je uprava bolje da je nemamo. Kemo je mala maca za ove lopove.

Name

DGS

06.06.2017 11:09

Hahahaha, pitajte Rajica kako prolazi roba na Popovima on je odmah stigao na mjesto zločina da zataška kriminal, a izigrava poštenje . CIU obori , popu pozli, a Rajić lažira izvještaje . Organizovanost na nivou !!!!!!

Name

Dgs

06.06.2017 12:00

Rajic i Kulic stite svoje lopove iz dgs-a. A naravno P.most stite zivotima najjaci strucnjaci za povrce dok ovi za textil ordiniraju na Sepku. Raca za igrace!!

Name

DGS

06.06.2017 12:15

Pa carinik Risto je zadužen za finansiranje svih unutrašnjih kontrola , komandira i ostalih koji se prodaju za sitne pare.

Name

Dgs

06.06.2017 12:52

Zna Rajić i ko vozi povrće i kako prolaze nadgrobni spomenici i migranti , al para vrti ......

Name

Imt

07.06.2017 10:41

Causevic je mala maca kakav je kriminal u UIO od kako su ovi novi na celu.Sta je sa fabrikom cigareta gdje su masine oduzete i koje su nestale bez traga sta je sa nestankom 600.000 km sa carinskog terminala ns GP Gorica,sta je sa pljackama i nestankom na desetine hiljada kutijs cigareta u RC Mostat,sta je na stotine putnickih vozila u RC Mostar koja su unistena.Na desetine miliona je drzava ostecna a da nikada niko nije ofgovarao ssmo iz razloga sto su podobni i dobri poslusnci.U UIO nastradaju samo oni koji nemaju zaledjinu i koji znaju da rade i sprovode zakon.

Name

Imt

07.06.2017 10:41

Causevic je mala maca kakav je kriminal u UIO od kako su ovi novi na celu.Sta je sa fabrikom cigareta gdje su masine oduzete i koje su nestale bez traga sta je sa nestankom 600.000 km sa carinskog terminala ns GP Gorica,sta je sa pljackama i nestankom na desetine hiljada kutijs cigareta u RC Mostat,sta je na stotine putnickih vozila u RC Mostar koja su unistena.Na desetine miliona je drzava ostecna a da nikada niko nije ofgovarao ssmo iz razloga sto su podobni i dobri poslusnci.U UIO nastradaju samo oni koji nemaju zaledjinu i koji znaju da rade i sprovode zakon.

Name

DGS

07.06.2017 11:40

Zna Rajić i koliko su puta prešla vozila sa čokoladom , al cuti ..........,

Name

Sos

07.06.2017 14:46

Pa u UIO je na snazi cist aparthejd, Dzakula najvise na nacionalnoj osnovi provodi disciplinske postupke, suspenzije... razno razna kaznjavanja. U RC Mostar gdje ima kriminala da treba pisati cijeli dan nista se ne poduzima. Imate carinike kojima se sudilo i koji su osudjeni ili se nagodili sa sudom rade normalno i nikada nije vodjen ni disciplinski postupak niti su bili suspendovani, a sto je direktor imao zakonsku obavezu da to uradi. Zato su u Mostaru nastradali oni koji nisu htijeli biti klimoglavci, dupelizci i koji su pokusavali u ovoj kriminogenoj instituciji raditi po propisima.

Name

knez

06.06.2017 10:22

Samo udri Mekticu po ovoj bandi! Ovi sto te pljuju su u strahu ili po nalogu bande. UIO je leglo lopovluka svake vrste. A sve pod Covicem i Djakulom!

ODGOVORITE
Name

Spediter

06.06.2017 10:30

Milan Pantic sa specijalnom skolom i hodanjem koje ne pobijaja Darvinovu teoriju reketira sve po spedicijama na Raci isti finansira Zdravka. Sramota nek bude sve u UiO. Pa mi spediteri smo ti koji su na udaru. I on i ostali kao on bi trebali dobiti dozivotnu zabranu bilo kom podatku sem kada su zadnji put uzeli marku na mufte.

ODGOVORITE
Name

Predsjednik

06.06.2017 11:23

Ljepota,ispunjava sve uslove za predsjednika RS 2018, a i što nebi, Dodikov štićenik i miljenik. Stoka! P.S Revolucija je oduzimanje od lopova,dezertera i prevaranata. Biće to!

Name

Ignjat

06.06.2017 11:29

Ne reketira Fersped.

Name

Zora

06.06.2017 15:39

U UiO je teski kriminal.Postavljaju se lopovi i podobni na rukovodeca mjesta,a strucni i posteni se maltretiraju i sikaniraju od takvih sefova.Najgore stanje otkad postoji uprava a sve pod patronatom Dzakule i politike.

Name

Brčko

07.06.2017 03:16

Zoro u pravu ste 100% . Bn TV neka objavi kako Džakula prisiljava ljude pomoću svojih gorila da se isclane iz sindikata .

Name

077

07.06.2017 19:05

Ova drzava je sa posebnim potrebama .Znaci treba joj tudja pomoc.

ODGOVORITE
Name

077

07.06.2017 19:07

Ova drzava je sa posebnim potrebama .Znaci treba joj tudja pomoc.

ODGOVORITE
Name

Spediter

07.06.2017 19:38

Jel to Mićo Lujić ponovo se zaposlio kao carinik saradnik u smjeni kod Drage Dragica ?

ODGOVORITE