U regionu nema ljubavi

Pale teške reči sa albanskim predstavnicima u Kranju, Ivanov u potpunosti uz Srbiju!
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa "Brdo- Brioni" da u regionu nema ljubavi, ali da postoji potreba da se razgovara i čuva mir i stabilnost.

Svijet 03.06.2017 | 19:27
U regionu nema ljubavi
Vučić je u izjavi za medije u Brdu kod Kranja rekao da je zajedno sa makedonskim predsjednikom Ðorđom Ivanovim razmijenio "teške i oštre reči sa albanskim predstavnicima", ali da je i to bolje nego da se takve stvari prenesu na ulice.

Predsjednik Srbije je rekao da ne pamti tako oštru i tešku diskusiju sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, ali da je, zajedno sa Ivanovim, nedvosmisleno pokazao šta je istina u ponašanju ljudi iz Prištine i zagovaranju velike Albanije.

Podrška Ivanova

- Pokušali su da kažu da su to izmišljotine Beograda i moram da kažem da je makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov u potpunosti podržao sve argumente koje sam iznio i bio veoma oštar, tako da je nekome izgledalo kao da smo pravili blok Srbija i Makedonija protiv dvojice albanskih predstavnika, što nije bio slučaj - rekao je Vučić.

On je ipak naglasio da je dobro što je rasprava bila oštra i otvorena i što znamo da će biti potrebno mnogo truda da se ulolži kako bi svi u Evropi i svijetu razumjeli poziciju Srbije.

- I danas sam im rekao da mi razumijemo da Albanci Kosovo smatraju nezavisnim, ali da oni moraju da uđu u naše cipele i da razumijju da Srbija ne smatra Kosovo nezavisnom državom i da oko toga nema nikakve saglasnosti - rekao je Vučić.

Predsjednik je dodao da je najvažnije da svi dobro razumiju da probleme treba rješavati dijalogom.

- I bolje je da mi na ovakav način razgovaramo nego da se to preseli na teren. Dokle god je to u tim vodama, to je dobro, ali su velike razlike prikazane - rekao je Vučić.Diskusija sa Tačijem

Govoreći o diskusiji sa Tačijem, Vučić je rekao da je bilo i smiješnih optužbi, poput unutrašnjih političkih argumenata, gdje su albanski predstavnici govorili kakav je odnos srpskih vlasti prema civilnom društvu i sve ono što može da čuje od svojih političkih protivnika u Beogradu.

- Na to se nasmijete i onda sam im odgovorio sve što sam znao o Ramušu Haradinaju i od svih drugih, na šta nema odgovora sem da kažu da ga ni Haški tribunal nije osudio - rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je tražio da Srbija konačno dobije "nešto ohrabrujuće sa nivoa Evropske unije, jer i Srbi i Makedonci kao u pretis loncu čekaju nešto dobro da dobiju kao rešenje".

- Ostaje da se vidi šta je to pred nama, ali dobro je da smo imali prikike da jedni druge upoznamo, jer su glupi i dosadni sastanci na kojima ponavljamo jedno isto, a kada se raziđemo krenu žestoke optužbe i sasvim drugačija argumentacija - rekao je Vučić.

Oštra diskusija, primijetio je Vučić, takođe je put ka smirivanju tenzija u regionu.

- Bar smo otvoreno razgovarali. Bolje je da tako razgovarate nego da se međusobno lažemo, zato je ovakav razgovor uvijek bolji od onog u kojem je sve divno, a poslije čujete druge priče. Bolje je što više teških razgovora da imate, to će manje teških posljedica da imate na terenu - smatra Vučić.

Šiptarske besmislice

Upitan da li je, kao što je najavljivao, bilo riječi i o zajedničkom tržištu, Vučić je rekao da je i tu došlo do sukoba sa Tačijem koji je, nakon izjava kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da je to ruska ideja, rekao da je to ideja stvaranja mini-Jugoslavije.

- Rekao sam im da prekinu sa tim besmislicama, da Rusi o tome ne znaju ništa i nemaju ništa, i da ne izmišljaju u svemu Ruse, jer je to moja ideja. Ruse niti sam pitao, niti su mi tražili da im objašnjavam, niti mi je bilo ko šta tražio. Tačiju sam rekao da ne izmišlja, da to ima veze sa ekonomskim povezivanjem - rekao je Vučić.

Kako je objasnio, u odnosu na CEFTU, ideja zajedničkog tržišta je da se u regionu izjednače poreske i carinske stope koliko god je to moguće, kako bi se omogućio najbrži mogući promet preko granica zemalja zapadnog Balkana i administrativnih linija na Kosovu.

- Ideja je da pokušamo da izjednačimo i subvencije za dolazak stranih investitora, na naše teritorije, jer kada to uradimo imaćemo jedinstveno tržište i privućićemo najmanje tri puta više investitora nego što ih ima danas - rekao je Vučić.

 Dodao je da bi Srbija, koja ima više stranih investicija od ostalih, privukla možda dva puta više, a ostali 3-4 puta više.

- A kada neko neće da sluša nego je a priori protiv toga jer je to predložila Srbija, postoji ta mantra da šta god predloži Srbija, rekla im je Rusija... i to jeste moja ideja i neću da odustanem od nečega zato što se nekome ne sviđa jer dolazi iz Beograda - poručio je Vučić.

Naveo je i da su ostali lideri gledali šta se zbiva, ali da je dobro što je Štajnmajer mogao da čuje drugačije argumente.

- Pričali smo o pozivnim brojevima, regionalnoj policiji, o pravosuđu, mi smo ispunili sve iz Briselskog sporazuma. Jedan i najvažniji dio iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština, oni nisu ništa uradili, a prošlo je više od četiri godine. Ne postoji niko koji može da kaže da to nije tačno - zaključio je Vučić. 

(Informer/Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

o uvredama

03.06.2017 19:42

Kakve je sve uvrede, psovke i prijetnje Aleksandar Vučić preživio 11.07.2015.godine u Potočarima kod Srebrenice. Koja je to nekultura izražavanja i ponašanja. Sramota! Veleizdaja mira i mirovnog procesa potpisanog u dejtonu.

ODGOVORITE
Name

....

03.06.2017 21:00

I ujeo vuk magarca Niko nista jos jedan dokaz da zakon nije isti za sve....

Name

Re

04.06.2017 09:48

Kako nema dokaza.. pa njegovi mu i namjestili to.. policajci na zadatku da naprave frku.. a onda kad masu pokrenu kasno je..

Name

rodjo

03.06.2017 22:22

Nema ljubavi u regionu,bravo za Anstajna??? Ako se ne varam,nekad je zivjeo i Arcibald Rajs.Naravno,nijesu nista Srbi naucili......??? Cuvajte se sami sebe....!!

ODGOVORITE
Name

Mata

03.06.2017 22:37

Ljubav je ako on tebe jednom poljubi ti njega sto puta..

ODGOVORITE
Name

Bravo

04.06.2017 08:08

Tako je. U regioni nema ljubavi ali zato ima sex-a. Svak svakoga *ebe u zdrav mozak. Visestruki orgazmicki dozivljaj.

ODGOVORITE
Name

bakica

04.06.2017 11:17

Vucic ima podrsku zapadnih zemalja i njegova pomirljiva politika mora dati rezultata a nadamo se i brzom procesuiranju njegovih napadaca u Srebrenici.

ODGOVORITE