Intervju - Bane kapiten: Igraš rusku ligu, a ideš po svijetu!

Kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović kaže da zbog geografske veličine Rusije, igrači stiču utisak da igraju po celom svetu kada idu na gostovanja.

Fudbal 01.06.2017 | 23:00
Intervju - Bane kapiten: Igraš rusku ligu, a ideš po svijetu!
Rusija i njena liga se prema njegovim rečima znatno razlikuju od onoga na šta je navikao u Čelsiju.

"Uvek je velika razlika. Svaka liga ima svojih specifičnosti. Velika promena jeste u svakom slučaju". Ivanović kaže da se prvih meseci u Zenitu prilagođavao timu i načinu igre u ruskoj Premijer ligi.

"Metodi rada se razlikuju i od trenera do trenera i od lige do lige i jako je teško porediti Čelsi i Zenit. Moja glava je sada u potpunosti koncentrisana na reprezentaciju, a posle toga ću imati cele prirpreme da prođem sa ekipom i nadam se da ćemo mi u sledećoj sezoni opravdati očekivanja", kaže Ivanović za B92.

Jedna od velikih razlika je i što se u Rusiji mnogo dalje putuje na gostovanja. Najnoviji primer je i tim Ska Harabrovska koji je od Sankt Peterburga udaljen skoro 9.000 kilometara automobilom, a oko 6.200 kilometara vazdušnom linijom.

"Čuo sam i mislim da to onako kroz šalu kažem da uvek svi ti ruski klubovi prate pomno šta se dešava u drugoj ligi i navijaju protiv tih timova koji igraju daleko. Rusija je najveća zemlja na svetu i baš zbog te veličine ima neku posebnu draž. Igraš rusku ligu a uglavnom igraš svuda po svetu geografski" kaže u šali Ivanović.

On dodaje da je uprkos tome viđao veliki broj navijača na gostovanjima.

"Mi smo sada igrali utakmicu u Tomsku koji je ove godine bio najdalje gostovanje i bilo je mnogo navijača Zenita i stvarno je to za svaku pohvalu. Toliki enuzijazam za fudbalom i toliko veliki put da bi se odgledala jedna fudbalska utakmica to se graniči stvarno sa ljubavlju" kaže Bane.

U novom klubu je početni period privikavanja prošao nešto teže nego što se očekivalo. Trener ekipe Mirčea Lučesku rekao je da je bolje bilo realizovati transfer za vreme letnjeg prelaznog roka jer bi onda Ivanović imao šanse da se uklopi bolje. Sa platom od 4.1 milion evra godišnje, treći je najplaćeniji igrač u Premijer ligi, a za Zenit je dao po gol i autogol.

"Meni je malo teško da pričam jer sam došao na polusezoni, čak smo imali manje utakmica u drugom delu nego u prvom. Bile su tri dosta ujednačene ekipe, Zenit ocenjuje ovu sezonu kao jako neuspešnu. Klub sa takvim ambicijama i kvalitetom nije želeo da bude van Lige šampiona i nije želeo da ne osvoji nijedan trofej. U sledećoj godini moramo da uradimo mnogo toga da ispravimo" Kritika na njegove igre je bilo i putem medija koji su pisali o lošoj formi dugogodišnjeg igrača londonskih "Plavaca".

"Dobro, to je mišljenje koje je javno, koje su mediji napravili. Ne mislim da sam bio u lošoj formi, daleko od toga. Lično kada sumiram, bila je ovo jedna od težih sezona za mene, promena kluba posle 10 godina sve to utiče. Ali ja sam uvek spreman i motivisan da budem na nivou na kom treba da budem. Mislim da je bitno da prođem cele pripreme sa ekipom"

Reprezentacija: Tim raste, protiv Velsa polažemo ispit

"Mislim da je osnovna razlika u rezultatu. Rezultat je u fudbalu taj koji pravi atmosferu i pozitivan naboj. Imamo dobru atmosferu i dobar tim, ali se vraćam na tu poslednju utakmicu gde nije bilo baš sve idealno i taj put nije vodio prema Rusiji, ali smo uspeli na kraju te utakmice da zabeležimo pobedu".

Ivanović veruje da srpska reprezentacija zaslužuje da se nađe na velikom takmičenju, a Vels je prvi naredni test.

"Ova utakmica sa Velsom je kao završni ispit koji svi kolektivno moramo da prođemo. Donosi mnogo toga i može da odnese mnogo toga, a ima i specifičnost jer igramo na završetku sezone" napominje Ivanović. Poslednje veliko takmičenje na kome je Srbija učestvovala bilo je Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. Od tada su prošla četiri velika takmičenja na kojima nas nije bilo".

"Sve treba da se uklopi i zabeleži dobar rezultat. Mislim da se ova ekipa u prethodnim nekim ciklusima kvalifikacija stvarala i dalje smatram da je ekipa mlada pa da može mnogo da uradi i napreduje", kaže kapiten Srbije. Ivanović dodaje da je ovaj period neusklađen, jedni igrači još uvek igraju u ligama, drugi su završili pa se treba ujednačiti njihova pripremljenost. "Mislim da je fizička sprema ono što je najbitnije kod svih u ovom trenutku posle teške sezone. Neki su imali nedelju dana slobodno, neki i nisu, ali mislim da je fizička sprema ono što je najvažnije da se podigne na što veći nivo, a posle je sve rutina".

Srbija protiv Velsa igra 11. juna u Beogradu kvalifikacionu utakmicu za svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar