Stanovi za boračke kategorije

U novom naselju Garča u Višegradu uručeni su ključevi od devet stanova porodicama iz reda boračkih kategorija.

Republika Srpska 03.06.2017 | 08:54
Stanovi za boračke kategorije
Sredstva za izgradnju zgrade u iznosu od 370 000 KM obezbjedila je Vlada RS, a infrastrukturu i projektnu dokumentaciju opština Višegrad.

Starica Ana Gavrilović je u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila muža i još nekoliko članova rodbine. Stambeno pitanje riješila je tek poslije 20 godina.

„Pa da vam kažem, da sam stan dobila ranije više bi mi značio. Ali i sad mi puno znači neka ga imam“, dodala je Gavrilovićeva.

Član porodice poginulog srpskog borca Svetlana Hrenek kaže da se čekanje rješenja njenog stambenog pitanja odužilo.

„I konačno smo trajno smješteni ali sjećanje na stradale i duševna bol ostaje za cijeli život“, ističe Hrenekova.

I Biljana Lakić se zahvaljuje opštini i Vladi Republike Srpske na dodjeljenom stanu.

„U njemu ćemo odsad živjeti jedna moja kćerka i ja a i unučad će kod bake dolaziti jer će imati gdje doći“, dodala je Lakićeva.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić objašnjava da su dosad ukupno stambeno zbrinute 132 porodice iz redova boračkih kategorija a 120 ih je dobilo sredstva za izgradnju svog stambenog prostora.

Ostao je jedan manji broj prodica, njih oko tridesetak, koje nisu konkurisale za sredstva od nadležnog ministarstva ali se nadamo da će biti donešena nova udredba kako bi i oni dobili krov nad glavom“, naglasio je Vasić.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da je da su sve Vlade RS dosad u stambene objekte za boračke kategorije obezbjedile 150 miliona KM.

„Ako se uzme period od 1999.do 2017. godine Vlade RS su zbrinule su 8.238 korisnika, od toga je urađeno 3.328 stanova i 4.902 korisnika su za ovu namjenu dobila novčana sredstva“, rekao je Savanović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević je podsjetio da su porodice poginulih srpskih boraca podnijele najveću žrtvu za stvaranje Republike Srpske.

Gradnja stambene zgrade u naselju Garča sa deset stanova započeta je 2013.godine.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar