Čović i Vučić o saradnji

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas na Brdu kod Kranja sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.



Bosna i Hercegovina 03.06.2017 | 17:32
Čović i Vučić o saradnji
Na sastanku Čović i Vučić su naglasili da je unapređenje bilateralnih odnosa dvije zemlje od izuzetne važnosti za cjelokupnu atmosferu saradnje u regiji i pozicioniranje kao sigurnog i privlačnog prostora za ulaganja.

Oni su se saglasili da je stabilna i evropska BiH, zemlja svih njenih ravnopravnih naroda, prioritet njihovog djelovanja.

Na kraju sastanka su zaključili da je prihvatanje određenih vrijednosti, pravila i standarda na putu ka evropskim integracijama, čemu obje zemlje teže, podrazumijeva dosljedno provođenje reformi na tom putu, saopšteno je iz Čovićevog kabineta.



Hrvatski član u Predsjedništvu BiH Dragan Čović razgovarao je i sa predsjednikom NJemačke Frank-Valterom Štajnmajerom, koji je obećao dalju pomoć NJemačke pri evroatlantskom integrisanju BiH, uz uslov ispunjavanja neophodnih reformi.

Sagovornici su zaključili da su konstitutivnost i jednakost svih naroda u BiH temelj za evropsku BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čović je tokom susreta sa Štajnmajerom, u okviru sastanka "Brdo-Brioni procesa" naglasio da je NJemačka jedan od najvažnijih partnera BiH kada je riječ o evroatlantskom putu.

On je istakao da je NJemačka jedna od najznačajnijih zemalja partnera BiH i u spoljnotrgovinskoj razmjeni i jedan od najvećih bilateralnih donatora koja već godinama pruža značajnu podršku BiH, na čemu je hrvatski član Predsjedništva BiH zahvalio njemačkom predsjedniku.

Štajnmajer, koji je specijalni gost sureta učesnika "Brdo-Brioni procesa", dobro je upoznat o aktuelnoj situaciji u BiH u koju je zvanično dolazio u više navrata kao ministar spoljnih poslova te zemlje.

Po završetku sastanka "Brdo-Brioni procesa" predviđeno je održavanje bilateralnog susreta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom.

(Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

popara

03.06.2017 15:44

Koga predstavlja Covic,svog punca....

ODGOVORITE
Name

Koga, Bolan

03.06.2017 16:06

Ko mu je punac?

Name

re

03.06.2017 20:29

Mozda Vucica zanim,sta ima novo u Vatikanu???Sta nas uskoro ocekuje itd???

Name

VETERAN

03.06.2017 16:04

COVIC KAO PREDSJEDNIK DRZAVE HERCEG BOSNE ..LIJEPO..SAMO SUMNJAM DA CE MUSLIMANI DOZVOLITI ..ZEZNUTI SU ,NACIONALISTI SAMOUBICE ,...COVICU JA BIH SE CUVAO,..

ODGOVORITE
Name

Zoki

03.06.2017 16:45

Dok god budemo gladali ko je veci nacionalista,ubica i dok budemo bili ispunjeni mrznjom jedan prema drugim narodima,a nebudemo gradili bolju buducnost i povjerenje jedan prema drugima i dok god nebudemo vidjeli da smo na repu svijeta i da za njih nismo uopste bitni,jer za njih ne predstavljamo nista,dotad cemo tesko i mukotrpno zivjeti.Teba gledati kako ici kakvom takvom pomirenju i gledati kako zajednicki premostiti ove ogromne probleme koji svi imamo,a problem,glad i neimastina nepita koje si vjeroispovijeti.Pamet uglavu vec jednom.

Name

miceka

03.06.2017 16:45

Ko ima para mora imat i muda:

Name

Pendula

03.06.2017 17:23

Nisu veci nacionalisti od cetnika nazalost.hahahahahahah...

Name

Brodski Veteran

03.06.2017 16:27

Ništa to nevrijedi bez Željke i Rudonje.

ODGOVORITE
Name

Muslim

03.06.2017 17:20

Jer konstutivnost naroda podrazumijeva i zelju tog naroda da govori jezikom koji je njegov ili samo da 51 % stanovnistva ne bira prestavnike drugom narodu koji ima 13 % stanovnistva ali vlasti imaju jednako.

ODGOVORITE
Name

bakica

04.06.2017 08:30

Dragi zoki ovaj vas komentar zasluzuje svaku pohvalu ali na zalost vi ste jedinka u ovom coporu vukova zatrovanih mrznjom.

ODGOVORITE