Analiza: Šampionski pozdrav sa dna!

Ispadanje Minhena 1860 u treću ligu nateralo nas je da prebrojimo sve bivše prvake koji su potonuli i trenutno se takmiče u trećem ili nižem rangu svojih država. . .

Fudbal 01.06.2017 | 22:30
Analiza: Šampionski pozdrav sa dna!
Tužan dan osvanuo je u Minhenu! Barem u onom plavo-belom delu gradu... Lavovi su posle 13 sezona tavorenja u Cvajti dočekali da ispadnu i u treću ligu. Nekadašnjem šampionu Nemačke ovo nije prvi put da se spušta do ovog ranga takmičenja - tamo je bio i 1992, ali se odmah vratio - međutim otkako je klub preuzeo Jordanac Ismaik, po Forbsu čovek od ČETIRI MILIJARDE dolara, svakako se nije očekivalo da klub tone, već da se konačno vrati u Bundesligu.

Ništa od toga. Bogati biznismen od 2011, kada je za 18.000.000 evra kupio 60 odsto kluba (ali dobio samo 49% glasačkog prava, zbog specifičnih propisa u nemačkom fudbalu) uložio je više od 60.000.000 u tim - pojačanja, renomirane trenere, marketing...i sve je bilo uzalud. Kao da je sav taj novac bacio u hladni Izar. Nije bilo plana, nije bilo prave strategije i sve se urušilo kao kula od karata. Tako ćemo od avgusta u trećoj ligi pratiti klub koji je bio i prvak Nemačke; i dvostruki osvajač kupa; i finalista Kupa pobednika kupova. Klub kroz koji su prošli asovi poput Rudija Felera, Olafa Bodena, Bernarda Vinklera, pa Bugarina Borimirova, Jensa Jeremisa, Haralda Černija, Abedi Pelea, Tomsa Heslera, Davora Šukera, Martina Maksa, te naši Stević, Komljenović, Vučićević i mnogo ranije, šampionskih šezdesetih, Perica Radenković.       

Ispadanje Minhena 1860 u treću ligu motivisalo nas je da začeprkamo po nižim ligama (pre svega trećem rangu) gotovo svih respektabilnih fudbalskih zemalja Evrope i pronađemo još neke velikane i bivše šampione koji će se od jeseni tući za čast po terenima koji ne priliče njihovom renomeu.

Nemci za početak... Mislili ste da će Minhen biti bez odgovarajućeg društva u trećem rangu? Prevarili ste se. Biće tu ozbiljnih sudara velikana. Jer uz Lavove bitke za povratak u Cvajtu vodiće i Karlsrue, odnosno dva džina sa istoka - Magdeburg i Karl Cajs Jena. Peti šampion dogodine u trećoj ligi biće malo poznati Karl Marks, današnji Hemincer.

Karlsrue ispao je ove sezone zajedno sa Minhenom, a šampion je bio davne, davne 1909. Uz tu titulu, ovaj klub ima i dva DFB kupa osvojena sredinom pedesetih. Ipak, mnogo je poznatiji po igračima je iznedrio i proslavio u drugoj polovini prošlog veka nego po trofejima. Nabrojaćemo samo neke: Oliver Kan, Jens Novotni, Memet Šol, Mihael Tarnat, Tomas Hesler, Klaus Rajtmajer, Slaven Bilić...  

Magdeburg, Karl Marks i Karl Cajs ime su stvarali u drugoj državi. I bilo im je, mora se priznati, lakše.

Jena je trostruki šampion DDR-a i devetostruki viceprvak. Evropski vrhunac dosegla je 1981, kada je u finalu Kupa pobednika kupova izgubila od Dinama iz Tbilisija. Prethodno je počistila Romu, Valensiju i Benfiku. Magdeburg takođe ima tri titule Istočne Nemačke, ali i kontinentalni trofej - KPK. U roterdamskom finalu 1974. pao je veliki Milan - 2:0. 

Titula Karl Marksa (Hemincera) iz 1967. više je produkt neke vrste "incidenta" i oseke kvaliteta u to vreme vladajućeg Forverca, nego ozbiljnosti i veličine tog kluba. 

Ima u Nemačkoj nekadašnjih prvaka i po nižim ligama, a ima i ugašenih šampiona. Preživeli su Frajburger FC (nije današnji Frajburg), Manhajm, Rot Vajs Esen, Lokomotiva iz Lajpciga, pomenuti Forverc (današnji FC Frankfurt), Dinamo Berlin, Hanza Roštok, poslednji istočnonemački prvak... Samo Forverc, Dinamo i Lokomotiva imaju 19 titula?! Klub iz Lajpciga igrao je čak i finale Kupa kupova 1986. U meču za trofej poražen je od Ajaksa. Berlinski Dinamo bio je režimski klub, pod patronatom Štazija i zato je čak deset puta zaredom uzimao titulu. U Kupu šampiona dva puta je došao do četvrtfinala, što im je najveći uspeh. Jednom ih je izbacio Notingem Forest, a drugi put Roma...

Za Engelsku bi se reklo da ima rasutih šampiona po nižim ligama "na izvol'te", ali nije baš tako. Konkretno u trećoj ligi naredne sezone igraće samo dva bivša prvaka - Portsmut(ušao iz četvrte) i Blekburn (ispao iz Čempionšipa). I više nijedan tim koji se bilo kada okitio titulom ne nalazi se ispod trećeg ranga. Ko bi rekao za zemlju koja ima čak 24 različita šampiona...

Portsmutovih šampionskih lovorika iz 1949. i 1950. teško da se sećaju i oni najstariji zaljubljenici u "bubamaru", ali zato onoj poslednji od tri Blekburnova trona (1912, 1914, 1995) i te kako pamtimo. Uostalom, evo ključnih igrača: Flauers, Gejl, Kena, Šervud (kapiten), Le So, Galaher, Širer, Vilkoks, Vičge, Saton, Berg, Bati... Klupa: Keni Dalgliš.    

Posle je taj Blekburn bio ubedljivo poslednji u grupnoj fazi Lige šampiona, u konkurenciji Spartak iz Moskve, Legije i Rozenborga, sa samo jednom pobedom u šest utakmica.

Šefild Junajted bio bi treći šampion u Ligi 1 naredne sezone da ove minule nije zauzeo prvo mesto i popeo se u Čempionšip. Trećeligašku sudbinu mnogo teže je izbegao Notingem Forest, dvostruki kontinentalni prvak, koji je zahvaljujući gol razlici zadržao glavu iznad vode.

Na Čizmi nema trećeligaša šampiona i neće ih biti ni naredne godine. Najslavniji klub u trećoj ligi svakako je Parma (dva kupa Italije, dva Kupa UEFA, jedan Kup kupova, jedan Superkupu Evrope), koja će ovih dana kroz baraž pokušati da se dokopa Serije B. Jedini bivši prvaci Italije u nižim ligama trenutno su u Seriji D i sada su poluamaterski klubovi. Radi se o malo poznatom Kazaleu i Novezeu.

Zanimljivost vezana za Kazale je sledeća - radi se o prvom italijanskom timu koji uspeo da pobedi neki engleski profesionalni tim. Protiv Redinga bilo je 2:1. Godina 1913, sezona kada će Nerostalati postati šampioni.

A kuriozitet za Noveze - to je jedini klub koji je postao šampion Italije, a da nijednom nije igrao ni Seriju A, ni Seriju B. Objašnjenje: U njihovoj šampionskoj 1921/22. Fudbalski savez Italije organizovao je više turnira i tako došao do prvaka.   

U Španiji nema istinskih velikana u nižim ligama. Štaviše, svih devet šampiona igra u Primeri - Real, Barsa, Atletiko, Bilbao, Sosijedad, Valensija, Betis, Sevilja, Deportivo, dok u Francuskoj možemo da izdvojimo samo dva kluba. To su Set i Rasing iz Pariza. Set za koji je igrao nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Ivica Bek (i bio najplaćeniji igrač lige) uzeo je dve titule tridesetih godina prošlog veka. Rasing takođe ima dve krune, ali radi se o daleko renomiranijem klubu za koji su do pojave Pari Sen Žermena navijali svi Parižani. Za Rasing je igrao naš Miloš Milutinović i mnogi drugi svetski asovi poput Luisa Fernandeza, Maksima Bosisa, Davida Žinole, Pjera Litbarskog, Enca Frančeskolija, Rabaha Mađera...   

Set se pre nekoliko dana jedva spasao ispadanja u petu ligu. Rasing je već dugo u šestoj...

Uz pet najjačih fudbalskih zemalja ne možemo, a da ne pomenemo da u trećoj ruskoj ligi igra trostruki šampion SSSR-a i sedmostruki osvajač kupa - Torpedo iz Moskve. Nekadašnja sovjetska alternativa i mezimče najvećih ruskih umetnika; da u poljskoj četvrtoj ligi, vrlo često pred 15 i 20 hiljada ljudi, bitke bije Viđev iz Lođa. Četvorostruki šampion. Sećate ga se sigurno... Utakmice Lige šampiona, sredina devedesetih. Grupa sa Dortmundom. A da li ste znali da je taj Viđev u proleće 1983. igrao polufinale Kupa šampiona i da ga je Juventus jedva izbacio? I još jedan klub za koji se pročulo devedesetih - GAK. Austrija. Šampion iz 2004. Proslavio se porazima. Inter ih je tukao 1997. u početnoj fazi Kupa UEFA jedva, na penale, pa osvojio to takmičenje. A nešto slično dogodilo im se 2005. sa Liverpulom. Uzalud trijumf na Enfildu od 1:0, ispali su u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona (poraz kod kuće 0:2 u revanšu) i onda gledali kako Redsi u Istanbulu prave ono čudo protiv Milana i svih fudbalskih zakonodavstava. GAK trenutno igra petu ligu.

Pa Partizanova Petržalka, iliti Artmedija, dvostruki šampion... Danas Slovačka četvrta liga.  Nekadašnji bugarski prvak Spartak iz Varne bori se za opstanak u trećem rangu, a rumunska Unirea i Petrolul...samo bog sveti zna gde su. 

Srbija i Jugoslavija za kraj. Da se još takmiči, makar i u takozvanoj "beton ligi", Obilić bi bio naš predstavnik među "velikanima" u nižim ligama, ovako... Ostaje nam samo eventualno OFK Beograd. Ko veruje da su Romantičari prav(n)i naslednici predratnog BSK-a, neka računa da od naredne sezone i u Srbiji jedan bivši šampion igra treću ligu...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar