Treba dostići standarde EU

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Sastanak je održan u okviru inicijative Brdo Brioni procesa, a pod domaćinstvom Karla Erjaveca i Davora Ive Stiera, potpredsjednika vlada i ministara spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske

Bosna i Hercegovina 03.06.2017 | 16:20
Treba dostići standarde EU
  • Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH navode da je Crnadak tokom diskusije istakao značaj nastavka održavanja sastanaka na ministarskom nivou u okviru inicijative Brdo Brioni i izrazio podršku BiH ovakvim vidovima saradnje koje imaju za cilj ubrzanje puta BiH u Evropsku uniju.

Crnadak je pozdravio poruke domaćina da je integracija zapadnog Balkana takođe u interesu Evropske unije i da će Evropa tek tada biti kompletirana. Također je naglasio da je potreban sadržajan i suštinski pristup EU i da je veoma značajno što su i posljednji izvještaj Evropske komisije, kao i pripremni dokument za samit u Trstu posvećeni konkretnim infrastrukturnim projektima, kao i stvarnim problemima, poput odlaska mladih ljudi, korupcije i stanja u medijima.

„Veoma je važno kroz proces integracija dostići evropske demokratske standarde i slobodu, te učiniti institucije nezavisnim. Pravosuđe koje je nemoćno da vodi procese vezane za najkrupnije afere i protiv najviših funkcionera ili javni TV servis, koji radi samo za interese jedne političke partije, nisu u funkciji građana i zato je neophodno što prije popraviti stanje u oblasti vladavine prava i slobode medija, ne zbog Brisela, nego zbog običnih ljudi i razvoja demokratije“, rekao je Crnadak u obraćanju.

On je istakao da, paralelno sa rješavanjem konkretnih problema u svakoj od zemalja, “moramo nastaviti da razvijamo što bolje odnose međusobno, jer se na taj način jača ukupan kapacitet za reforme i osnaživanje institucija“.

Ministarski sastanak je održan u sklopu samita lidera Brdo Brioni procesa na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mozda

03.06.2017 14:32

Mozda za jedno 100 godina.Nas narod voli kirupciju.Balkan.

ODGOVORITE
Name

Sekretarica

03.06.2017 15:30

Živio naj bolji ministar svih vremena,samo putuj i dogovaraj,neka crknu od muke,mi smo naj smo bolji.

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha

03.06.2017 17:19

Dostici cete ha ha ha, ha ha ha, ha ha ha,.

ODGOVORITE
Name

re

03.06.2017 18:48

Pa dostigli ste,cijene su vam vece nego u Njemackoj. Po oporezivanju ste presli EU itd.....! Zivotni standard gradjana se poredi sa Etijopijom,Eritrejom itd.......!

Name

Ferko hidanovic

04.06.2017 01:22

Nikad mi necemo u eu a cjene i poso imamo kao da smo u eu

Name

žalost

04.06.2017 04:49

Koja je ovo katastrofa kod nas

Name

Lopovcine bez kontrole

04.06.2017 12:10

Duple su cijene voca u odnosu na proslu godinu. A sve iz uvoza. Kao da je voce vani poskupilo. Naravno da nije.