Uniforme policije po mjeri stranaca?

Novim pravilnikom o uniformi i opremi pripadnika policijskih agencija na nivou BiH onemogućava se domaćim kompanijama da konkurišu na tender za pravljenje uniformi i opreme za nekoliko policijskih i vojnih agencija.

Bosna i Hercegovina 30.05.2017 | 09:13
Uniforme policije po mjeri stranaca?
''Sve karakteristike pravilnika upućuju na brend 5.11, uniforme koje se uvoze iz Vijetnama, Kine, Albanije, i čiji je izgled zakonski zaštićen zbog čega ih ne smemo kopirati'', rekao je vlasnik zeničke kompanije Zenko Fahrudin Čančar, jedne od vodećih i najkvalitetnijih proizvođača radne odeće u Bosni i Hercegovini.

Zenko je jedan od bosanskohercegovačkih proizvođača opreme za policiju, vojsku i druge specijalne službe, osim kompanija Koteks, Men i Uslužnost, koje su zatražile sastanak sa ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem vezano za najavljeno usvajanje novog pravilnika o uniformama i opremi pripadnika policijskih agencija na nivou BiH.

Kako stoji u dopisu koji je upućen ministru Mektiću, novi pravilnik bi onemogućio domaćim proizvođačima da budu dobavljači policijskim agencijama na nivou BiH, a to su Granična policija, SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tela, Služba za poslove sa strancima i Agencija za školovanje policijskih kadrova.

''Koliko smo upoznati, Pravilnik koji je u pripremi i koji treba biti usvojen na Savetu ministara BiH, napravljen je tako da praktično onemogućava domaćim firmama da proizvode uniforme i na taj način se svesno išlo na uvezenu robu, verovatno marke 5.11. Smatramo da domaći proizvodi i domaća proizvodnja moraju u najmanju ruku imati jednak tretman'', navodi se u pismu ministru Mektiću.

Vlasnici firmi koje proizvode radnu odeću žele ravnopravno učestvovati na tenderu, rekao je vlasnik kompanije za proizvodnju odeće iz Zenice.

Domaći proizvođači zauzeli su zajednički stav tražeći pravo na konkurenciju i mogućnost apliciranja na tender, tvrdeći da nije važno ko će dobiti tender dokle god se kompanijama otvara ta mogućnost.

Izvor: Blic

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Persil Tide Ariel

30.05.2017 07:26

Bilo bi dobro da policajci i peru te uniforme a ne da hodaju zamazani kao automehaničari.

ODGOVORITE
Name

Rade

30.05.2017 08:15

Kupio je MUP RSa unifirme domacih proizvodjaca pa su se pokajali ekspresno. Hocete da kupuju od vas a kvalitet vam gori od kineske robe. Usluznost ne moze ni portirima uniforme siti. Ako je istina da ce da kupe 5.11 onda stvarno kupuju kvalitetno.

Name

Nije nego

30.05.2017 08:11

Što trošiti na uniforme, kad nemamo policije, kad je ona kao i druge institucije u službi vlasti tj. mafije.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

30.05.2017 09:10

TAKOZVANA POLICIJA.

Name

vip

30.05.2017 09:14

To i jeste uniformisana i naoružana banda od strane vlasti. 80 % posto njih bavi se kriminalom. Najdraži rekvizit im je tablica "STOP". Svi su na saobraćajnicama i nasumice zaustavljaju vozila kao da je na snazi policijski čas. A što su uniforme masne? Pa od kamiona. Mora se malo zavući iza šlepe da se ne vidi kad uzima novac. A motorno ulje se teško pere.

Name

milan

30.05.2017 09:24

Mi da nemamo stranaca koji se mjesaju jos gore bi nam bilo eto dodik i elita iz ostatka drzave bi se kao dogovorili

ODGOVORITE
Name

građanin

30.05.2017 13:03

Policiji veliki pozdrav, zivi bili svaka njima cast.

Name

k

31.05.2017 19:43

I treba policijo zivi bili.

Name

Policija

30.05.2017 14:37

Dosta ste varali i krali...kupite duzni metar kineskog materijala po 3 KM i prodate ga policiji po 80 KM... svemu dodje kraj...pa i vasem lopovluku..

ODGOVORITE